ZLE Публикувано Декември 18, 2013 Share Публикувано Декември 18, 2013 Oт доста време в Youtube тече задочен спор дали вида на дървото,от което е изработено тялото на електрическата китара влияе на звука,който издава КОГАТО е включена... Аз следя с интерес този спор,защото в него участват едни забавни типове като Scott Grove,"The Captain"Lee Anderton и Rob Chapman и шоуто е пълно. Но също го следя от чисто практически интерес,защото това е важен въпрос.Много хора харчат луди пари за инструменти от екзотична дървесина,като коа,уенге и т.н. и не е маловажно дали в това има смисъл,или са пари на вятъра. Заслужава ли си да платим повече за дърво(понякога двойно),или да вложим тези пари в по-качествен процесор,усилвател или просто в инструмент от стандартните видове дърво,но с много качествена изработка. Досега видео клиповете в Youtube,които показваха някакви опити за ТЕСТ на спора бяха меко казани смешни... Но буквално преди ден-два се появи видео от един английски майстор-лютиер,който с две думи поправя евтини китари и ги привежда в що-годе нормален вид.Човекът изглежда честен и добронамерен и внушава доверие. Ето с две думи тестът: 1.Той взима един Скуайър,който му е даден за поправка и с него записва прост мажорен акорд в програма(мисля,че спомена нещо като Про Лоджик или подобно). 2.След това с лазер и шублер измерва всичко,което смята за важно и влияещо(ъгъл на грифа към тялото,височина на пикъпите и т.н.) 3.След това БЕЗ да маха струните от грифа разглобява китарата,взима грифа,струните и бриджа и ги сглобява към тяло,изработено от КУХНЕНСКИ ПЛОТ(!!!???WTF?!) 4.Монтира същите пикъпи,както са си в пикгарда,настройва всичко и записва същия акорд. 5.Миксира двете писти една в/у друга с леко разминаване,та каче да може да се чуват акордите непосредствено един след друг. 6.Анализира и дава заключение Препоръчвам ви да го изгледате и можем да коментираме резултата. Ето и самото Видео:http://www.youtube.com/watch?v=1mH5hwLkxCI Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jorog Отговорено Декември 18, 2013 Share Отговорено Декември 18, 2013 Ами разлика има.Аз я чувам ясно.Сега от Скуайър до кухненски плот може да не е много голяма разликата(особено за начинаещ китарист) ,но ако се съпостави при някоя скъпа китара(като оригинален Гибсън или Фендер made in USA) разликата ще е направо ушевадна.Все пак типа дървесина не е единственият фактор ,а е част от уравнението(във една или друга степен определяща цялостния тон) и все пак се тачи много от китаристите защото всичко останало може да се смени по китарата ,но дървесината на инструмента е основата от която се изгражда цялостния му вид като звук ,визия ,дизайн и т.н. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Декември 18, 2013 Share Отговорено Декември 18, 2013 Като е толкова важно за теб защо не потърси в youtube сравнения между абсолютно еднакви китари направени от различни дървета и щеше да си отговориш на въпроса ето един пример. От моя скромен опит с няколко китари от различни дървета, които съм имал по-дълго време, бих казал, че дървото допринася за характера на звука, състейна, усещането докато свириш, feedback-а когато свириш силно и не на последно място - визията(което няма значение тук). Факт е обаче, че въпросните минимални разлики между самите дървета, добавени към останалите малки разлики и детайли правят фундаменталната разлика между звука на една и друга китара. Много ми е смешен аргумента, че в крайна сметка адаптера не бил микрофон и нямало как да улови вибрациите на дървото. Е да обаче ако не си американец(=IQ<70), ще се сетиш, че тези вибрации се предават и обратно към струната, и още по-важно - карат самия пикап да вибрира, което се отразява на звука на китарата. Лесно можеш да провериш характера на две различни дървета на две китари като с отворени струни почнеш да чукаш по тялото и грифа - при различните китари струните и самия звук от чукането по дървото са съвсем различни - особено при твърди/меки дървесини и тежки и леки. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ZLE Отговорено Декември 18, 2013 Автор Share Отговорено Декември 18, 2013 (Редактирано) Хе-хе 7th string гледал съм го разбира се.Това са точно Роб Чапмън и Лий,които споменах.Само,че тук изпускаш един много важен факт. Двете китари са в ръцете на двама съвсем различни човека .т.е най-важната чат от уравнението е друга.Освен това две китари никога не са съвсем еднаквидори да са от една поточна линия.Аз честно си признавам,че накрая,когато двата трака са насложени не чувам разлика.Peace. Едит:Когато човека смени от Скуайъра на Кухнята ми се стори много по-глухо.Може би е защото ухото ми беше привикнало към по-високата октава илипо различната комбинация от пикъпи.Но насложени така,както си съответстват наистина ми звучат еднакво. Редактирано Декември 18, 2013 от ZLE Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lifer_ Отговорено Декември 18, 2013 Share Отговорено Декември 18, 2013 А, не бе! Аз свиря на бас и съм доста сигурен, че следващия ми бас ще е с кленов гриф (или дърво с подобнии характеристики). Според мен дървото на грифа има голямо значение, на тялото също, но не е толкова ушебийно . Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Декември 18, 2013 Share Отговорено Декември 18, 2013 Както казах, разликите са чуваеми, но не са очевадни - едната е малко по-остра, а другата - по-приглушена и без толкова състейн. По тази линия за различните хора може да се спори и, че всеки път като хванеш китара, независимо, че свириш едно и също, го свириш по не-точно същия начин... Иначе и друго бих подчертал - добре е човек сам за себе си да прецени дали и какви разлики има между две китари - с различна дървесина, в различен клас, различна цена. Оттам си прави извода дали си заслужава лично за него да притежава въпросния инструмент. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Acei Отговорено Декември 18, 2013 Share Отговорено Декември 18, 2013 освен това има и друг момент, който научих наскоро при разглеждане на страницата на Caparison guitars. Пичовете открили, че доста сериозно влияние на звука на китарата оказва дебелината на лака с който се пръска тялото. И те си решили там, че ще нанасят минимално тъник слой лак върху инструментите си. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Декември 18, 2013 Share Отговорено Декември 18, 2013 ^ Апелирам да се въздържаме от използване на изрази като "сериозно влияние" Сигурен съм, че сериозното влияние е по-скоро в маркетинговата им стратегия отколкото в сериозността на влиянието на лака към звука. Освен това твърдението звучи твърде наивно, т.к. 1) за какъв лак говорим, 2) в/у какво дърво се нанася този лак... Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Декември 18, 2013 Share Отговорено Декември 18, 2013 Кога ще се научите да не слушате от youtube?! Ако това ще е звуковият източник, дискусията се обезмисля. Да не говорим за всички останали условности, като се започне от начина на направа на записа и се свърши с нагласата на автора на клипа или по-лошо, опит за умишлена манипулация. 5 Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ZLE Отговорено Декември 18, 2013 Автор Share Отговорено Декември 18, 2013 (Редактирано) Въх!Аз да бях пуснал тема Japanese guitars Vs USA guitars,щеше да е по-малко противоречива blr като ти гледам статуса разбирам,че съм бил захапан по-скоро за спорта,отколкото от 100% убеденост,че греша.Както и да е ,аз не твърдя ,че съм прав.Просто това чувам.Нито имам сметка да доказвам едното или другото. Редактирано Декември 18, 2013 от ZLE 1 Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Декември 18, 2013 Share Отговорено Декември 18, 2013 (Редактирано) Те някои хора са си захапани по рождение Не знам дали си от София, но ако си - може да попрочетеш за различни китари с еднакви адаптери, но с различна дървесина - ibanez със сигурност имат, и да отидеш да пробваш в икономов, xxxx и динакорд. В крайна сметка най-обективния тест би бил на няколко талпи от различно дърво да се опънат струни, да се сложи по един еднакъв пикап и да се анализира резултата. Иначе пак казвам - човек не трябва да приема тези неща с нагласата "има орехово тяло, значи звучи еди как си" Редактирано Декември 18, 2013 от 7thString Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
shtur4o Отговорено Декември 18, 2013 Share Отговорено Декември 18, 2013 ...... Не е ли Роб Чапърс? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ZLE Отговорено Декември 18, 2013 Автор Share Отговорено Декември 18, 2013 (Редактирано) ...... Не е ли Роб Чапърс? Чампмън е .Чапърс му е прякора.Представя се и по двата начина.Пнякога дори се представа като Роб Съдърланд,предполагам второто му име. 7thstring,да от София съм.Мога да скоча до Икономов,но нямам време.Темата не ми е идея фикс.Публикувах я ,защото ми се стори интересна. Едит:Просто това,което ми направи най-силно впечатление е че кухненското тяло е направено от талашит. Талашитът е стърготини слепени с лепило.Няма текстура,няма нищо.Просто разликата м/у него и истинско дърво трябваше да е от земята до небето. Редактирано Декември 18, 2013 от ZLE Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
G.Varbanov Отговорено Декември 18, 2013 Share Отговорено Декември 18, 2013 Тази тема идва точно на време! Предстои ми ремонт на кухня и щях да изхвърля перфектен дървен плот на вятъра! Между другото, малко офтопик, продавам 4, момент, 5 лютиерски китари. Китарите са с леки драскотини. Едната понамирисва на лук. 4 Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ZLE Отговорено Декември 18, 2013 Автор Share Отговорено Декември 18, 2013 (Редактирано) Ха-ха ,ами то лютиера дето прави теста в другото си видео(има само 2 ъплоуда засега) показва китара с тяло от седалка за тоалетна чиния.Има даже поставка за роло тоалетна хартия.Сети се на какво понамирисва ...Пожелавам ти късмет с продажбите,че ако е замоташ,ще купувашлайняна Е-II,не ESP Редактирано Декември 18, 2013 от ZLE Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts