Jump to content
Българският форум за музиканти

Синтезаторът Vermona


dorchester

Recommended Posts

С риск да ви разсмея до сълзи... ще питам:

 

 

Имам си един харизан синтезатор Вермона. Много, много стар. Много, много запазен (всичко си му бачка).

 

Еми, така и не можах да докарам звук, който на нещо да прилича. Не стига, че е монофоничен, ами на всичкото отгоре блендите му напомнят единствено на музиката от "Ну, погоди", когато се изобразява някой пиян или ударен по главата как залита. :think:

 

Питам (конкретно) дали някой не може да ми даде някакъв акъл - поне да докарам една солова бленда. :curse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 59
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Здравей момиче! :hello: Кажи къде ще го хвърляш, че да мина оттам :curse: Серозно, ако решиш да се разделяш с тази световноизвестна марка, свиркай :violin:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно тази е (от снимката).

 

:curse: Сега-а-а-а. Кой ще тича до Варна (че и на връщане с Тежък БагаЖ :) )

 

 

Заглавието на темата е майтап, нямам намерение точно да я хвърлям.

 

Ама честно, направо е невъзможно да се направи звук за свяст. Имам още една Вермона, на нея тонът й е нормален (орган). Направо хващаш July Morning и бичиш - едно към едно. Потенциометрите и плъзгачите са за допълнителни красотички само.

 

Тука тая - пълна скръб. Сега писах темата, щото ме беше хванал яд. Ако някой си е блъскал главата в това чудо - да пише. Ако не - след месец-два пак ще си пробвам нервите със звуците. Туйто.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и аз имам интерес. Хвърли и кажи къде е, и нека най-бързият победи :lol:

Малко трудно тичам след като вече почти 10 месеца не пуша и прекалявам със солетките :green: Хапсурд да стигна първи до Варна :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще ме извинявате, ама тия Вермони освен за гавра, за нищо друго не стават. Ако искате нарочно да придадете соц-звучене, давайте. Бих си я запазил за спомен, ама да говорим за някакви напъни да и се пускат ефекти, за да се позлва, е смешно. Освен ако човек няма още 5 синтезатора, за да ползва Вермоната за някой много специфичен звук нарочно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много крайно се изказваш, CyberGene. Всъщност, Вермоната е точно толкова соц, колкото и всичко старо. И да, имам още и синтезатор, и две самосвирки, и орган Вермона, и акустично пиано. И що пък да не мога да използвам саунда на синтезатора Вермона в някое парче (ей сега пак почваме записи).

В интерес на истината, чувала съм запис на мои познати, които с такъв синтезатор бяха докарали звученето на Пинк Флойд. За съжаление, обаче, другарчето което свиреше сега е нЕкъде по чужбините...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сравни Вермоната с нещо друго от онова време, като например Moog, Arp, Prophet. Вярно, малко крайно се изказах, но все пак си е соц-машина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
С риск да ви разсмея до сълзи... ще питам:

 

 

Имам си един харизан синтезатор Вермона. Много, много стар. Много, много запазен (всичко си му бачка).

 

Еми, така и не можах да докарам звук, който на нещо да прилича. Не стига, че е монофоничен, ами на всичкото отгоре блендите му напомнят единствено на музиката от "Ну, погоди", когато се изобразява някой пиян или ударен по главата как залита. :think:

 

Питам (конкретно) дали някой не може да ми даде някакъв акъл - поне да докарам една солова бленда. :godbless:

Здравей...риска да ни разсмееш явно се размина(поне доколкото прочетох отговорите на останалите).На въпроса ти бих отговорил така.През далечната 1985 година,докато отбивах военната си служба тук в София,през един от отпускарските си дни на месец март реших да навестя един музикален магазин.Точно в същия момент разтоварваха така наречения и прословут Vermona-Synthesizer. :blink:

Попитах продавачката за какво точно става въпрос,каква е цената и мога ли да го пробвам.Тя отговори,че това е първия експериментален модел и първия Synthesizer Vermona,който е доставен в БГ(похвали се че едва ли не го отмъкнала от склада за нейния магазин,тъй-като бил единствен).Както и да е с това направо ме впечатли и на 50% бях готов да го купя,без дори и да съм го чул.Като един от първите създали "млади" рок-банди в Плевен направих група още като ученик в музикалното у-ще и в периода 1979-1983(до завършването си и след казармата до 1989 година)...бях изпробвал всички възможни произведения на завода Vermona!!!Това бяха още първите лампови бас усилватели MV-3,Regent - 60,Regent 100,Vermona H-1000,Vermona B колони....strings,el.piano,organ-и "Formation-1" "Formation-2"(единия едномануален,а другия дву-мануален с педали)...Та на въпроса за Synthesizer-а.Цената му беше 2300.00,-лв!!!По онова време една къща струваше толкова!Взех едни слушалки от магазинерката и го включих!Разбира се...бях впечатлен (ще кажете от какво) много от блендите,които можех да направя ставаха по най-бързия начин,само с превключване на копчета и комбинацията помежду им,както и ефекти на вятър,хеликоптер и т.н.,които по онова време нямаше от къде другаде да се намерят освен от някой Moog или подобен Synth...(за семпли VST...и прочие не сме и помисляли дори).

Закупих го!Използвах го и го ползвам по най-драстичния начин до ден днешен.Песни на ФСБ,Щурзите,Пинк Флойд,Рейнбоу,Пърпъл...навсякъде където имаше моно-синти той се вписва прекрасно!Мога да ти демонстрирам достатъчно звук с него,разбира се...хубаво е все пак да премине през някакъв ефект,като delay,reverb,chorus,phaser,flanger,doubler...тогава когато започнеш да свириш определена мелодия,която дори и сега е топ-класациите(например...O-Zone - Dragosteq din tei или подобни модни денс-чекии)можеш спокойно да ги постигнеш с именно Този Vermona-Synthesizer!Повечето PC-VST-Synth....звучат далеч по-отвратително от него!Изключи им всички ефекти и ги остави само на един моно генериран звук и ще чуеш и разбереш!Ако този Vermona-премине през същите ефект-процесори като на...да речем един произволем модерен клавир...ще звучи 10 пъти по-яко!Има и нещо друго,което искам да споделя....след като закупих Моя Първи Синтезайзер за 2300.00,-лв...прибрах се в поделението(където естествено бях направил банда...изненосхме няколко концерта на войската и го прибрах в къщи(поради причината да не му се случи нещо неприятно).Командира на поделението обаче се изхвърли да купи един такъв-същия за групата ни.Когато пристигна и го отворихме....????На вид бе същия,но копчетата му изхвърчаха при включване,клавишите се счупиха при натискане,ЗВУКЪТ МУ БЕШЕ ДРУГ!Не можах да позная че е същия като моя!!!Та напълно вероятно е да съм притежател на първия "мострен" модел както продавачката тогава ми каза,който работи и досега и свири та се цепи.Който изглежда като в деня на покупката ми и е напълно здрав!С достатъчно добър звук!(Само да спомена,че в студиото си имам:Kurzweil PC 88,Roland D-50,Yamaha - Motif Rack,Korg Trinity-Rack,Korg Triton-Rack,Roland JV-2080 - Rack....т.е. база за звуци и сравнение колкото желая!Затова именно написах това за Vermona-Synthesizer-a с желанието да помогна на въпроса ти!По едно време се бях замислил да го продам за 300.00,-лв...но едва ли щеше да се намери някой и го оставих!Поздрави! :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.