Jump to content
Българският форум за музиканти

Кабинети, говорители, халфстакове и братята им.


Yo The Real

Recommended Posts

Една година не пусках теми, сега това ми е трета за две седмици май... живи и здрави. Поне показва, че се занимавам с нещо. :D

Тия дни по Коледа мисля да си продам Лейнито - много си го обичам и има прекрасен чист канал, но не е достатъчно, най-малкото защото е едноканално, а така и не намерих читав дисторшън. Пък и всичко ми писва, освен любования ми Корт. (Дето си взех Фендер за двойно повече пари и пак не го ползвам колкото Корта. :D)

Та реших да си взема това: H&K Tubemeister 18. В него има всичко, което искам. Не че съм решил 100%, но другите ми избори са горе-долу аналогови (и най-хубавото е, че могат да се пробват в един и същи магазин) - например ENGL Gigmaster 15.

Но съм чувал, че светкащите неща са по-яки.

Това добре, усилвателя ще го изберем, НО... от кабинети и говорители разбирам колкото от квантова механика.

Да кажем, че ще мина с H&K-то, те вариантите за кабинет при ENGL-а са аналогични. Първото, което ми мерна погледа беше естествено това, което се препоръчва за главата: Tubemeister 112. И окей, но после погледнах някои други неща и например: Tubemeister 110 е с 10-ка говорител, но пък цели 200 лв. отдолу.

От друга страна пък имаме това: Harley Benton 112. Да, тук е ясно че е по-яко на кабинета (или на каквото и да било) да и ти пише H&K, но другите спецификации ми изглеждат същите - предимно говорителя гледам. Та това чудо обаче струва 200 лв. Дори 10-ката на Кетнър струва двойно повече. Пък и самия Celestion в Томан струва толкова, колкото и целия кабинет... и тук вече тотално се обърках.

Но нека минем въпрос по въпрос:
1. Каква точно ще е разликата между 10-ка и 12-ка говорител? Да, теоритичното го знам - ще имам по-малко ниски и не толкова дълбок тон.
2. Цената на марковите кабинети от името ли идва предимно и какво може да качва и сваля от цената на кабинета, освен говорителя.
3. Как така кабинета на Харли Бентън струва колкото самия говорител в сайта им? Много ли са рискови?

Разликите в цените наистина ми се струват внушителни... и ако офертата на Томан за Харли Бентън (знам, че е тяхна марка) не е особено рискова, не бих се поколебал да си спестя 400 лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2. Всички останали компоненти, от дървен материал, през обков, до козметични шукарии.От една страна хубавия кабинет /както и всичко друго/ си е добра инвестиция и поне там ти е мирна главата, а няма след 2 месеца да се чудиш дали не си сбъркал с ХБ-а и дали да не го ъпгрейдваш. От друга, има доста гадни клубове, където отпред ще ти лепнат някъв вокален микрофон /от тия дето са 3 в сет за 60лв/ и то висящ за кабела на 90 градуса спрямо говорителя. Тогава дали ще е 10ка или 12ка надали ще ти е най-големия дерт :D

 

3. Томан със сигурност получават големи отстъпки от Селешчън, така че те не купуват говорителите на цената, която ти виждаш от сайта. Не ги продават на загуба, спокойно :D Но някои големи търговци си позволяват да продават определени стоки на себестойност или дори на малка загуба с някаква определена цел, но избиват от други артикули...или са преценили, че съответната цел, с която са го направили за тях е по-важна :)

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам такъв Кетнер и го включвам в 4х12 Line 6, vintage 30. Най-добре звучи в 4х12. 

Относно въпросите ти:

 

1. Иди при вносителя ( MusicDivision ) и го пробвай това във всякакви кабинети. Никой не може да ти го обясни по-добре от ушите ти.

2. Цената зависи от марката, материала и говорителите. Но на качеството оказва влияние още и конструкцията, дизайна и какво всъщност е предназначението на кабинета. Определено марката добавя едно 20-30-40, че на места и 50% към цената, но това го има и при усилвателя. Обикновено, евтините стоки са евтини не защото пестят от липсата на марка а защото са правени с възможно най-евтини материали. Има значение колко слоя ще е дървото, как и за какво е проектиран кабинета и т.н. 

3. Аз съм имал такъв кабинет Харли Бентън 2х12 с Vintage 30 говорители и не мога да кажа, че е боклук, но все пак го продадох и си взех 4х12-ка, който звучи както искам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко офф-топик, но...

 

Ако на твойто Laney най-ценното е чистия канал, не съм сигурен доколко H&K е добър заместител. Аз преди има-няма 2 месеца в Music Division ги пробвах него и ENGL Thunder-а и H&K ми свучеше доста bright. По-скоро е за тежък дисторшън, отколкото за чисти неща. Просто го имай предвид. Сори, че не мога да дам съвет за кабинета, аз свиря на комбота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дизайнът на чистите канали на повечето H&K е такъв, че няма да намерите в него Fender-ish чист канал (това го казва и самия производител) и са направени за директен бууст с външен дист.

 

Определено чистият канал на H&K  е малко по-специфичен и трябва да се има предвид това.

 

Всичко друго е въпрос на вкус и трябва лично да се пробва и подбере.

 

Хубава страна на H&K е модерният и в изобилие гейн и в същото време наличие на онзи old-school байт, който е тъй нужен за добрата дефиниция.

 

Отново - всичко е въпрос личен вкус, ръка и стил и трябва да се избира персонално.

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно е, че няма да хвърля 1000-1500 лв. без да съм пробвал нещо. Чистия канал на Лейнито го харесвам много, но страшно бързо почва да криви (особено когато го ползвам с SD JB). А bright чистите канали са за мен по-скоро плюс. Но това е съвсем на сляпо - тези дни ще се отбия до Music Division и ще говоря по-ясно вече.

Проблема е там, че няма къде да пробвам Харли Бентъна, а разликата в цените наистина е впечатляваща. Че в 4х12 ще звучи най-добре - да, логично, но нямам нито мястото у нас, нито финансовата възможност.

P.S. Във форума си е като закон говорителя да е 12". Имал съм ампове с 8, 10 и 12 инчови говорителя, но никога не съм им правил A/B тест. Наистина, съвсем теоритично, къде точно ще е разликата и проблематиката съответно с 10-инчовите спрямо 12-инчовите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спестявай от всичко но не и от кабинет.Има голяма разлика.Може да си вземеш БГ правеняк за 200 лв. и пак да звучи яко в хубав кабинет,отколкото хубава глава и евтин кабинет няма да има ефект.Слушал съм Харли Бентъна и един Фейм кабинет,идвата с v30 и двата са лоши.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така или иначе ще ходиш до Music Division, пичовете ще ти ги наредят един до друг кабинетите - пробвай на воля. 2 месеца четене във форуми заминаха в канала в момента в който чух с ушите си на място там.

 

Супер услужливи са, отивай и си избирай по слух заедно с главата. Аз също се бях отиентирал към евтини варианти, но като ми ги наредиха един до друг с по-качествените, някак си повече от логично ми се стори да посъбера още пари. Гледам свириш отдавна, би трябвало да разбираш за какво ти говоря. Съобразяваш с бюджета си разбира се, но най-вече с ушите си. Всичко останало е чесане на езици. Ако можеш иди със собствената си китара и кабел.

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

10" не си вземай, звучи ялово/рехаво, няма ниски и особено за метъл джъ-джът не става. 2х12 е идеално - има повече плътност и обем от един говорител, но не вдига чак толкова джангър като 412 и не тежи/заема място като него. Е, освен ако няма да свириш на стадион... ;)

 

Аз бих ти препоръчал да вземеш Харли-то. Цената е идеална и звучи добре! Чувал съм го него и други кабинети с подобни говорители. Звучи различно (логично), но не и лошо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изтрих глупостите, за втори път.... 

 

Относно кабинетите, 2х12 заема толкова място на ширина и дължина, колкото 4х12. Естествено може да го обърнеш нагоре и да спестиш място, но ... за мен кефът от хубавия звук си заслужава жертването на малко повече място. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Абсолютно съгласен. Също толкова широк и до колкото разбрах и видях също толкова шумен колкото 4х12. Но когато застанеш пред 2х12, после пред 4х12 моментално почваш да си мисиш, че цените на комбитата в mobile.bg доста взеха да падат. Съвсем друго присъствие/уещане си е. Доста е важно и под какъв ъгъл ще го разположиш този 2х12, но пак не е същото. Колкото до 10-тките, от моя скромен опит съм видял, че са рехави за palm mute резачки, но пък за блус и по-лекички неща може и да стават :>>

 

Въпросната Layla: Fender 57 Champ Custom 5W 1x8 Tube Guitar Combo Amp  - но да не забравяме, че е ползван само в студиото. :>

 

att8j4.jpg

Редактирано от musicman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

MusicMan, може ли малко информация какво е било изтрито от темата? Пропуснал ли съм нещо?

Ходих днес до Music Division.

Пробваните ампове бяха H&K-то и ENGL-а, както казах. Кабинетите бяха:
-H&K 1x12
-ENGL 1x12 (и двата с V30)
-ENGL 1x10

Първо пробвах ENGL-а в ENGL 12. Звучеше добре, но по-различно от това, което търся. Има хубав, стегнат олд-скуул драйв, но за сметка на това не ме удиви нито с чист канал, нито с особена функционалност - midboost-а ми се стори добре, но след като чух lead boost-а на Кетнера просто не ме интересуваше много-много. Но за това по-надолу.

Взех H&K-то и го включих в 12-ката ENGL също. Съвсем просто като амп, ми допада много повече. По функционалност просто гази ENGL-а, с тоя boost и DI box си беше 2:0 директно. Но това, което ме спечели съвсем беше хубавия чист канал (горе ме предупредиха, че е по-специфичен и реално имаше доста високи, но с малко игра по еквалайзера и гейна стана доста по-нормално звучащ) и умопомрачителния по моите стандарти драйв канал! Супер як, модерен тон, общо взето всичко което търся към този момент. Leadboost-а е лудница, както казах.

Пуснах го и в 10-ката ENGL и звука ми се стори най-малкото премазан. Не лош, както бе споменато горе, ами различен. Само че не в моя стил различен.

Накрая го пуснахме и в H&K кабинета и всичко си дойде на мястото. Въпреки че ENGL кабинета е с няколко стотин лева по-скъп, просто не ми харесваше как звучеше. Липсваше му това което аз си представям като "дъно". H&K-то май-май си му личеше, че е създаден по главата, понеже звучеше наистина убийствено в ушите ми и общо взето не ми трябваше повече, а и не малко време бях прекарал в магазина.

Та толкова, на това се спирам. За 2х12, 4х12 - и да намеря място, определено няма как да си го позволя финансово, а и за вкъщи просто не виждам смисъл. Пък и винаги е добре да имаш вратичка за ъпгрейд.

И така, спрях се на Tubemeister 18 с прилежащия му кабинет.

Колкото до Music Division - магазина е страхотен, най-малкото! А обслужването е пълна 10-ка, след като вече си бях направил тестовете с хората от магазина си говорихме още към половин час и за ампове, и за кабинети, сметнаха ми и лизинга даже. :D Така че който не се е отбивал - аз съм поредния препоръчващ го горещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.