Jump to content
Българският форум за музиканти

Focusrite Scarlett 18i20 Vs Focusrite Saffire Pro 40


Neven

Recommended Posts

  Здравейте, предстои ми скъп за мен избор. До скоро имах TC Electronic Konnekt Live и я захранвах през firewire порта на настолния компютър, но захранването на компа се пр**ба и заедно  с него си отиде и звуковата карта, много елементи които се захранват на 5 волта са изгорели и не подлежи на ремонт, поне според техниците на динакорд.
    Разгледах доста от темите на форума и се спрях на тази марка, но не е задължително това да ми е избора. Държа картата да е с осем микрофонни входа понеже понякога ми се налага да записвам няколко канала на веднъж. Преди години когато си взех Konekt live всеки ми каза да си взема карта с firewire порт, но в момента чета много противоречиви мнения относно проблеми с драйвери и стабилност при двата интерфейса usb и firewire. Тези двете карти, които съм посочил ми се виждат с еднакви параметри, но защо тази с usb порта е по скъпа със 60 евро от тази с firewire порта, според мен по логично е да е обратното.  
  http://www.thomann.de/gb/focusrite_scarlett_18i20_b_stock.htm
  http://www.thomann.de/gb/focusrite_saffire_pro_40_b_stock_2.htm

Коя от двете карти е по добрия избор, на кой интерфейс да заложа? В момента лаптопа с който работа има firewire port, но за напред мисля да го сменям а четох, че firewire излиза от употреба, и виждам, че в момента само по скъпите устройства го подържат, а надали ще мога да отделя поне 2000 за нов лаптоп. На всичко отгоре firewire порта ми не е на texas instruments. Може да ми предложите и други марки или модели, като бюджета е около 900 - 1000 лв. Бихте ли ми казали също дали осемте канала могат да се ползват наведнъж понеже гледам че два канала са на предния панел, че при конекта имаше една уловка с бутон за превключване между  1-2  и 3-4 канал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно Foscusrite обясняват, че 18i20 е USB версията на Saffire Pro 40. Firewire е по-стабилен като предаване на информация, но наистина излиза от употреба, затова аз бих се насочил към 18i20.

Каналите са групирани 4x4, тоест можеш да пуснеш фантомно от 1-4 или от 4-8 и така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За разделянето на фантомното  захранване - ОК, но това е от значение когато записваш в домашни условия с кондензаторни микрофони. Идеята е примерно при участия и живи мироприятия  или репетиция да се ползват на куп осемте канала, като да речем 1 и 2 - микрофони, 3-4 - китари и останалите 4 канала примерно 2 кийборда. USB порта дали би се справил при този по голям поток информация?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом хората са доволни от интерфейса - значи се справя. По принцип USB 2  е малко по-зле откъм латенция спрямо firewire - но ако няклко милисекунди не са проблем за теб .... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стига да не е нещо фрапиращо, понеже използвам VST плъгини посредством миди клавиатура, а доста често  ми се налага и да е на живо - да стане мазало по някое време.

 

aarab, благодаря ти за мненията, НО все пак дилемата си остава за момента firewire или usb и това ли е правилния избор на марка. :)

Редактирано от Neven
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам Scarlett 18i6 USB, никакви проблеми няма. Железни драйвъри. Ползваме я редовно за репетиции с групата, свирим през нея всички инструменти и вокал - електронни барабани със Steven Slate Drums, китари и бас с Guitar Pro. Латенция не се усеща.

 

USB 2.0 прилично много информация може да носи, да не те притеснява че няма да може да насмогва. Ако беше така, нямаше да направят интерфейса с толкова входове/изходи, Focusrite е сериозна марка.

 

И да - можеш да си ползваш 8-те аналогови входа на веднъж, както и 8-те от ADAT и stereo S/PDIF едновременно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам Saffire 40 от около година. Ползвам го на мак и до момента не съм имал нито един бъг. Работи супер, нямам проблем с латенцията. Драйверите си бачкат перфектно и съм супер щаслив с нея. Преампите са доста добри, като за тия пари има доста възможности за разширение - допълнителни преампи и т.н. Намирам за малко тъпо, че силата на изходите за слушалки са обвързани с Мастъра, но като свикнеш и не дразни толкова. Скарлета по нищо не се различава, просто е по-красив и е на USB. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, има отделни врътки, но работят в комбинация с мастъра - недоумявам защо е така, според мен няма логика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за мненията и отделеното време. Сега е на лице друг важен въпрос - от къде да закупя въпросната карта. Предлагат ми вариант от американския амазон като излиза на цена от 830 лв , но май не мога да разчитам на гаранция ако се случи нещо. Томан е друг вариант с посредник динакорд, но 30 евро за доставка ми се виждат като обир. Някой пазарувал ли е от алмар как стоят нещата с гаранцията при тях?  Очаквам мнения за да мога да си поръчам коледния подарък :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реших да я закупя от Алмар и утре трябва да ми пристигне на адреса :)  Направих запитване към динакорд за поръчка от томан, но ми казаха че чак в края на януари могат да я доставят, а на мен не ми се чакаше толкова. 

 Весели празници на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами избрах USB версията, поне няма да имам проблем при смяна на компютър. Скоро може да пиша и как се държи :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.