Jump to content
Българският форум за музиканти

Свързване на MIDI клавиатура


Veli345

Recommended Posts

Здравейте, купих си МИДИ клавиатурата M audio Oxygen 49 3rd generation. Това ми е първата клавиатура и не мога да я свържа. Не издава звук...Може ли някой да ми помогне?

 

Благодаря предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Клавиатурата не издава звук, тя само изпраща нотни номера (разбирай нотите които свириш), динамиката и продължителноста  на нотата към саунд модул или към виртуален инструмент в компютъра. Освен ноти изпраща и други команди, но засега да го държим простичко.

Ако е свързана с компютър, а не към саунд модул, първо разбери дали е инсталирана правилно в device managera, т.е дали Windows я намира.

После трябва да я конфигурираш в програмата за запис която ще ползваш (cubase, ableton etc.).

Според програмата (някои имат инструменти, примерно Ableton, други са само VST host, като cubase) трябва да направиш midi track, да настроиш входа да идва от клавиатурата (разбирай миди сигналите), миди сигнала просвирва (triger) семплите или звуците от виртуалния инструмент, чийто звук излиза през виртуалния миксер в програмата за запис и издава звук през саундкартата ти.

 

 

Ако все още не си инсталирал драйверите за клавиатурата, започни с това, при изключена клавиатура. След инсталацията я пусни, windows би трябвало да я разпознае. Коя програма ползваш за DAW?

Редактирано от dontwarrior
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, купих си МИДИ клавиатурата M audio Oxygen 49 3rd generation. Това ми е първата клавиатура и не мога да я свържа. Не издава звук...Може ли някой да ми помогне?

 

Благодаря предварително

 

Купих си кола, не пали. Някой може ли да ми помогне?

Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам,че сама по себе си не издава звук и ,че трябва да се свържи с даденият софт и да се инсталират драйвери...Това е направено, просто примерно с Ableton работят само някой контролери но самата клавиатура не..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абре момче, да ти е минавала през мозъка простичката идея да отделиш 5 минути от драгоценното си време и да напишеш поне през какво и към какво си свързал устройството, как си ги настроил. Да ме извинявате, ама съвсем имбецилизирано става.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обикновено, ако имаш вградена саунд карта (говорим за обикновена, евтина саунд карта) компютъра я възприема като default устройство за аудио входове и изходи, както и за MIDI интерфейс. Добре е при тези настройки да се сложи като дифолт ново устройство (в случая midi-то да е от клавиатурата ти). В самия софтуер (не съм бачкал с ableton, не знам кое къде е) също трябва да има настройки за звукови карти, MIDI и т.н. - някъде из опциите. Софтуера ти няма ли някаква индикация за MIDI активност? Да речем някоя "виртуална" лампичка която да светва когато бърникаш клавиатурата, без значение дали свириш на клавишите или връткаш копченца. Може проблема да е в неправилно настройване на MIDI каналите - -по принцип като се включи MIDI клавиатурата би трябвало да е на MIDI канал 1. За софтуера не знам, макар че при повечето по дифолт също дават първи канал. Друго нещо - аз лично преди време доста ползвах клавиатура с Cubase - знам че като създам нов MIDI канал в CUBASE трябваше всеки път да му кажа че MIDI входа е именно моята клавиатура, иначе нищо не ставаше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами пробвах и с друга програма FL Studio там ми показва,че всичко е свързано има индикатор като натискам клавишите,но пак звук няма..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В преференциите на Ableton трябва да се вижда клавиатурата и да е активирана

На трака трябва да избереш клавиатурата като input и да зададеш миди канал който да се ползва.

Естествено и трябва да сложиш инструмент на този канал, който да излиза към мастера.

 

Направи снимки на MIDI Preferences и на канала с инструмента и пусни тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо не се вижда от тази снимка, отвори преференциите с триъгълника. Клавиатурата е активирана, но виж там дали има зададени специфики.

Също не си снимал най-важното за трака:  I/O настройките.

 

На миди (или инструмент) трака, където си сложил инструмента има input/output секция, където трябва да настроиш клавиатурата като input на съответния миди канал на който клавиатурата изпраща note-on миди данни (този канал е обикновено 1, но провери упътването). Кликни на малкото бутонче I/O до мастера, за да ги направиш видими. Output на миди трака би трябвало да ти е мастера.

Естеството на въпроса ти ме навява на мисълта че ползваш упътването за подложка на мишката вместо по-предназначение. Не искам да прозвучи грубо, но виж страница 166 - Chapter 13 Routing and I/O

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.