Jump to content
Българският форум за музиканти

Електронен орган - евтина алтернатива


megaliubo

Recommended Posts

Здравейте. След около 2 дена ровичкане (имайки в предвид, че не съм чак толкова навътре)

и след като не се справям да открия това, което търся реших да питам тук.

 

Необходим ми е синтезатор, който да синтезира звук на електронен орган и също звуците на така наречените string machines и тн... много разпространени 6-7-80те

 

На мен ми трябва машинка с плъзгащи се потенциометри за отделните регистри и гласове, с които да си ги пускам/спирам/миксирам в реално време докато си дрънкам.

 

Не желая обаче да се занимавам с програмиране на звуци, пачове и тем подобни - търся чист хардуерен контрол и нищо повече. Не ми трябва нито midi нито нищо само един моно изход е достатъчен.

 

И тук идва трудната част. Предпочитам машинката да НЕ Е аналогова, защото като се строшат няма ремонтиране и е страшно скъпо за подръжка, а аз съм скъсаняк :D

Не знам дали изобщо съществува цифров орган базиран на FM synthesis, но аз не успях да открия - не и такъв, който да не се програмира, а да си контролираш звука само от потенциометри в реално време.

 

Иначе не по малко от 49 и не повече 61 клавиша с нормален размер, ако се нуждае от външен усилвател това не е проблем също - имам си.

Поне 6 гласа едновремнно.

 

До какви изводи стигнах след 2 дена търсене:

Kurzweil PC3k6, PC361

Yamaha Motif

Hammond Portable - всичките модели омг тфа е страшнооо

Roland VR-09

> тези машинки са нови и имат много екстри и неща, на които не държа, както написах по-горе...

 

Нов проблем: АДСКИ СКЪПИ за моите нелепи възможности (500лв заплата, с кола, пушач :D)

 

Бюджет: 300лв. абсолютен максимум (не ме подигравайте много :D)

 

Аз не търся нова машинка - с удоволствие бих купил на старо, но не знам какво да търся... само се оглеждам из обявите търсейки снимки с повечко потециометри и после копирам модела в гугъл и чета и... нищо или скъпо. Гледах и vintagesynth.com за информация за модели и все пак ми трябва малко помощ.

 

Aко се сещате за някой модел, който бих могъл да дебна из обявите, ако знаете такива синтезатори, които да са надежни и здрави (че вече се опарих на една Вермона) моля драснете ми името на некой друг модел пък аз си правя списък и продължавам да търся. Ще съм благодарен на всякакви съвети на по-запознатите от мен и по-сериозно занимаващи се колеги

 

ПП: Междудругото подарявам Vermona ET-3 с прецакано До на 1ва и 2ра октава на първите 2 гласа в ниския регистър. Но предпочитам да я дам на някой, които ще има полза от нея и няма да я хвърли в некой прашен ъгъл. ;)

Извинете ме ако съм позвал грешна терминология на моменти, надявам се да съм бил що-годе ясен иначе :)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ооо не не не, в никакъв случай не търся това, но забравих да го напиша. :D

Миди клавиатурите са евтини, ама аз не желая да мъкна лаптоп с мен навсякъде (даже изобщо) :D

Да не говорим, че за цената, на която бих могъл да си купя свестен лаптоп, който да се справя с Cubase(аз него си го ползвам) и една камара VST-та, бих могъл да си купя средно скъп синтезатор... а такива пари нЕма :D

Благодаря за съвета иначе :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, имаме големи желания и малки възможности.

 

Спираш цигарите, тръгваш пеша (поне за известно време) и се оглеждаш за нещо от рода на Roland Gaia на старо. Със сегашния ти бюджет няма свирка, която да е в работещо състояние и да задоволява и половината ти изисквания, особено след като и Вермона си зачеркнал вече...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брейййййййй я го напиши тоя кийборд дето докарва изискванията за саунд, които споменаваш, на цената на лаптоп, който може да подкара Cubase и 5-10 VST-та в реално време, че и с аудио интерфейса в цената, че даже и с добра миди клавиатура?

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето си просто и семпло Yamaha MO6 го може , да.

Ама е два и половина пъти над бюджета.

 

Тая магия дет я мислиш с 300 лева няма как да стане, по моя не експертна преценка на пазара. Вариант е да нацелиш някой DX7 за тез пари , ама нещо наскоро не се въртят из битака.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... точно мислех да ти пиша за DX 7 - аз продадох един абсол перфектен за около 300 лева преди време - ако потърсиш, ще се появи пак такъв, сигурен съм - пусни, че търсиш и ще се покаже. Ама си е стара машина, тежка ... питам се що пък да не мъкнеш лаптоп. Има хубави леки и евтини клавиатури, има леки синт софтуери - не е задълж да е Кубейз или друго от големите - има мн. леки софтуерни синтезатори, най различни - например, един FM8 синт, който е лек и има всичко - освен това се подкарва през звуковата карта на компа без усилия с един asio 4all (ако не е мн. скапана картата, де). Има и др. подобни неща - даже супер забавни имитации на стари аналогови синтове - напр. една серия артурия на натив инстр. - страхотни са и са много забавни!   Освен това на разни места се намират и без пари ...

Дето ще мъкнеш дърто DX7(30-40 кила), кво пък ще ти попречи да носиш едно лаптопче и една лека клавиатура.  Като искаш плъзгачи и копчета, купи си я с повече контроли - има клавиатури с по сума ти копчета и врътки - само закачаш съответната софт корекция на тях и готово...върти, плъзгай ..

Редактирано от viksps
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вие като клавиристи трябва да сте много по-навътре с ВСТ хостовете - тук в този форум никой не е споменавал Cantabile който е еталон в тази област, а като чуя Cubase/Sonar/FL за свирене на живо направо се изприщвам... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Yamaha dx7 е страшен синт ама няма плъзгачи.

Иначе си намерих няколко доста интересни неща, които се продават в момента под 300лв:

KORG POLY-800
Ensoniq EPS
kawaii k1 ii
casio cz1
casio cz101
yamaha dx21
Обаче нито едно от тях няма плъзгачи и са по-скоро ориентирани към електронен звук отколкото към наподобяващ орган.
 
А основната ми идея е да имам тези класическите 6-7-8 и повече плъзгачи за различни хармонии, които ти се прибавят към тона в реално време, както на hammond-a и на акустичния орган и на старите вермони и тн. Оти друго ми не трeбe :D
Иначе май ще ми се наложи да се съглася с viksps за миди клавиатура или просто допълнителен контролер с плъзгачи,
но няма да си купувам лаптоп. Мисля си обаче за някой старичък миди модул... Дали е добра идея - всмисъл там може ли да има или да се набутат звуци на орган, които да могат да се контролират по този начин? То сигурно зависи от модула и тн... но тука съм в малко непозната територия - никога не съм имал. Иначе гледам, че има евтини и тепърва започвам да се информирам за тях.
 
Иначе намерих и тея 2 страхотни играчки ама и те са ми скъпи и ги поствам само информативно:
Roland VK-8M
Ferrofish B4000+
@blr - баце благодаря, че ме светна за roland gaia! Сега дебна цялата SH серия, но за други цели :)

Ще ми се само деликатно да ви помоля изключим VST дивотиите от темата на разговор, ако не сте силно против. Няма да ползвам лаптоп/компютър в никакъв случай. Поздрави :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже говорихме за DX7пък ти каза "модул"  се сетих за yamaha  tx81( мисля, че така му беше модела)- даже мисля, че знам къде има такъв, втора употр, естествено - ако ти е интересно, пиши на лични - ще ти кажа къде съм го видял

Редактирано от viksps
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здраве! И аз поне от 2 години си търся нещо подобно. Запознат съм вече с всички  възможни модели за целта. Искаш HAMMOND звук на възможно най-ниска цена. Бюджета ти от 300лв изобщо няма да ти стигме. Съвременните клавири симулират органно звучене но не е като аналоговия звук на старите органи. Има 3 варианта и ще ги посочвам от най-евтиния до скъпия вариант.

 

1. МIDI клавиатура , хубава звукова карта и софтуер. (Знам ,че не искаш да се занимаваш с програми но трябваше да посоча и този вариант).

2.MIDI клавиатура и модул на Viscount DB3m . Тази фирма е насочена само в производството на органи и е събрала възможностите на големия орган в малка кутия с възможно най-ниска цена. Продава се в Томан за 399 евро и може да се поръча. Разгледай модела , има и семпли в нета. Мисля ,че ще ти допадни както модела така и възможностите му.

3.Да си купиш направо HAMMOND XK1, XK3, Roland VK моделите или NORD Electro 3. Тук нещата отиват към 5000лв.

 

П.П.Няма евтин вариант за подобен звук общо взето. Надявам се да съм бил полезен. Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ооокей :) Стигнах до заключение и благодаря за помощта и предложенията, които ми отркиха нови алтернативи и ми помогнаха да търся. 'Начи:

 

Модули с плъзгачи (drawbars) + примерни цени (в разнообразни валути):

 

Roland VK-8M    = 900$ На старо
Ferrofish B4000+     = 3-400euro Нов
Viscount DB3 Module   = 3-400euro Нов
hammond  XM-1 + drawbar  =5-600$ На старо
Voce V-5 =5-600$ На старо
Voce V3 =3-400$ На старо
 
иначе намерих и само модул: Emu B3 Tonewheel - трудно се намира обаче, защото е старичък, но звучи добре
 
midi drawbar controller: Behringer BCF2000 - 400лв. Нов
 
...и така реших да оставя тая работа за по-нататък във времето, щото събирам пари за EMG-та в момента xD ,но нека тая информация седи и за някой друг, който някой ден ще търси нещо подобно.
 
Иначе сред "по-високия клас" на CASIO намерих цели клавирчета с вградени по няколко пресета за орган и мънички пластмасови drawbar-чета например CASIO CTK-7000 ---> мноооого по-ефтино 4-600$ чисто нов цял клавир! Не може да се очаква звук като на по-горните устройства, но не е и чак толкова лош (мен пък ме устройва екстра даже :D)
 
Благодаря на всички! Който иска да добави нещо да заповяда - аз нямам повече какво да напиша. Ако изрова некое CASIO на старо го 'фащам за ушите и съм готов :D
Редактирано от megaliubo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тази Vermona която имаш, доколкото си спомням има много прилични звуци и контрол. Предполагам че няма да ти излезе толкова скъпо ремонта, стига да е нещо което може да се оправи...аз съм оправял проблеми по контакти и електрониката, но ако има механични повреди (счупвания някакви и т.н.), оправянето на клавиш е почти невъзможно - колкото и добре да се залепи, ако е подложено на натиск и удар (при свирене) в един момент ще се напука.

 

Знам че отрече опцията MIDI клавиатура и лаптоп, но и това е прилична опция. Верно, и на мен не ми се занимава със софтуери и т.н, но в един период нямах финансови възможности и трябваше да се задоволя с такава конфигурация, при това лаптопа не беше супербърз, но аз работех повече с Reason - там също има доста добри възможности, а и съм пробвал някои VST host програми (не помня имена), които товарят щайгата много по малко от Cubase. Другата подробност е че аз исках контрол над параметрите на звука посредством копчета на клавиатурата - това го постигнах с един модел на M-audio който освен стандартните копчета имаше допълнително 8 врътки и 8 плъзгача. В Reason има възможност за конфигурация кое копче върху кой параметър на даден device да отговаря. Така изобщо не съм пипал лаптопа - паля го, зареждам Reason и съответния project файл и оттам нататък само с клавиатурата. Пък и аз се бях изхитрил да заредя в един проект повече синтове (с различни звуци), контролирани от различни MIDI канали, така че по време на лайв вместо да сменям project файла (и да чакам да зареди), само сменях MIDI канала на клавиатурата и вече свирех с различен звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... точно мислех да ти пиша за DX 7 - аз продадох един абсол перфектен за около 300 лева преди време - ако потърсиш, ще се появи пак такъв, сигурен съм - пусни, че търсиш и ще се покаже. Ама си е стара машина, тежка ... питам се що пък да не мъкнеш лаптоп. Има хубави леки и евтини клавиатури, има леки синт софтуери - не е задълж да е Кубейз или друго от големите - има мн. леки софтуерни синтезатори, най различни - например, един FM8 синт, който е лек и има всичко - освен това се подкарва през звуковата карта на компа без усилия с един asio 4all (ако не е мн. скапана картата, де). Има и др. подобни неща - даже супер забавни имитации на стари аналогови синтове - напр. една серия артурия на натив инстр. - страхотни са и са много забавни!   Освен това на разни места се намират и без пари ...

Дето ще мъкнеш дърто DX7(30-40 кила), кво пък ще ти попречи да носиш едно лаптопче и една лека клавиатура.  Като искаш плъзгачи и копчета, купи си я с повече контроли - има клавиатури с по сума ти копчета и врътки - само закачаш съответната софт корекция на тях и готово...върти, плъзгай ..

Няма  Ямаха Ди-Екс 7 с такова тегло-45 кила са Хамънд солид стейд-транзисторните портабъл

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.