emosms Отговорено Юни 27, 2015 Отговорено Юни 27, 2015 Текстурата не е перфектна, но много ме кефи по дърво . Освен ако не търсиш продажба и съответно преценяваш, че боядисана ще струва повече, бих я оставил така. Аз лично много бих се кефил на китара, нелакирана, да усещаш порите на дървото, което не знам как би звучало в сравнение с лакирана такава. Съответно, китарата ще е уникална и то точно с всичките си несъвършенства. Особено и както е с този светъл фретборд, който също е... габър? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 27, 2015 Отговорено Юни 27, 2015 (Редактирано) На мен много ми допада, как става китарата. Относно лакирането - убеждението, до което с времето стигнах е, че нелакирана, или лакирана доста тънко китара, звучи някак си по-отворено, което лично на мен, ми допада повече. Разбира се, ако търсиш гланцов финиш, трябва да пълниш порите на дървото с основа (грунд), самото дърво ще изпие някакво количество от него, и вероятно китарата ще започне да звучи повече като лакирана, дори ако направиш относително тънко покритие от боя и лак. От друга страна, може и да решиш да направиш покритие(байц и отгоре лак, или цветен лак без финиш) , което не е гланцово, а служи по-скоро, да не се цапа дървото. Може и да избереш, да направиш покритие от ленено/тунгово масло, или (не знам до колко е подходящо, за тази дървесина) шеллак, въпреки, че за солидбоди инструмент, шеллакът по-скоро е изхвърляне. Понеже по принцип си мераклия, моята препоръка е, да прочетеш относно различните възможности, и да си избереш такова покритие, което ще отива на цялата концепция за мераклийски къстъм инструмент. Редактирано Юни 27, 2015 от Evtim Djerekarov Цитирай
ultramega Отговорено Юни 28, 2015 Автор Отговорено Юни 28, 2015 emosms фретборда също е от габър - да.За тънкото покритие имам наблюдения , тъй като от известно време си имам Лес пол студио от satin серията която е с точно такъв финиш. Супер приятно е усещането на порите на дървото, особено по грифа. Но махагона има съвсем различна структура от елшата. Не искам да отварям онзи вечен спор влияе ли лака и колко на звука, но и според мен лаковите покрития оказват влияние в посока отрицателна, особено ако е дебело лакиран грифа ....Инак не целя продажба, така или иначе такъв проект не би се продал с печалба- само времето което съм инвестирал не би могло да се оцени. Освен това крайният резултат е все още под съмнение , дали ще излезе нещо читаво 4 Цитирай
Recommended Posts