Jump to content
Българският форум за музиканти

От лампово радио към лампов амп за китара


Recommended Posts

Доколкото знам, отдавна няма излъчване по OIRT-стандарта. Най-ниската честота, на която се излъчва "Хоризонт" е 87.6 МХц от 2-3 месста в западна България.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 103
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Имам Мелодия 10, поне за мен няма по-добър звук. Слушам Радио 1 рок понякога на него. Rbtrjll  и aз моето си го прибрах от село. Какви идилични спомени имам с него и предаването на Гергана Лазарова по БНР, но това беше много отдавна. E от тогава е и тръпката по рока :) Раrni_Valjak респект към работата ти и професионализма, я подскажи тия радиоапарати на какъв период се нуждаят от профилактика, за подмяна на кондензатори и кога е наложителна подмяната им ? На моето е правена сериозна такава преди повече от 10 години. И как стои въпроса с тунер на УКВ за това радио, от къде може да се закупи?

Към автора на темата бих предложил да се запознае със съфорумници, при които да има възможност да включи китарата в различни ампове и радиа и да стигне сам до съответните заключения. Така ще си спести ценно време, което да оползотвори за свирене  :)

Редактирано от maxim09
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Окепазихме темата с тези Симфонии. Аз хващам Фолк радио (91.6) и Н-джой(94 и нещо си). Стана ми любопитно как става това и рових тука в нета....не че разбрах нещо, но основното беше някаква междинна честота 10,7 МХц. Т.е. някоя радио станция може да се слуша на - 10,7, на -2*10,7 мхц под честотата на излъчване. Обясниха го със силен сигнал и лош тунер. Голям праз, че е лош, ако беше много убаф нямаше нищо да може да се слуша на УКВ :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно така. Явно състоянието на радиоприемника не е добро. Селективността му по огледална честота явно никаква я няма, за да излизат тези станции. 

Само да кажа, че нискочестотните проблеми, с които тук се борят хората са малка ракия в сравнение с високочестотните - радиотехнически проблеми. Там се иска още повече знания, умения и оборудване!

--------------

Maxim09- Няма времеви ограничения за поддържане на тези апаратури. Правилно отремонтирани и прецизно настроени, могат да работят много десетки години. Ако има някакво съмнение или недоволство от представянето на радиоапарата, му се прави диагностика, измерване, сравнява се с фабричните показатели и ако се различават се извършва съответната дейност по вкарване в нормите.

За съжаление в сегашния свят сервизът е скъп, защото изисква много време, инвестиции в апаратура и документация и отношение за да се постигне качството на което са способни тези динозаври. Затова се напълнихме с втора ръка апаратури от вън - там сервизът е многократно по-скъп от тук. Съвременните апаратури са - купуваш - хвърляш-пак купуваш. И си все в кереча - конфекция и боклуци. Поне това, което е достъпно за простолюдието.

И сега има качествени продукти, но изобщо не може да си ги позволи обикновенния човечец.

То и сервиз на старите красавци рядко някой може да си позволи.  

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази сутрин се сдобих с една "Мелодия 2" /търсих Орфейче, но не намерих/. Сега я разглобявам.Ще се опитам до вечерта да я преработя и ще кача схемата и някоя друга снимка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@никони - ще го правиш само нч амп, или ще има малко гейн/крънч?

 

Съжалявам, че изхвърлих симфонията на село, много блага машина. Още се чудя защо го направихме..

Но да се изфукам с http://pics.audiotubes.de/bilder/2013/radios_maerz1/DE_Telefunken_965WK_Seite.jpg

- модел 1939. Не работи, изгоряла е крайната лампа, но ме кефи и така да стои :)

Вътре има дросел, който може да се ползва за захранване, но не искам да лешоядствам от него.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам интерес към това радио.

Мога да ти предложа за размяна трансформатори-мрежови,изходни и дросели от български радиа.

Имам и крайни стъпала от Ригонда 102-пуш-пул-около 10 вата.Обособени за монтиране направо в кутия.

Мога да пратя снимки по късно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, но, семейна реликва е :).

Ригонда 102, ако не е преправяно, има доста скромна мощност, може би 3/4 вата заради схемата с ООВ и търсената линейна характеристика без изкривявания (или нещо такова). На два пъти точно с такива донори се базиках.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се за забавянето, но ми се наложи да свърша малко друга работа. След това пробвах триода на EABC80 и останах очарован от звука, при което реших да го пробвам и с други крайни лампи /EL84 никога не ми е харесвала като звук, но това си е мое мнение/. После се заиграх да пробвам как ще звучи дист със диоден ограничител изпълнен с двата детекторни диода в EABC80, но това е тема на съвсем друг разговор... А по темата ето какво се получи -

 

6445753j.jpg

 

Първия триод работи с преднапрежение на решетката 1V и аноден ток 1ma. Избрал съм по-ниско преднапрежение, защото китарата която имам под ръка в момента е с изходно напрежение от максимум 250 mV, което ще рече амплитуда от 350 mV. Ако се ползва с китара с по силен сигнал R3 може да се увиличи до 2,2к. Ключът S1 в катодния блок в изключено положение създава отрицателна обратна връзка по отношение на ниските честоти, защото С2 е с малък капацитет и по голямо съпротивление за нискочестотната част от сигнала.Стойността на С2 се избира в границите 47-470 nf, според това каво звучене търсите.

 Вторият триод е едната част на ECC82 и работи ката катоден повторител, с високо входно и ниско изходно съпротивление и служи да съгласува първото стъпало с тонкоректора.

 Тонкоректорът е стандартен триканален Фендер и не се нуждае от обяснения. При средно положение на потенциометрите спадът на сигнала е около 16-18 децибела.

 Задачата на третия триод /втората част на ECC82/ е да усили сигнала от тонкоректора, до амплитудата, която е необходима на крайната лампа. Изборът на ECC82 не е случаен. Избрал съм този триод заради ниското му вътрешно съпротивление и сравнително малкия коефициент на усилване. Коефициентът на усилване на това стъпало може да се променя с промяна на товарното съпротивление /R11/, както и с промяна на дълбочината на отрицателната обратна връзка присъединена към катодната верига. Ако се използва 6Н1П, трабва да се има впредвид че тя е с два пъти по голям коефициент на усилване. При 6Н1П утечното съпротивление /R8/ трябва да е до 500к. Ако за крайна лампа се използва пентод или лъчев тетрод с много по високо преднапрежение на решетката може да се наложи използването на триод с по голямо усилване като 6Н2П или ECC83.

Крайното стъпало при тази преработка може да се остави без промяна /с автоматично преднапрежение/ и да се подбере само R* така че дълбочината на обратната връзка да осигурява оптималния коефициент на усилване на предходното стъпало.

 Може да се преправи и с фиксирано преднапрежение, ако към захранването се добави схемата начертана със син цвят. С тримера R21  може да се регулира преднапрежението от 0 до 12 волта. При нужда от по високо преднапрежение може да се смени ценеровия диод и регулирането ще е от 0 до напрежението на стабилизация на ценера.

 В общи линии е това, дано свърши работа на някого. И Валяка предполагам няма да скучае - има доста материал за критики или заяждания в зависимост от това в какво настроение е....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този път няма да преподавам уроци. Ще гледам и ще ви се радвам. Не сте малки, да сте учили когато е трябвало.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@никони, диодите D1 и D2 са обърнати. Предполагам  е грешка при чертането.... но все пак не е съвсем безобидна и е добре да се коригира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.