Vassko Публикувано Август 3, 2013 Публикувано Август 3, 2013 Здравейте! Свиря на бас от близо една година. Преди няколко месеца с едни момчета се събрахме и решихме да направим група. Репетирахме в училището, в което учим и нямах проблем с озвучаването тъй като се включвах в пулт свързан с колони, но вече нямаме възможност да репетираме там и ми е нужен усилвател. Единият китарист свири с 50W Marshall с 12" спийкър, а другият свири с Peavey (не помня колко вата) . Имам няколко въпроса: Колко мощен амп ще ми е нужен и колко голям спийкър? И какво ще препоръчате - комбо или отделно глава и кабинет? Благодаря предварително Цитирай
Caprycorn Отговорено Август 3, 2013 Отговорено Август 3, 2013 Поне 100 вата с 15 инчов говорител! Аз наскоро търсих за дъщеря ми басово кубе, но трябваше да направя компромис заради габарита и купих 60 ватов Маршал с 12 инчов говорител- определено е слаб за групата и не може да се използва без микрофон към централното озвучаване. Цитирай
kulov Отговорено Август 3, 2013 Отговорено Август 3, 2013 и аз казвам 100+. може 1х15, може и 2х10, зависи дали търсиш повече мощ в ниските или в средите. @ каприкорн, преди време бях направил същата грешка. занесох си го в магазина, доплатих и взех по-голямо. друг е въпросът ако си го взел от частно лице. Цитирай
Caprycorn Отговорено Август 3, 2013 Отговорено Август 3, 2013 От магазин е, но проблемът е габаритен- трябва да го товаря в Опел Корса, заедно с 50 ватово китарно кубе, 6 октавов синтезатор, 4 китари, 12 канален пулт, 2 клавирни стойки, три микрофонни стойки, две двойни китарни стойки, два 12 инчови монитора, както и барабанчето, чинелите, стойките и столчето на барабаниста.... Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Август 3, 2013 Отговорено Август 3, 2013 (Редактирано) Лесно е да се зададе въпрос, трудно е да се отговори правилно, особено ако въпросът не е логически верен. Въпреки, че мощността на даден усилвател има определен принос за силата на звука, не е единството условие за възприятието на силата на звука. Още повече, когато се налага съвместяване (сравнение) с други източници на звук, както в посочения случай. Неправилно е да се сравняват мощности. Правилното е да се сравняват звукови налягания. Звуковото налягане, което осигурява една система за озвучаване - например усилвател и озвучително тяло, се определя от няколко компонента - Изходната мощност на усилвателя, Чувствителността на високоговорителя и Акустичното оформление на тялото в което е монтиран високоговорителя. Освен посочените аргументи, за бас е необходимо да се отчете и възприемането от слуховия апарат на слушателя.. Последният е много нелинеен в честотната област , в която се изявява баса. Има още неща, като акустиката на помещението, но да не сме толкова прецизни, че и без това май става доста тегаво да се разбере написаното до сега. Правилната преценка трудно може да се направи без измерване на звуковото налягане на всеки източник и комбинацията им. Китарните уредби отдават високи звукови налягания, които не рядко могат да стигнат 115...130dBA. Честотният им обхват е в сравнително по-линейна честотна област на слуховия апарат на човека и не е необходимо да се правят корекции . За баса е необходимо поне 3dB до 6dB по-високо звуково налягане, за да се възприеме като равен с китарните системи. Ше дам един пример, за да стане по-лесно за разбиране. 50 вата усилвател с високоговорител имащ чувствителност 97dB/W/m ще осигури на 1 метър 114,5dB SPL Когато има два идентични усилвателя звуковото налягане ще е с 3 dB повече, когато сигналите са еднакви ( и по-малко, когато не са еднакви, и едновременни). Така звуковото налягане от китарните уредби ще е грубо 117.5dB SPL Добавяйки барабани, вокал, клавишни инструменти и т.н. може с достатъчна прецизност да се очакват поне 120 dB SPL.. За да не се "губи" баса в общата гюрултия, ще е добре да дава поне същото налягане. Ако приемем , че басовите високоговорители и тялото в което са монтирани осигуряват чувствителност 97 dB/W/m, следва да се изчисли колко вата усилвател ще е нужен за да се достигнат необходимите 120 dB SPL. Резултатът е 180 W. Ако някои от приетите по-горе данни се различават от действителните, сметките трябва да се направят отново. Друг вариант е да се измери звуковото налягане на общата комбинация от инструменти без баса и на тази база да се направят сметките само за баса. Ако посочената методология се явява неопреодолима, свирите с каквото имате. Редактирано Август 3, 2013 от Parni_Valjak 8 Цитирай
Vassko Отговорено Август 3, 2013 Автор Отговорено Август 3, 2013 Благодаря много А относно другия въпрос - кубе или глава с кабинет? Все още не съм събрал никакви пари, но да речем кое от двете ще е по - добрия вариант ако трябва да се вмести в бюджет от около 500 до 600 лв? Цитирай
Fats Отговорено Август 4, 2013 Отговорено Август 4, 2013 Не можеш да получаваш съобщения, затова ме намери на Скайп arblead - зеленото не е активно, невидим съм. Имам нещо конкретно за теб, мисля, че ще те заинтересува. Цитирай
golfabitch Отговорено Август 4, 2013 Отговорено Август 4, 2013 За тия пари малко трудно читава глава и кабинет. Аз се бях загледал по Transporter сериите на Hartke(варианта с 4x10),които са с прилична цена,но отделно една читава глава струва колкото твоя бюджет за 2те неща общо. Някой колега ако има впечатления от въпросните кабинети,моля да сподели! Цитирай
blr Отговорено Август 4, 2013 Отговорено Август 4, 2013 (Редактирано) Кубета имат църквите, нека наричаме нещата малко по-цивилизовано, да речем комбо-усилвател или само комбо. Трудно е да се каже кое е по-евтино по принцип, цената зависи от много неща. При дадена мощност и брой и размер на говорителите, обикновено комбото излиза малко по-евтино от отделни компоненти със сравнимо качество на същата фирма. Какво ще предпочетеш зависи от теб. Комбо усилвателите често са компромис по отношение на обема на ОТ, а оттам и на възпроизвеждането ниските честоти. Освен това си ограничен и по отношение на броя и размера на говорителите, т.е. каквото има там-това е. Ако ще е комбо усилвател, желателно е да има възможност за включване на външно ОТ. За съжаление, бас апаратурите струват повечко пари и има защо. С посочения бюджет би могло да се закупи сравнително качествено комбо на старо. Редактирано Август 4, 2013 от blr 3 Цитирай
rudibass Отговорено Август 4, 2013 Отговорено Август 4, 2013 Пич ето една практическа идея... Свирил съм с 150 вата комбо Уоруик на каквито се сетиш сцени от 2 до 30 метра... Става перфектно бях го купил за 600 , продадох го за 500 ..Това беше преди 5 години и повече май. Мой френд Caruso има Берингер 350 вата глава + 2х10' + 1х 15' и го беше зел за 600 някъде.. Практически решения има . Ти само събери кешта... Цитирай
разбойник Отговорено Август 4, 2013 Отговорено Август 4, 2013 (Редактирано) Отделни усилвател и озвучително тяло са за предпочитане, стига да можеш да си ги позволиш. По практично е - ще имаш възможност за включване на различни озвучителни тела в зависимост от вкус, нужди и възможности, ще можеш да използваш само усилвателя, отделно качеството на изработка е често е по-добро. Следи базара към форума - появяват се предложения в този ценови диапазон. Редактирано Август 4, 2013 от разбойник Цитирай
Vassko Отговорено Август 4, 2013 Автор Отговорено Август 4, 2013 Много благодаря на всички Ще събирам пари и ще видя, какво ще открия. Цитирай
evernas Отговорено Август 20, 2013 Отговорено Август 20, 2013 Здравейте! Свиря на бас от близо една година. Преди няколко месеца с едни момчета се събрахме и решихме да направим група. Репетирахме в училището, в което учим и нямах проблем с озвучаването тъй като се включвах в пулт свързан с колони, но вече нямаме възможност да репетираме там и ми е нужен усилвател. Единият китарист свири с 50W Marshall с 12" спийкър, а другият свири с Peavey (не помня колко вата) . Имам няколко въпроса: Колко мощен амп ще ми е нужен и колко голям спийкър? И какво ще препоръчате - комбо или отделно глава и кабинет? Благодаря предварително Здравей!Ще се опитам да ти дам съвети съдейки от моята практика,също и от това което съм чел и сме си споделяли с приятели.Първо писал си,че свириш с двама китаристи - това е добре,лошото е,че не си писал какъв стил музика свирите?Ако е нещо от хейви нагоре - честито,добре дошъл в "бас ад-водовъртежа",ако не, си късметлия - имам предвид ,че ще спестиш нещо от ватове и кинти.Второ - не пишеш нищо за барабаниста - колко силно свири?Ако е късач на кожи плюс двете китари - добре дошъл в 9тия кръг на същия ад.Ако не - пак спестяваш от същите неща. Трето - помещението в което ще свирите също има огромно значение - колкото е по-малко ,толкова повече ще трябва да усилваш - ако не знаеш защо чичо Гугъл ще ти помогне за да разбереш. .Четвърто - смятате ли да правите участия? По правило си взимаш 3хпъти мощноста на китариста ви - това не значи,че като са двама трябва да е х6 . Ако барабаниста ти е "глухар" сложи си още отгоре.Според мен заложи като начало на 180-200 вата - цена и сила са в добро съотношение при тази комбинация - ако ти изскочи нещо примамливо и по-висок клас за същите пари - още по-добре. Относно помещението както ти писах - има различни вариянти да не те "заглушават" - има достатъчно писано в нета,няма смисъл да ти преразказвам. Ако ще правите участия, по-малкото мъкнене е комбото - ама вие сте младоци,така че ако имаш кинти взимай глава и кабинет . Дали да е 1х15 или 2х10,4х10,8х10 и т.н. зависи изцяло какъв звук гониш.1х15 бута почти на 100% същото количество въздух колкото 2х10,разликата в саунда при тези две е много малка,виж при 4х10 и нагоре става осезаема. Бих те посъветвал - ако разбира се свириш метал ,да наблегнеш на търсенето на саунд, който може и да не ти харесва много,но ще се чуваш и ти и тебе ще.Ако това те притеснява можеш да се успокойш с изкаванията по въпроса на Дейв Елефсън и Рекс Браун.Ако пък не свириш такава музика - още по-лесно. Успех. Цитирай
Vassko Отговорено Август 22, 2013 Автор Отговорено Август 22, 2013 Здравей! Свирим много разнообразни стилове - като се почне от пънк и се стигне до хеви. Мисля, че съм в деветия кръг на ада Помещението не е много малко нито много голямо. Не знам как иначе да го опиша. Все още нямаме много участия. Най - много да свирим на някой училищен концерт Но все пак имаме покани и за други концерти. Цитирай
Басурендер Отговорено Август 22, 2013 Отговорено Август 22, 2013 Колко трябва да е мощно едно кубе за бас? - Според мен трябва да бъде толккова мощно , колкото да се чува добре с другите инструменти в групата. При мен това е 100 w. Когато разнасяш техника по участия , започваш да оценяваш и обема и теглото на апаратурата, ама много да ги оценяваш.Както казах много да ги оценяваш. Ако ще стои в студиото или репетиционната - голямото дава кеф , но, когато разнасяш техника по участия , започваш да оценяваш и обема и теглото на апаратурата, ама много да ги оценяваш.Както казах много да ги оценяваш. И за финал бих искал да спомена , че , когато разнасяш техника по участия , започваш да оценяваш и обема и теглото на апаратурата, ама много да ги оценяваш.Както казах много да ги оценяваш. 1 Цитирай
Recommended Posts