Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте,

търся компетентно мнение за усилвател за акустична китара.

Свиря съвсем любителски и за собствено удоволствие, само в къщи.

Имам два инструмента:

Ovation Celebrity Solid Sitka Spruce Top Nylon String Electro-Classical Guitar CC243-4 Nylon NT Natural

и Yamaha APX - 5A - с метални струни.

Не зная дали мога да използвам успешно един и същ усилвател и за двете китари.

Максималния ми бюджет не е висок и позволява да планирам до цените на Roland AC-33, 665 лв.

Благодаря предварително.

Редактирано от rokoman
Отговорено

Мисля, че правилно си се насочил! И аз съм мераклия за същия. Изгледай тези две видео демо и си прецени. Демонстрацията е и с двата вида струни.

http://www.roland.com/video/page.cfm?vid=22523844

П.П. Бих помолил когато го купиш този усилвател, ако мога и аз да го изпробам, където и когато ти е удобно! :cheers2:

Отговорено

http://www.thomann.de/de/akustik_verstaerker.html

Прегледай предложенията на Томан, има доста усилватели, които са в твоя финансов диапазон. Всичко можеш да поръчаш през Динакорд, плаща се по курса на деня, поръчката се изпълнява в рамките на месец, понякожа и по-бързо. Обърни внимание на усилвателите, които имат и микрифиненвход, не са по-скъпи.

Лично за мен най-добри са акустичните усилватели на Trace Elliot, на там говорим за съвсем други цени.

http://www.traceelliot.com/acousticamps/

Отговорено

Да, можеш да включваш всякакви инструменти озвучени на микрофонен и пиезокристален принцип. :)

Roland AC-33 - най-голямото приемущество на този амп. е че може да се захранва и с батерии и ставаш независим от тоците.Не лош звук, има и процесор с разни ефекти. :)

VOX AGA-70 - http://www.voxamps.com/aga/aga70/  Аз карам с такъв. Има и лампа 12AU7 в предусилвателя на единият канал и DI output, което го прави много удобен за записи в дом. условия.Има го MCI и цената му беше някъде около 700 лв.

Ако ти трябва само за домашни условия, просто да имаш къде да включиш инструмента и този върши не лоша работа :

Behringer ACX450 - http://www.izgodnobg.com/ceni/570326-Behringer-ACX450-Ultracoustic-Acoustic-Guitar-Amplifier-45-Watt.php?info=opisanie

В House Of The xxxx преди се предлагаше и този модел на Lаneyhttp://www.activebass.com/item--HS.LA30C , който също не е лош.

Всъщност, първите два от гореизброените ампа са по висок клас и съответно с по-висока цена. Вторите два , са по-нисък клас и съответно с по-ниска цена около 400 и нещо лв. , но също вършат работа за домашни условия и т.н. :)

Ако човек знае какво точно търси, вече е въпрос на избор кой да избере и т.н. :)

Това е моето мнение по-въпроса, дано съм бил полезен. Успех. :)

Отговорено (Редактирано)

И аз от доста време се колебаех какъв усилвател да взема, но излезе в Базара един Kustom Siena 35 взех го на добра цена и съм много доволен! Гворителя е 10" 50W има пищялка, както и два входа - за китара и микрофон, или две китари.

Виж го в Томан.

http://www.thomann.de/de/kustom_sienna_35.htm

Има Line output и скоро на един купон с включени в усилвателя - Акустична китара и микрофон, го вързах от Line output в миксер-крайно стъпало и едни огромни колони и направи страшен саунд, направо ме изненада. Има и изход за външна колона, и него съм пробвал с един китарен кабинет 150W и го захрани без проблем. 

Недостатък е че ефектите работят едновременно и на двата канала, затова по-нататък мисля да си взема Kustom Siena 65, но засега и горния ми върши идеална работа.

Редактирано от Krasi63
Отговорено

Не можах да редактирам поста.

Забравих да пиша че се държи много добре както с класически Китари, така и с Акустични и през двата входа.

Отговорено

Благодаря на всички, които толкова бързо и любезно отговориха на въпроса ми. За мен Roland е интересен, тъй като има вграден Loop, който иначе е още ме малко пари като допълнителен ефект. Това, според вас, сериозна причина ли е или проблемът има и други решения?

Отговорено

Доколкото прочетох вградения Loop няма функция Undo. Аз имам процесор Boss-ME25, който също има Loop и той няма тази функция и много ми липсва. Тази функция Undo изтриваш последния запис, ако си записал нещо грешно или да премахнеш последния запис и се връща преднишния запис или записи! Но иначе вграденият Loop върши идеална работа голяма играчка е, на мен много ми харесва, 40 секунди са достатъчни да правиш разни бленди!

Отделните Loop - ари, имат доста памет и могат да запомнят много записи и да ги ползваш за друг път когато ти потрябват. Някои имат USB за връзка с компютър както и слот за карта. Също имат и тази функция Undo която е голям плюс.

Относно батериите, да издържат най-много до 5 - 6 часа, че и по-малко. Имам един Амп. на VOX mini 3 и държи с батерии до 6ч. Сина ми има Roland Micro Cube и то държи до 6ч. с батерии.

Отговорено

Батериите са опция, която не ме интересува особено, тъй като свиря само за собствено удоволствие в къщи. Но информацията за Loop-а е интересна. Благодаря!

• 3 months later...
Отговорено

Търся си и аз усилвател за акустичка, прегледах темите тук, но няма особено много инфо точно по моя въпрос. А именно колко трябва да е мощен, че да вдига достатъчно джангър, за да се свири спокойно с банда. Която включва акустичен сет барабани, бас, ел. китара, вокал. Дръмсета е неозвучен, баса и китарата са си с тяхно си комбо, вокала е с активен монитор. Свири се рок/алт.рок, ако има значение.

Почти съм сигурен, че моделите до около 30 вата ще клекнат, не съм сигурен тези от 50-60 вата дали ще са ОК. В момента ползвам активен монитор на Бери, който е 320 вата RMS и е усилен БАЯ (на 7-8 от 10). От друга страна транзисторно ел.китарно комбо 50-60 вата в общия случай е достатъчно силно, за да се чува в банда.

Нямам особени претенции за екстрите и качеството, цена в рамките на 300-400 лева е приемлива. От по-як няма смисъл, тъй като ще го ползвам в 10-15% от времето за свирня (няколко песни и то не на всички през цялото време).

Гледах моделите на Behringer, Kustom, Artec, Traynor, Harley Benton. Има и доста други (и най-вероятно по-яки), но са доста скъпи и не виждам смисъл за моя случай. А може би има? :)

Отговорено

В този ценови клас за мен лично Роланд ми звучеше най - натурално, поне с уестърн тип китари. Поне от това което съм чувал и пробвал, прилично звучащ усилвател за класическа китара не ми е попадал Единствено изключение е ако се търси звук тип боса нова, нуево фламенко  и тн - за което ямаха сайлънт китарата звучи чудесно през усилвател

Берингера за мен звучеше ужасно, все едно си пуснал акустична китара през усилвател за електрическа. Фишман усилвателите са хубава алтернатива, но влизат в друг ценови клас.

Отговорено

^^ От два месеца ползвам Roland AC-33, 665 лв и съм направо възхитен от невероятните му възможности като функции и брилянтен звук и то не само за ак. китара, но и за електрическа, а и за микрофон. Вярно, че мощността му не е достатъчна и понякога наистина "кляка", но ако ще го ползваш по-рядко и то само за ритъм, арпежи и рифове, става без проблем за твоята ситуация. Освен това този усилвател има и стерео линейни изходи, независими от мастер волюма, та можеш да го включиш и в някой активен мощен монитор, както правя и аз.

Отговорено

Трябва ми за свирене с рок-банда. Ако ще кляка и ще иска централно по-добре да си го ползвам в активен монитор (или да си купя такъв вместо комбо).

Голям проблем е и че няма почти никакви семпли за акустични ампове. Не че може да се вярва много на записи в нета, но поне долу-горе да му чуе човек гласеца...

От това, което чух, моделите на Kustom май най приличат на истински. :)

Маршала го пробвах в МЦИ, но както повечето им неща цената ми се вижда едно 30-40% завишена, така че отпада.

Отговорено (Редактирано)

^ В такъв случай по-добре си купи някой FX-уред(избягвам думата "процесор") за акустична китара и го ползвай с активният монитор, който имаш. Но съм сигурен, че Roland AC-33 ще те задоволи в повечето случаи. http://www.roland.com/video/page.cfm?vid=22523844

Ако си в София мога да ти го демонстрирам.

Редактирано от Лими
Отговорено

Без да съм тествал, много се рекламира Фишман Аурата като DI  бокс към централното, така освен за лайв, може да се използва и за доста читави записи...

Само че от това което чета, било доста играчка докато намериш правилния звук за китарата си...