Jump to content
Българският форум за музиканти

Trysth

[Studio Headphones Shootout] AKG K271 MKII vs SENNHEISER HD380 PRO

Recommended Posts

Здрасти, банда! Скоро ми се очертава да траквам DI китари, които после да се реампват и реших по време на записите да ползвам софтуерни симулации за рефенция. За целта се замислих, че ще са ми необходими качествени студийни слушалки, за да не се дразня и разсейвам от тракането на перцето по китарата в домашни условия. Колебаех се между бая модели и по стечение на обстоятелствата ми се отвори възможност да взема на заем от приятели по един чифт доста свестни слушалки за тест. Става дума за AKG K271 MKII и SENNHEISER HD380 PRO. Разбира се, реших да спретна едно кратко сравнение между двата модела. Слушалките тествах през интерфейс Focusrite Saffire LE най-вече с .flac файлове.

 

206951.jpg224536.jpg

 

Звук

 

AKG K271 MKII:

 • бас - AKG-тата не се отличават със силен бас, но за музика, която не е електронна или рап (демек няма чак такова значение да се посереш от ниски), мисля, че не е проблем (даже аз лично го смятам за плюс при работа с метълизми)
 • среди - впечатлението ми е за изключително ясни среди. Това, което много ми хареса е, че средите през AKG-тата са изключително близки до средите на студийните ми монитори (KRK Rokit 5 G1). Сега въпросът е те до колко са flat и т.н., но на мен лично това ми хареса като усещане и като звук.
 • високи - малко са излъсканички в сравнение със SENNHEISER-а, но не е болка за умиране. От друга страна при работа с метъл и рок, ще има по-добра детайлност при вокали и чинели. Като цяло мисля, че е въпрос на вкус, аз по-скоро се кефя.

 

SENNHEISER HD380 PRO:

 • бас - в сравнение с AKG-тата е доста силен. Това е ОК, ако ще се слушат технота или рапове, но за друг стил музика, лично на мен ми идва в повече баса. Също така е доста повече и в сравнение с мониторите ми, но това да речем е нормално (все пак става дума за 5 инчови говорители).
 • среди - детайлни, но се наблюдава известно преобладаване на ниските среди, което оцветява звука и не го намирам за добре.
 • високи - ясни високи, една идея по-неизлъскани от AKG-тата, отново говорим за въпрос на вкус

 

Според спецификациите SENNHEISER-ите са с 1 ом по-силни от AKG-тата (54 срещу 55 ома) и общо взето колкото по-голямо е съпротивлението, толкова са по-слаби едни слушалки. В случая разликата е осезаема, но не е фатална. При работа с интерфейс или друга малко по-професионална техника няма да има никакъв проблем да се намери подходящо ниво. Не съм ги пробвал с телефон или плейър, но ако има проблем със силата на звука, би се отразило при работа с подобни източници.

 

Удобство:

 

AKG K271 MKII са страхотно леки и удобни. Поради тази причина мисля, че са отличен вариант за продължителна употреба. Много ме кефи самонастройващата се лента за главата, с която се спестява доста щракане докато се намери удобна позиция за разлика от доста от другите модели. Положителна черта е и кабелът, който може да се откача. Моделът също така върви два кабела - тип телефонен (coily демек) и прав. Интересен факт, е и двата са значително по-тънки от кабела на SENNHEISER-ите.

Като минус мога да посоча основно две неща - първото е, че са доста по-големи като размер от SENNHEISER-ите и при продължително слушане на тях (особено в движение) няма да е много удобно. При употреба в студио или домашни условия, обаче, не виждам проблем. Другото кофти е, че не се сгъват. Не че повечето модели се сгъват, но това според мен е доста голямо предимство на другия модел.

 

SENNHEISER HD380 PRO от своя страна са 20 гр по-леки от колегите си (220 гр срещу 240 гр за AKG-тата), но тази разлика трудно се усеща. Лягат изключително плътно по главата и закриват изцяло ухото. Наистина изолират добре, но ми се струват леко стегнати и при продължителна употреба изглеждат да са неудобни. Голямо предимство е размерът им – много компактни и сгъваеми, което е убийствено полезно. Заедно с калъфчето, което влиза в комплекта, са страшно удобни за пренасяне. AKG-тата от своя страна имат стърчаща диадема, през която минават кабелите между слушалките и тя допълнително увеличава размера им.

И двата модела са студийни слушалки и не са предвидени за постоянно мъкнене насам-натам, така че всеки може сам да прецени до колкото размерът е фактор.

 

 

Изолация:

 

Интересен факт беше да сравня степента на заглушаване на околните звуци. Надух смело музика и сменях слушалките, за да успея да сравня. Още преди да пробвам бях сигурен, че SENNHEISER-ите ще са победители с много, тъй като прилягат плътно и стегнато около ухото за разлика от по-леките AKG-та. В крайна сметка, за моя изненада, се оказа, че и двата модела изолират еднакво от външни шумове. Би ми било интересно да чуя и вашите мнения, ако имате впечатления. Положителна черта на AKG-тата е, че когаto не са на главата, се деактивират, т.е. почват да работят, когато се усети натиск на лентата за главата.

 

Цена:

AKG K271 MKII – 155 EUR/310 BGN - http://www.thomann.de/de/akg_k271_mkii.htm

SENNHEISER HD380 PRO – 99 EUR/200 BGN - http://www.thomann.de/de/sennheiser_hd380_pro.htm

 

(Планирах  ревюто да  стане кратко, а то си стана ебаси трактата :))

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Добро ревю. Браво!

Само да отбележа нещо, че не е съвсем вярно, да не се бъркат хората:

Според спецификациите SENNHEISER-ите са с 1 ом по-силни от AKG-тата (54 срещу 55 ома) и общо взето колкото по-голямо е съпротивлението, толкова са по-слаби едни слушалки. В случая разликата е осезаема, но не е фатална.


Това със съпротивлението е вярно, при условие че двата сравнявани модела имат еднаква чувствителност. Ако чувствителностите са различни, не е гаранция че по-нискоомните слушалки ще са по-силни.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мерси! Да, това твърдение беше малко наизуст, признавам. Така или иначе фактът е, че SENNHEISER-ите идват малко по-силни.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ползвах АКГ271 студио няколко години за записи и са прекрасни слушалки. Мониторни на Зенхейзър съм слушал ХД280 про, които не бяха толкова детайлни спрямо АКГ-то.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вярно е, че чувствителността  е важна, но при качествен усилвател за слушалки няма значение нито импедансът нито чувствителността.  Това му е работата - да осигури правилни условия за работа на слушалките.

Направо е глупаво да се избират слушалки, съобразявайки се с ниските възможности на изхода за слушалки.

Нима 600 омови супер висококачествени слушалки трябва да се пренебрегнат, защото изхода за слушалки е с ниско ниво?

Твърде половинчато е да се прави сравнение при неправилна постановка.

И един съвет - слушалки за смесване и мониториране не се избират субективно. Истинските слушалки са Неутрални, без собствен принос в звука. Защо е така, може да се прочете, има достатъчно информация.

 

^ Оги има сериозен опит и със слушалки, и с усилватели за тях, така че може да му се доверите.

Edited by Parni_Valjak
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Чак пък сериозен опит :) Но АКГ-то ги препоръчвам горещо.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By DANEV
   Това е първото записано парче на групата.
    В проекта участват:
   Nikola Enev - Drums - https://www.facebook.com/nikola.enev.1
   Pavel Tzonev - Keyboard - https://www.facebook.com/petkov.pavel
   Valentin Danev - Guitar - https://www.facebook.com/valentin.g.danev
   Stanislav Georgiev-bass -https://www.facebook.com/stanislav.georgiev.5015
   Линк към страницата на групата:
   https://www.facebook.com/Project-7-552396065284580/

   Надявам се да ви хареса! Приятно слушане!
  • By DANEV
   Здравейте,искам да ви попитам имате ли впечатления от 
    
   http://shop.itr.bg/product-71038/-%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%A3%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0-Microsoft-LifeCam-Studio-(Q2F-00015,-Q2F-00016)-%D0%9D%D0%BE%D0%B2-1080p-HD-Mic-USB-Webcam.htm
    
   тази камера и става ли за записи в домашни условия,които да са сравнително качествени,главно ме интересува качеството на звука. 
  • By Rezachka
   Здравейте,
    
   Някой има ли опит с някой от тези два микрофона, или дори и двата? Обмислям покупка на втори микрофон, който ще използвам в комбинация с Shure SM57.
   Интересува ме има ли разлика в звученето между 609 и 906, или разликата е само в това че 906 има копче за "switchable presence filter"?
   И също някой има ли идея къде в българия могат да се намерят? Единствено намерих e906 от visiarts...
    
   Поздрави
    
   Иван
  • By Old_Shetarhand
   Лирично Отклонение от праведният път ....Нежност , Спокойствие и Хармония .... за Един по-добър Ден и по-Добър Живот...
   Както Другаря Доцент Професор Академик Стив Вай е казал - Peace & Love ...and good Happy stuffs...


   Te-
   https://www.facebook.com/1407594146203664/videos/1437638086532603/
    
   А за Асоциалните от вас неупотребяващи лицекнигата те ви Youtube(Ти Тръба)
   https://www.youtube.com/watch?v=4zXxbpfd-gs


   *Има опция да цъкнеш HD - и да стане по ....по....най

   Hope you Enjoy it


   Евгени
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.