Jump to content
Българският форум за музиканти

И пак за интонирането...


kiik

Recommended Posts

Хрумна ми въпрос, но не се сещам в коя подобна тема да го набутам, та отварям нова....

 

Ок, при интонирането хармоника на 12-то прагче трябва да звучи като натиснато 12-то прагче и се бута напред -назад докато стане.

Въпроса ми е може ли и коректно ли е да се прави интониране по същия начин, но на 24-то прагче? Нотата там на натисната и допряна струна май е една и съща или бъркам?

Ако съм прав, защо не се практикува - защото не всички китари имат 24-то прагче или ... ?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да става, да. Не е практично според мен, понеже нямаш много файда, интонацията да ти е абсолютно точна на 24-то прагче, понеже надолу по грифа все повече ще бяга. Когато ти е точна на 12-то, тъй като е средата на грифа, имаш що годе добра интонация по целия гриф (при добра китара).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможно е да се интонира с което прагче си искаш(не е задължително да е октава, може и на децима да си проверяваш, ако искаш), но както ти казаха, прието е да се прави на 12-то прагче. Когато не бързам, интонирам на слух - обикновенно с по-добри резултати, отколкото с тунер и 12-то прагче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Питам не за друго, а щото както писах в друга тема се съмнявам в тунера и донякъде в самата китара и затова искам да използвам по-алтернативни начини за настройка един вид.

12-то прагче си е прието, обаче тунера ми пулсира и не знам дали съм на верния тон на 12-то. Слуха разбира се ме лъже, но чувам горе -долу една и съща нота. На 24-то прагче на същата струна обаче нещата драстично се разминават. Какво да правя конкретно с тая струна?

На останалите 5 струни може да се каже, че и на 12 и на 24-то са сравнително точни.

Обаче тая струна (5-та), която ми се разминава, какво да я правя - напред ли, назад ли....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На слух, на слух...

Посвири малко нагоре-надолу по грифа акорди на 3-4 струни или някакви секвенции и сам ще чуеш как е най-добре.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Струните нови ли са? Обикновено това "биене" на струните се получава,когато остареят. Понякога се случва и с нови (на мен до сега май само веднъж). Пробвай с друг тунер ако струните са наред,а ако нямаш под ръка и не ползваш софтуерни такива действай по слух  :thumbs_up:

Редактирано от рахата
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

интонирането се прави на 12-то прагче защото там е средата на мензурата на китарата. Възможно е правене на интониране на друга позиция да даде нежелани резълтати

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-евтините тунери "пулсират" и объркват работата. В случая проблемът е в търсене, сравняване и достигане до избор на марка струни. Известен е анекдотът, че всички марки ги поръчват във фабриката на Дадарио, с изключение на Гашевска. Не ги препоръчвам, защото оставаш без прагчета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И все пак ако е от струните, дори и стари да са, 5 от тях съм ги догодил някак. Само една ми се разминава драстично на 12-то и 24-то.

При интониране на 12-то знам накъде да местя съответното бридж-че, но като на същата струна при 12-то е сравнително ОК, а на 24-то се разминават нещата, не съобразявам накъде да бутам.

Ще кажете "опитай", но аз питам теоритично как трябва да е

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Теоретично всичко трябва да е ОК, на 12-то и на 24-то октавите да са точни, а на всяко друго прагче тона да е точен в рамките на около 1 цент.

Ако не са, може да има проблем в нъта или в грифа, или пък струните да са кофти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вместо да се чудиш, смени струната. Ако нищо несе промени, търси проблема в китарата. Какво толкова има да се умува?

Eто ви и няколко онлайн тунера, за да няма съмнение в домашната техника.

 

http://www.gieson.com/Library/projects/utilities/tuner/

 

http://www.proguitartuner.com/guitar-tuner/

 

http://www.howtotuneaguitar.org/

 

http://www.guitarforbeginners.com/onlinetuner.html

 

ето тук има още една камара

 

https://www.google.com/search?client=aff-maxthon-newtab&channel=t2&q=online%20guitar%20tuner

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Тъй като имаш доста опит с различни китари, можеш ли да кажеш една хубава китара, нормално с колко цента има разминавания по различните места на грифа?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както писаха някой хора зависи и от китарата,аз примерно на моя корт (200 лева с тремоло, знаете какво значи това! :greenball: )откакто смених струните се появиха проблеми с настройката,но след като го интонирах и зазвуча що годе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи пичове, първо и най-важно тази операция се прави при нови, но разсвирени струни. Когато струната старее, от нея пада материал - образно казано - потта по кожата малко по малко изяжда струната, също търкането по прагчетата и т.н. Така след време струните почват самите те да фалшивеят, защото теглото им по дължината се променя.

 

Интонацията можеш да я правиш по което и да е прагче - в крайна сметка целта е тунера да покаже правилната нота на всяко прагче на всяка струна. Разбира се, натискайки струната повечеко, няма начин да не изфалшивее нагоре, също както и при много високи струни с плаващо тремоло, но това е съвсем миниатюрно изфалшивяване и не се усеща в повечето случаи. Можеш да пробваш метода с петте позиции(5-0), но октава нагоре - т.е. примерно на 5-та струна удряш хармоника на 12-то прагче, а на 6-та струна удряш 17 - в перфектния случай не трябва да има "биене" и тона трябва да отговаря точно. Общо взето като забиеш някой голям акорд в горните позиции се разбира идеално дали нещо фалшивее или не - особено при септакордите ми е направило, че личи особено много. Но най-бързия метод е просто с тунера - гледаш по горните прагове дали тунера показва това, което трябва и си в играта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.