kiik Публикувано Април 25, 2013 Публикувано Април 25, 2013 Хрумна ми въпрос, но не се сещам в коя подобна тема да го набутам, та отварям нова.... Ок, при интонирането хармоника на 12-то прагче трябва да звучи като натиснато 12-то прагче и се бута напред -назад докато стане. Въпроса ми е може ли и коректно ли е да се прави интониране по същия начин, но на 24-то прагче? Нотата там на натисната и допряна струна май е една и съща или бъркам? Ако съм прав, защо не се практикува - защото не всички китари имат 24-то прагче или ... ? 1 Цитирай
Mairomaster Отговорено Април 25, 2013 Отговорено Април 25, 2013 Трябва да става, да. Не е практично според мен, понеже нямаш много файда, интонацията да ти е абсолютно точна на 24-то прагче, понеже надолу по грифа все повече ще бяга. Когато ти е точна на 12-то, тъй като е средата на грифа, имаш що годе добра интонация по целия гриф (при добра китара). 2 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 25, 2013 Отговорено Април 25, 2013 Възможно е да се интонира с което прагче си искаш(не е задължително да е октава, може и на децима да си проверяваш, ако искаш), но както ти казаха, прието е да се прави на 12-то прагче. Когато не бързам, интонирам на слух - обикновенно с по-добри резултати, отколкото с тунер и 12-то прагче. 1 Цитирай
kiik Отговорено Април 26, 2013 Автор Отговорено Април 26, 2013 Питам не за друго, а щото както писах в друга тема се съмнявам в тунера и донякъде в самата китара и затова искам да използвам по-алтернативни начини за настройка един вид. 12-то прагче си е прието, обаче тунера ми пулсира и не знам дали съм на верния тон на 12-то. Слуха разбира се ме лъже, но чувам горе -долу една и съща нота. На 24-то прагче на същата струна обаче нещата драстично се разминават. Какво да правя конкретно с тая струна? На останалите 5 струни може да се каже, че и на 12 и на 24-то са сравнително точни. Обаче тая струна (5-та), която ми се разминава, какво да я правя - напред ли, назад ли.... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 26, 2013 Отговорено Април 26, 2013 (Редактирано) На слух, на слух... Посвири малко нагоре-надолу по грифа акорди на 3-4 струни или някакви секвенции и сам ще чуеш как е най-добре. Редактирано Април 26, 2013 от Evtim Djerekarov Цитирай
рахата Отговорено Април 26, 2013 Отговорено Април 26, 2013 (Редактирано) Струните нови ли са? Обикновено това "биене" на струните се получава,когато остареят. Понякога се случва и с нови (на мен до сега май само веднъж). Пробвай с друг тунер ако струните са наред,а ако нямаш под ръка и не ползваш софтуерни такива действай по слух Редактирано Април 26, 2013 от рахата Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 26, 2013 Отговорено Април 26, 2013 Така е, но понякога биенето е от инструмента, знаеш . Дано е от струните . 1 Цитирай
Acei Отговорено Април 27, 2013 Отговорено Април 27, 2013 интонирането се прави на 12-то прагче защото там е средата на мензурата на китарата. Възможно е правене на интониране на друга позиция да даде нежелани резълтати Цитирай
travelcaster2 Отговорено Април 27, 2013 Отговорено Април 27, 2013 По-евтините тунери "пулсират" и объркват работата. В случая проблемът е в търсене, сравняване и достигане до избор на марка струни. Известен е анекдотът, че всички марки ги поръчват във фабриката на Дадарио, с изключение на Гашевска. Не ги препоръчвам, защото оставаш без прагчета. Цитирай
kiik Отговорено Април 27, 2013 Автор Отговорено Април 27, 2013 И все пак ако е от струните, дори и стари да са, 5 от тях съм ги догодил някак. Само една ми се разминава драстично на 12-то и 24-то. При интониране на 12-то знам накъде да местя съответното бридж-че, но като на същата струна при 12-то е сравнително ОК, а на 24-то се разминават нещата, не съобразявам накъде да бутам. Ще кажете "опитай", но аз питам теоритично как трябва да е Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 27, 2013 Отговорено Април 27, 2013 Теоретично всичко трябва да е ОК, на 12-то и на 24-то октавите да са точни, а на всяко друго прагче тона да е точен в рамките на около 1 цент. Ако не са, може да има проблем в нъта или в грифа, или пък струните да са кофти. Цитирай
Fats Отговорено Април 27, 2013 Отговорено Април 27, 2013 Вместо да се чудиш, смени струната. Ако нищо несе промени, търси проблема в китарата. Какво толкова има да се умува? Eто ви и няколко онлайн тунера, за да няма съмнение в домашната техника. http://www.gieson.com/Library/projects/utilities/tuner/ http://www.proguitartuner.com/guitar-tuner/ http://www.howtotuneaguitar.org/ http://www.guitarforbeginners.com/onlinetuner.html ето тук има още една камара https://www.google.com/search?client=aff-maxthon-newtab&channel=t2&q=online%20guitar%20tuner 1 Цитирай
Mairomaster Отговорено Април 27, 2013 Отговорено Април 27, 2013 ^Тъй като имаш доста опит с различни китари, можеш ли да кажеш една хубава китара, нормално с колко цента има разминавания по различните места на грифа? Цитирай
crazy_train Отговорено Април 27, 2013 Отговорено Април 27, 2013 Както писаха някой хора зависи и от китарата,аз примерно на моя корт (200 лева с тремоло, знаете какво значи това! )откакто смених струните се появиха проблеми с настройката,но след като го интонирах и зазвуча що годе. Цитирай
7thString Отговорено Април 27, 2013 Отговорено Април 27, 2013 Значи пичове, първо и най-важно тази операция се прави при нови, но разсвирени струни. Когато струната старее, от нея пада материал - образно казано - потта по кожата малко по малко изяжда струната, също търкането по прагчетата и т.н. Така след време струните почват самите те да фалшивеят, защото теглото им по дължината се променя. Интонацията можеш да я правиш по което и да е прагче - в крайна сметка целта е тунера да покаже правилната нота на всяко прагче на всяка струна. Разбира се, натискайки струната повечеко, няма начин да не изфалшивее нагоре, също както и при много високи струни с плаващо тремоло, но това е съвсем миниатюрно изфалшивяване и не се усеща в повечето случаи. Можеш да пробваш метода с петте позиции(5-0), но октава нагоре - т.е. примерно на 5-та струна удряш хармоника на 12-то прагче, а на 6-та струна удряш 17 - в перфектния случай не трябва да има "биене" и тона трябва да отговаря точно. Общо взето като забиеш някой голям акорд в горните позиции се разбира идеално дали нещо фалшивее или не - особено при септакордите ми е направило, че личи особено много. Но най-бързия метод е просто с тунера - гледаш по горните прагове дали тунера показва това, което трябва и си в играта. Цитирай
Recommended Posts