Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте колеги темата е за хората свирещи тресня. Търся мнение по въпроса "Boost metal tone"

Много хора ползват за целта "Maxon OD-808"

152419.jpg

Ето го и в действие:

И не само "killswitch engage" група, която определено ми допада как звучи. 

Ето едно клипче и на техния геър:

Някакви мнения по въпроса и има ли хора, които го ползват по този начин?

Разликата не е огромна при запис но предполагам, че ще е приятно усещането при свирене!

Отговорено

По името и цвета предполагам, че е аналог на Ibanez Tubescreamer. По принцип си е стандарт за метъл ампа да се бууства с подобна кутийка дори да не му липсва гейн....просто го "стяга", реално малко реже ниските.

Ola Englund също гледах, че бичи със същото в разни демота.

Можеш да си сигурен, че схемата се използва широко...дали ще е TS, Maxon, Firesound предполагам е въпрос на вкус. Когато ми трябваше заложих на Никифена :)

Отговорено

Мнение: резултатът чрез това буустване не е особено чуваем, след като има записани и други инструменти. Естествено, че се чува, ама не е кооооой знае какво. Позамазва малко, поудължава звука, ама чак пък такова демо.. може би трябвало да сложиш демо само с китара без друго.

Мисля, че ibanez-а е по-добрият вариант на основа на лично мнение от това демо + впечатления от "оригинала".

P.S. Аз ако ти запиша нещо от моя амп и без бууст ще ти звучи добре. Особено с дебели струнки и нисък строй.

Отговорено

Че се чува, чува се, но поне не е по мой вкус - ниските стават мътни и мазни вместо стегнати и атаката се губи - което е напълно нормално, но особено за рифове, лично на мен по ми допада отчетливата атака.

Отговорено

Ако АМР-ът е зъл не ти трябва тъп бууст от съмнителни транзисторни ефектчета.

Ако не ти звучи плътно, стегнато и ясно - сменяй усилвателя, недей купува дефекти... :)

Отговорено

Реплика.

Ако ампа е зъл, мисля да се уточни, че става дума само за зъл хай-гейн(обаче бустнат ректифайър е кежуъл акт).

Бустването на клийн ампове като Фендер, крънч като Маршал, ако не пожелателно, е добро забавление.

Понякога буствам, понякога хич не ми се занимва.

Като с компресора за китара -вечният въпрос да се ползва или не,

Някой го ползва нон стоп, друг никога.

Аз понякога, само за клийн или лийд, никога за ритъм.

Отговорено (Редактирано)

Не мога да схвана каква е интригата. Моята Меса обикновено я карам без нищо - китара, кабел, амп. Естествено, пускал съм всички драйвове, които имам в нея - Ibanez Ts, Maxon D&SII, Boss DS1, Digitech Screeming blues, дори и Joyo Ultimate drive(който се оказа доста сполучлива имитация на Alpha drive), пробвал съм и със самоделни буустове по различни схеми, но най-сполучливо се е държал Никифенския Файърсаунд 3. Под сполучливо имам предвид прозрачно - запазва характера на драйва без да го оцветява с честоти допълнително, без да омазва басите и да скопява високите. От друга страна именно среднистият звук на Тюбскримъра го е направил легендарен. Тук ще си позволя да поспоря с колегата-швед от по-горния пост - цветът, който добавят драйвовете от ТС типа, избутва китарата напред във всеки микс. След всичко това обаче човек се пита - за какво ми е Меса, ако ще я оцветявам. Отговори от типа - защото така правят Джеймс Хетфийлд и оня пич от тубата - биха задоволили мнозина. В общи линии нещата се свеждат именно до това - имаш амп, бучкаш си квото си искаш в него, търсиш звук, намираш го, харесва ти няколко седмици и после пак всичко почва отначало:) Тъй че - ту бууст ор нот ту бууст - въпрос на вкууст:)

Редактирано от DYLGIQ
Отговорено

^ Абсолютно съм съгласен. Всичко е въпрос на вкус и на ръчкане. За съжаление в един момент четенето и гледането на неща в тубата става за сметка на реалната проба и слушане.

Аз имам Гарланд по схема на Меса Буги ДР, както и по схема на Солдано СЛО100. С Месата използвах вградения буст по схема на Ибанез. Пробвах и Firesound 3, но някакси със среднистия звук на вградената хава по ми харесваше. В един момент преминах на Солданото и там каквото и да пробвам не ме кефи. Бича си без бустове с гейн на 1/4 (даже малко по-малко) и ми е предостатъчно натопорчен ампа. Все пак всичко много зависи от търсения саунд, както и от неговото място в микса на бандата.

Мойте 3 тугрици.

Отговорено

Без бустерче не свиря.

За информация - Maxon са правили TS за Ibanez преди време. След това се разцепват, Maxon започват да си кръщават педалчетата с тяхното име, а Ibanez продължават самостоятелно да си произвеждат TS по (почти?) същата схема.

Така че реално - Ibanez копират Maxon, не обратното :)

Относно OD808 - може би най-якото драйв педалче, което съм чувал някога.

А който иска да тества - Behrinnger TO800 и Digitech Bad Monkey са добри копия за по-малко пари :)

Отговорено

Яка тема.

Бууст в метъла се ползва за оформяне на тона.Има два принципа:

1.За промяна на гейна,

2.За промяна на характера на звука влизащ в усилвателя.

Нека поговорим за гейна:

1.можете да го усилите - пример - усилватели с малко гейн JCM800 тип, Plexi тип и т.н.

2.можете да не го променяте - пример - ползвате буустъра само за промяна на тона при усилватели с достатъчно гейн и адаптери, които звучат не-стегнато в комбинация с усилвателя;

3.Намаляте гейна - пример - усилвател с достатъчно гейн, но рехаво звучащ при тихи нива на гейн потеннциометъра.В повечето хай-гейн усилватели гейна влияе не само на силата на влизащия сигнал, но и на характера му - при усилване на гейна, се увеличава и количеството ниски, което може да се чуе като "запушване " на тона.

Независимо от гейна, вие винаги променяте честотно тона си, ползвайки бууст.ТС типа буустъри намалят ниските и високите, давайки превес на средите, което е много подходящо ако ползвате усилвател с много гейн и пасивни адаптери с балансиран тон, богат на ниски.Пример ректифайър с паф или сеймор дънкан SH6, SH8 и т.н.Тази среднистост предпазва преампа от "запушване" и е идеална при миксиране.Този ефецт може да е и нежелан и да доведе до по-тънак от нужното тон при други комбинации - примерно на мен ми идва в повече при комбинация 5150 с EMG 81.

Моите 3000 динара

:)