genatawa Публикувано Март 17, 2013 Публикувано Март 17, 2013 Здравейте, от доста време свиря на китара и забелязвам през че през всичкото това време 6-та и 1-ва струна ми се късат много. Не зная дали е от стилът ми на свирене, но изглежда тези 2 струни ги претоварвам много. И се чудя защо най-много късам 6-та, стигам до извода че е заради агресивния ми down picking. Поне така предполагам защото най-вече свиря Металика ако може да се каже и само Металика... И примерно на песни като Master & Creeping Death, блъскам много яко тази струна, очевидно е достатъчно за да може за 1 седмица или 2 струната да и се развият намотките и тя да се отхлаби отзад при бриджа (Разбира се не с времето а отведнъж...). И се питам дали наистина е от това или е възможно да е нещо от сетъпа на китарата. Струните са D'Darrio 09 42, и днес поръчах от интернет Elixir 09 46. Чувал съм че са доста по издражливи и нямаха в наличност точно там където гледах 09 42 и поръчах 09 46 искам да питам и за това дали ще е някакъв проблем за сетъпа на китарата или фретчетата...? Цитирай
Yo The Real Отговорено Март 17, 2013 Отговорено Март 17, 2013 Как се къса шеста струна бе? O.OПроблема няма как да е от агресивен пикинг... това чудо е дебело, много дебело. Виж си бриджа, нъта, стъдовете ако си с Флойд и такива неща. Забрави да е от пикинг - и да я дърпаш струната с ръка, едва ли ще я скъсаш, по-скоро да отчупиш ключа горе... 1 Цитирай
Басурендер Отговорено Март 17, 2013 Отговорено Март 17, 2013 Къде е скъсаното място. Над адаптерите или на бриджа? Цитирай
genatawa Отговорено Март 17, 2013 Автор Отговорено Март 17, 2013 (Редактирано) Над бриджа и не е скъсано а размотано, смисъл нали струната представлява навивки върху по тънка метална струна... Тези навивки се развиват от самата струна. Случвало се е и да я късам от мястото на ключа но само 2, 3 пъти. Редактирано Март 17, 2013 от genatawa Цитирай
Trysth Отговорено Март 17, 2013 Отговорено Март 17, 2013 Как се къса шеста струна бе? O.O Последно скъсах 62-ка шеста струна Предполагам, че е от самите струни, не толкова от боя по тях. Също така е възможно бриджа и нъта да правят проблем. 1 Цитирай
81.slash Отговорено Март 17, 2013 Отговорено Март 17, 2013 (Редактирано) Аз го имам същия проблем. Обаче вече се убедих, че не силното ми удряне по 6-та струна я разплита(къса), ами калпавия бридж. Китарата ми е с LP форма, с фиксиран бридж и стоптейл. Явно бриджът не е изработен добре, понеже струната се разплита точно в точката на допиране със седлото. Genatawa, ако си със същия фиксиран бридж, ти предлагам на следващата смяна на струни да намотаеш 1-ва и 6-та струна около стоптейл-а. Не съм много сигурен, но мисля, че Zakk Wylde го прави този номер, както и Phil X. Надявам се разбираш какво имам предвид под намотаване около стоптейла ? Ако и това не помогне да се мисли за смяна на бриджа. Намерих един линк : http://jalan.hubpages.com/hub/The-Wrap-Over-Method-How-To-Avoid-Breaking-Electric-Guitar-Strings Хм. Изглежда не бриджа е калпав ами ъгъла, който получава между струната и седлото. Заслужава си да се пробва това навиване на струните. Редактирано Март 17, 2013 от 81.slash Цитирай
Krasi63 Отговорено Март 18, 2013 Отговорено Март 18, 2013 (Редактирано) След скъсване, виж си перото дали е издълбано малко над заострения край, с който си свирил и то е някаква причина за скъсване на струна! Това го забелязах при няколко свирни, след скъсване на две струни на ел.китара, както и скъсване на първа струна на Бас Китара! Уж перата бяха Оригинален - Фендер, купени от Къща Фактор, така бяха задълбани. Като се има предвид, че струните са от скъпите Ърнибали и перата при всяко свирене бяха нови! Преди свирих с други пера и не бяха толкова износени, а сега си взех Дънлопи с триъгълна форма и пак няма това голямо износване, както няма и късане на струни! Не че не може да се скъсат де! Редактирано Март 18, 2013 от Krasi63 Цитирай
Akerfeldt Отговорено Март 18, 2013 Отговорено Март 18, 2013 С тия тънки струни да блъскаш и да ти държат, ще да ти е дълга мензурата. В крайна сметка съм за дефект в ъгъла на струната спрямо каналчето й на бриджа. Аз струни не съм късал от 100 години, даже и нарочно като съм искал. Цитирай
genatawa Отговорено Март 18, 2013 Автор Отговорено Март 18, 2013 @Krasi63 не мисля че е с перцата тай като почти винаги свиря с нови и са доста качествени Dunlop. А и не се къса там където удрям. @81.Slash От самото начало мислех че е нещо такова но за съжаление съм със Stratocaster китара (http://www.marysville.k12.oh.us/mhs/departments/business/raludwin/ludwin8th/cmerrill/Project/Images/stratocaster.jpg) И това няма как да се получи при мен, ако има някакъв друг начин с удоволствие ще чуя хаха. Също така много се чудя дали да не слойа някакво тънко памучено парцалче точно на мястото на което лежи струната на бриджа, най-вероятно там е проблемът, може или да е раждясало или да има някаква деформация при изработката която трудно се забелязва... Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 18, 2013 Отговорено Март 18, 2013 Не може да е от самото свирене или от струните. Милиони хора стъргат ужасно агресивно и нямат проблеми. Нещо по китарата ще да е... 1 Цитирай
musicman Отговорено Март 18, 2013 Отговорено Март 18, 2013 Отиди на лютиер да ти оправи бриджа, не е от свиренето. 1 Цитирай
Icarus Отговорено Март 18, 2013 Отговорено Март 18, 2013 ^+1. Проблемът е в струнника (точката на допир между струната и седлото, по-точно), щом (почти) винаги струната се къса/разплита точно там. Лютиер ще заглади проблемните места, а и така и така ако ходиш, можеш и един сетъп да си поръчаш. За 15 минути си готов (ако човекът е свободен точно тогава). Можеш и сам да си ги направиш тези неща, но ако помолиш лютиера да му висиш на главата и да зяпаш, докато той прави сетъп (предполагам няма да има против), нагледно ще видиш как стават тия неща и вбъдеще сам ще се справяш с подобни неща, които са неизменна част от поддръжката на инструмента. 2 Цитирай
genatawa Отговорено Март 18, 2013 Автор Отговорено Март 18, 2013 И аз стигнах до това заключение, благодаря много за всички отзовали се и бих искал да попитам още г/д колко най-много би ми излязал сетъпът на китарата като цяло? И между другото съм от гр. Димитровград и не зная дали има лютиери тук затова ако някой знае някой от града нека сподели телефонен номер или начин за контакт с него. Цитирай
G.Varbanov Отговорено Юни 26, 2013 Отговорено Юни 26, 2013 Реши ли си проблема в крайна сметка и от какво се оказа. Аз нямам опит и за това като купувам веднага си нося китарата на лютиер, да види какви са и болките. Понеже все още купувам среден клас китари, правени в Китай, Индонезия и т.н. повечето такива излизат с фабрични дефекти, понеже някой заспал китаец ги зглобява на ръка. Лютиера ме спаси от един възможен бъдещ проблем - единия от ключовете имаше незагладен ръб в дупката където влиза струната и щеше да я къса евентуално в последствие. Дай я да ти я видят ако все още не си. Колкото и да блъскаш баш 6-та да късаш не ми се вярва освен ако не я биеш със замах от рамото със всичка сила :>> Цитирай
Recommended Posts