Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте! Преди време направих на експериментална платка въпросният ефект.

1122952063342278241363536557Mw4XlNATTU0R

Сега реших да го прехвърля на нова платка и... изненада- не тръгва! Ползвал съм платката от tonepad. Буферите работят и на изхода има сигнал от китарата, но без ехо! Реших, че се е скапал чипа PT 2399, сложих нов, но не е от него (освен ако и двата не садефектирали). 5 волта на 1 крак и 2,5 волта на втори са налични. На 15 крак (delay in) има сигнал, но на 14 го няма! Никой от потенциометрите не внася корекция в сигнала по какъвто и да е начин. Някой има ли идея какво може да става? Този чип има ли някакви изявени претенции и капризи?

Редактирано от Linchpin
Отговорено

Аз този ефект го направих с платката от Tonepad.Работи си екстра.Само още не съм го сложил в кутийка.Ако си го правил със същата платка провери си връзките,масите и да не си забравил двете мостчета на платката.Чипа капризи няма има един стабилизатор на 5 волта погледни го и него.14 и 13 крак са свързани през две съпротивления 12 и 24 к.Фактически 14 крак ти е изхода на дилея.

Отговорено (Редактирано)

Има ли вариант да е завъртяна PT 2399 на 180о ?

Щом всичко друго е правилно?

Редактирано от Parni_Valjak
Отговорено

Както писах вече първо го направих на експериментална платка и заработи. След това направих и платката от tonepad, прехвърлих елементите и вече не работи, поне не и ехото- работят само буферите. Захранващите 5 волта са налични, чипа е правилно ориентиран, мерих пистите и връзките една по една да няма някъде прекъснато- всичко е о.к. На 15 крак има сигнал , а на 14 (изхода) го няма. Всички подозрения падат върху PT2399, затова го смених с нов, но няма промяна. Другият вариант е да правя някаква глупост, която не мога да хвана, поне за сега. Кондензаторите 82nF и 27nF са съставни, но едва ли е там проблема.

Отговорено

Да започнем с тъпите предположения тогава (от моя твърде скромен опит разбира се) - обърнат електролитен кондензатор на изхода на дилея,изпуснат елемент от схемата ? :)

Отговорено

Хванах го, най- после! Дефектен потенциометър на DELAY (50 kOhm), чисто нов! За пръв път ми се случва да ме предаде потенциометър. Между двата крайни извода няма съпротивление, поне моят мултицет не го хваща. А трябва да е 50 кОм! Счупи ми нервите. Благодаря на отзовалите се.

Отговорено

Оооо,колко още неща ще ти късат нервите! Само да си жив и здрав. Това са уроци,които се помнят цял живот! Няма нещо дето не може да се развали! Ако ще да е ново.

Отговорено

Точно вчера го ядох същия :) нещо спря да издава звук драйва. Като натисна кутията тръгва (тя е тенеке), като я пусна няма никой. Отворих го и жици местих, натисках и какво ли не. Е не ще. Затварям кутията и я натискам и тръгва :) Случайно натиснах крака на единия потенциометър и о чудо :) Ей сега тамън ще ходя за нов :)  :cheers: