travelcaster2 Публикувано Март 15, 2013 Публикувано Март 15, 2013 Винаги ми е било интересно как се постига по-добър звук на китара. Всеки от нас е забелязал, че по-добрият инструмент има по-продължително звучене на тоновете и това ни дава възможност да свирим полифонични мелодии, арпежи, хармонии с външно и вътрешно гласоводене. Така се доближаваме и задминаваме по изразни техники "царя" на инструментите - пианото. Също струнен инструмент. Разлистих учебника на проф. Сагаев "Музикални инструменти". В темата за електрическа китара намерих грешки. Той пише: " Електрическите китари с резонаторна кутия и тези без корпус, заменен с права дъска без какъвто и да е резонатор нямат никакви различия в тоновата характеристика когато са включени в електрическата система." И добавя:" Електрическата китара има добри технически и художествени качества, стига да се използва разумно."?! Много повече вярвам на Робен Форд, който на мастъркласа в София обърна специално внимание на факта, че резонансът на дървесината допринася за благородния тембър на неговия Телекастър. Направих експеримент. Ето го: Реших, че едната струна ще трепти по-дълго от другата. Хвърлих се в голямо приключение. Оказа се, че теорията на струната се разглежда от квантовата механика. Квантовата механика е атомна физика. Изскочи вечният Айнщайн. Струнната теория обяснява Големия взрив преди възникването на Вселената. Тя обяснява и съществуването на Тъмната материя, но в друго измерение и като вибрация на струните в по-високи октави. А какво ще докаже колайдера? Притъмня и стана страшно! Чак сега разбрах съвета на професора да използваме ел. китарата разумно. 5 Цитирай
synchu Отговорено Март 15, 2013 Отговорено Март 15, 2013 В икономическата наука има едно понятие "при равни други условия" (ceteris paribus за държащите на съвсем нАучното), с което се обяснява всичко, което теорията желае да обясни, а практиката упорито отказва да приеме 1 Цитирай
tatkoogi Отговорено Март 15, 2013 Отговорено Март 15, 2013 (Редактирано) Нормално е да изкочи Айнщайн. Както всички знаем той е ползвал цигулка за запълване на свободното време. Какво е цигулката - струнен инструмент /е не е електрически/, но ако е използван разумно /вярвам на проф. Сагаев/, всичко си идва на място - "Големия взрив" + "ceteris paribus" = на по-"дълъг" състейн!!! Сега не съм сигурен ама може Айнщайн да е бил настроен в Drop...щото не ми се вярва да е ползвал "Floyd"! А Вселената, ееех Вселената. Сериозно - какво установи? Редактирано Март 15, 2013 от tatkoogi 1 Цитирай
L.K. Отговорено Март 15, 2013 Отговорено Март 15, 2013 Допускаш няколко грешки, които няма как да те доведат до правилни изводи. Не случайно Валякът се къса от смях. Сагаев го прескачай директно. По темата не е показал никаква компетенция. "Експериментът" е изначално погрешен. Схемата на взаимодействие м/у струната и китарата е по-различна. Ако искаш дълъг състейн трябва да осигуриш безрезонансна опора. Локалните резонанси заглушават съответните тонове. От друга страна това няма да звучи интересно. Между "Теория на струните" и нашата струна има една вселена разстояние. Не ги смесвай. Трептенето на струната се описва с диф. уравнение от втори ред - http://www.fmi.uni-sofia.bg/fmi/diff_equ/exams/drugi%20materiali/fourier.pdf и няма общо с квантовата физика. Цитирай
Hillbilly Отговорено Март 15, 2013 Отговорено Март 15, 2013 Много професори бре,като малък се зачетох в в някаква школа за китара,където беше обяснено , че има китари за джаз Джипсон,това ме отказа да чета повече. Цитирай
travelcaster2 Отговорено Март 16, 2013 Автор Отговорено Март 16, 2013 L.K., щом Валякът се къса от смях това е добър знак. Не ме шашкай с висша математика. Взел съм 4-те изпита и то при проф. Брадистилов и асистента му "Поразяващата ръка" в МЕИ-то. Но Съпроматът не ми се понрави и с няколко приятели с които повече време си "дрЪнчахме" с китарите задружно напуснахме Техн. у-т. И влязохме в казармата. Цитат: "Ако искаш дълъг състейн трябва да осигуриш безрезонансна опора. Локалните резонанси заглушават съответните тонове." Тооочно това ще докажа. Горната дъска е безрезонансна, а долната се огъва и се поддава на локални резонанси. Нейната струна ще звучи по-кратко. Чудя се какъв "звукоотнемател" да използвам. Сагаев съм го прескочил. Не се гордея с вземането на неговия изпит защото не ми харесва неговото раздразнение от "пилите" и "бичкиите", съпровождащи електрическите китари. Това е имал предвид с думите "стига да се използва разумно". Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Март 16, 2013 Отговорено Март 16, 2013 Хайдеее, станах разменна монета . Не съм коментирал нищо по темата! Просто ми харесва чувството за хумор на чичо Митко, с когото сме много близко по години, отношение и ...чувство за хумор. Що се отнася до математиката, тя си е вярна, ама твърде често се употребява едностранно. В случая идеализираната струна, предварителните и начални условия представят ограничена визия на проблема в темата. Основа, да, но само за основа на по-нататъшно развитие. Практическата струна и в случая "околността и" вкарват толкова много нови условия, че е нужен съвсем различен анализ. 3 Цитирай
sa6tiat Отговорено Март 16, 2013 Отговорено Март 16, 2013 От името на лаиците моля да н есе спирате, това е интересно нещо? Цитирай
travelcaster2 Отговорено Март 17, 2013 Автор Отговорено Март 17, 2013 Неуспешен първи опит. Не се виждат светодиодите и стрелката. Но аз съм свикнал да губя. Ще проведем сухи тренировки с жената, за да се научи да борави със зума. След обед още 1 видео, а това ще го трия. Цитирай
Лими Отговорено Март 17, 2013 Отговорено Март 17, 2013 Според мен удара по струните трябва да се прави от някакво механично устройство за да бъде винаги с една и съща сила. Помисли дали някой домашен/кухненски уред може да свърши тази работа. Нещо с пружина или двигателче! Успех! Цитирай
jabs Отговорено Март 17, 2013 Отговорено Март 17, 2013 Myth-busters стана Uncle Mito-busters 2 Цитирай
travelcaster2 Отговорено Март 17, 2013 Автор Отговорено Март 17, 2013 Лими, прав си, но какво? jabs, за готиния прякор (художествен псевдоним). bluelemon, жена ми ги изпрати на нейна приятелка да ги бродира в Пловдив. Любимият ми град. 2 Цитирай
Recommended Posts