Kpuc Публикувано Март 2, 2013 Share Публикувано Март 2, 2013 Здравейте колеги.Преди време ми счупиха китарата и сега бих искал да си я поправя,защото вадеше хубав тон,докато беше здрава.Лютиер ми иска 60лв. за ремонт,но нямам възможност да отделя толкова за китарата сега и бих искал да я поправя сам.Не знам какво лепило да използвам и дали то ще е достатъчно,за да се залепи грифа,защото според мен на счупеното място по принцип има най-големи напрежения.Ако някой може да даде съвет,ще съм много благодарен.Мерси предварително ! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
patzo Отговорено Март 2, 2013 Share Отговорено Март 2, 2013 PVA - лепило за дърво, по възможност Titebond, ако няма Хенкел или подобно - само не българско. Трябва да помислиш и добро притягане - към 3-4 стяги. Ако има отчупени парченца вече става малко по-връткаво. Ако китарата е наистина добра си заслужава 60лв. за лютиер, но ако е старо родно производство давай смело. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Kpuc Отговорено Март 2, 2013 Автор Share Отговорено Март 2, 2013 Мерси колега ! Китарата е Кремона-Гранада на около 9 години и въпреки всичко я смятам за добра.Хващам се да я правя аз,поради ниската и себестойност и отделно...обичам да се занимавам с подобни задачки,но с лепене на дърво нямам опит,а избора на лепила е огромен.Благодаря отново за информацията !!! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
patzo Отговорено Март 2, 2013 Share Отговорено Март 2, 2013 (Редактирано) Преди да пристъпиш към лепенето потренирай малко на "сухо" само със стягите, въпроса е като намажеш лепилото да не се връткаш много кое и как а да си отренирал "движението". Трябва да вниваваш при стягането едното парче да не се приплъзне. Редактирано Март 2, 2013 от patzo 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
никони Отговорено Март 3, 2013 Share Отговорено Март 3, 2013 Най чистия вариант е да смениш цялата глава,но не е най евтиния... ако ще лепиш старата глава ползвай полиуретаново лепило, Крайберит например. При такова счупване няма как да напаснеш добре двата детайла и всички други лепила отпадат. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fats Отговорено Март 3, 2013 Share Отговорено Март 3, 2013 Във всички случаи не използвай бързо стягащи лепила. Трябва да имаш възможност за напасване и стягане на счупеното преди лепилото да стегне. Ако ще да стяга два дни, важен е крайният резултат. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Март 3, 2013 Share Отговорено Март 3, 2013 Предвид това, че сигурно няма да лакираш главата отново, най-вероятно лепилният шев ще личи. PVA лепилата са здрави, но наистина при тях често личи къде е лепено. Полиуретанови лепила не съм ползвал, за да имам мнение. Примерно, чувал съм, че Градинарски ползва разни бавносъхнещи "смоли". Поразчети се из нета за варианти, също така. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts