Jump to content
Българският форум за музиканти

HardDrive за PC конфигурация, RAID, SSD Cache ....


Recommended Posts

Здравейте, скоро ще поръчваме нов комп за студиото в театъра и на мен се падна честта да го подбера. Като цяло съм решил всичко имам малък въпрос за хардовете. Конфигурацията ще е следната

Дъното ще е нещо с X79 процесор, сокелче 2011 и 8 слота за 4 канална DDR3

Intel i7 3820, Sockel 2011

4x4 GB DDR3 1600 (може и 1866) MHz

GeForce GT640, 2GB, 384 CUDA ... Не че ще играем игри, но ще се обработва и от време на време и елементарно видео, както и 2 монитора ....

Сега ..... на въпроса: попринцип имаме доста големи звукови библиотеки, ще се правят доста записи и ни трябват поне 2 терабайта харддиск, който да е доста сигурен и доста бърз. Не ми давайте съвети да си вземаме SSD, защото за 2 терабайта ще се изръсим с няколко хилядарки. Моята идея е следната -

150, 200 GB SSD за уиндоус и инсталациите

2х2ТВ (примерно) WD Black свързани в RAID 1 (Mirroring)

още един бърз 30GB SSD се разделя на 2х15GB и се използва като Cache на двата 2ТВ-ови хардове (не знам дали не е по-добре да взема два 15-ина GB-ови SSD за Cache, че SATA-3 ще ми е бавна за 2 харда).

Не съм експерт и не съм правил подобни конфигурации, а и е възможно някъде да греша, така че ще съм благодарен за всякакви съвети. Незнам дали ще се получи, но идеята е да използвам сигурността и бързината на два паралелно свързани в RAID диска и да им сложа повечко кеш памет с някое SSD. Не съм правил нищо от всичкото това и за това исках да попитам за съвети, може и изцяло да греша.

Благодаря предварително!:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

К'во точно ще прави тоя "кеш на двата 2ТБ" и как се конфигурира?

За скъпа и надеждна система с RAID масив нали не изпускаш да избереш добър контролер? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^+1001. Вградените контролери по дъната са хм... далеч от истински.

Освен това WD Black за мен е голямо разочарование. Много шумен, бавен и проблематичен поради орязаните именно RAID функции, тъй като се води потребителска серия. Преди година правих същия избор и се наложи да върна единия поради проблеми с контролера на самия диск... неразрешими както се оказаха.

Обратно на доброто старо Хитачи. Тихо, бързо и абсолютно безпроблемно.

С 16GB RAM не виждам особена причина инсталациите да са на SSD та. Нали целта е музиките да вървят бързо, не да стартира Windows бързо. В този смисъл аз бих държал най- често използваните библиотеки и работните файлове/записи на ССД.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хмммм, не знаех това за черната серия на уестърн диджитал, ползвал съм зелената, не останах особено доволен, и за това "експерт" ми препоръча черната, може и на хитачи да минем.

За контролер не съм мислил, защото и не разбирам, мислех да посикам съвет в магазина, от където ще пазаруваме. Ако вие ми дадете съвет, ще се възползвам.

Колкото до ССД-тата, ами имаме над 1000 ГБ библиотеки само с шумове и звуци за театъра, което е и приоритет. Най-често сгобявам сцени с понякога до 30, 40 различни трака и ако ще трябва да ги събера на ССД .... много ще се охарчим. Може и да не слагам ССД за инсталации и уиндоус, но шефът ми държеше да има, от време на време ще работим и с видео, така че все ще помага за скоростта като ми трябва да зареждам по дълги и качествени видеа. Не знам дали ще постигна нещо с тази конфигурация, за това и исках съвети, особено за кеша, чрез ССД, дали може да се изпълни заедно с Райд, хем едното хем и другото да си работи .... абе сложна история. Театъра ще отпусне 6000 Евра за компютър, но 4000 ще отидат за софтуеър, шефът нещо и за Маджикс Секвоя се гласи ... незнам, за мен нямаме нужда от този така ЕВТИН софт ... по-добре едно кюбейсче и една камара ВСТ-та ... това ще го решаваме. Онзи ден получихме 4 нови Мак Бук-а Про с и7 процесори, 8ГБ и 7200 Хардове. Общо взето са за самите представления, а не за студиото, но докато измислим каква раид конфигурация да сложим на ПЦ-то съм конфискувал единия Мак Буук. :)

Редактирано от Nikolay Petev Yolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хабе, в тази цивилизована държава, нямате ли качествени експерти, да се посъветвате. Дори и пари да искат, съмнявам се, че ще е толкова много. Сега като гледам, работата я правите точно по български - много не разбирам, ама шефа даде на мен да избера компютъра, дай да харчим парите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хаха, верно че така стана :D но на "експертите" в магазина за компютри нямам никакво доверие, особено за аудио/видео конфигурационни съвети. Шефа ... разбира колкото да знае, че за видео му трябва повечко рам и че ССД-тата са бързи и сигурни, така че .... оставате вие, братята, които винаги знаят от всичко по много .... и аз съм така, старая се да разбирам от коли, жени, атомна енергетика, и райд контролери ... за това и съм в този форум, защото знам, че не съм единствен и винаги ще се намери друг, който разбира нещичко повечко по темата. А театъра, ами дават пари за компютър, на който да работя, от къде ще го купя и какъв ще е им дреме на ... онова .... (не го споменавам, че може и деца да има, а някои от тщх са доста в час с ПЦ-тата и може и да помогнат). Колкото до мен, смятам че мога да сглобя конфигурация и без да плащам на експерти. Просто исках да направя експеримент с тези хардове, че кога ли пак ще ми се отвори възможност, а нали трябва да разбирам от всичко по много, че съм си българин .....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

SSD- та - най-доброто в момента на пазара са Intel 520 серията. RAID контролер - 3Ware 9650SE-2LP Plug-in PCI-E SATA II 3Gbps 128MB RAID Controller Card.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер, а САТА2 не е ли малко бавничко вече за днешните хардове? Така не виждам смисъл за допълнителни 190 евра за нещо, което само ще смъкне скоростта на връската с хардовете или греша някъде? Ако се вземе едно хубаво дъно и се използва сата 3-ка ..... няма ли да е по-голяма скоростта. Или в краен случай като ще е гарга поне да е рошава - 3ware 9750-4i SAS/SATA3

 

Колкото до Интел ССД-то, изглежда супер, 550/520 MBps си е бомба, мерси :)

Редактирано от Nikolay Petev Yolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали не забравяш, че за истински RAID масив ти трябват поне 3 диска ;)

И изобщо не се дърпай от Секвоята - точно с нея работя в театър и е безценна! Особено, откакто открих очарованието на MIDI Show Control командите, и сега аз водя над половината представление и звук и осветление, и то в идеален синхрон на акценти, ефекти и прочие.... Да не говорим, че поддържа и елементарно видеоредактиране и излъчват от тайлайна и видео, и звук, и управлявам осветителския пулт!

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нас малко от сорта "всеки да си знае неговото" и с осветлението нямаме нищо общо освен, че имам общ директор. Моя шеф гледа да избягва компютрите за лайв, до миналия месец дори всичко вървеше само с минидискове, че "така е по сигурно". За мен лично е по-удобно и сигурно с един чистичък, новичък, добре оборудван лап топ, отколкото с два DENON-на 980 правени някъде през 90-те и да се правя на DJ смесвайки звуци от лист А4. Хубавото е , че имахме 10-ина такива денона, но за последните 2 месеца за голямо мое щастие 4 издадоха багажа и се оказа, че няма кой в Германия (или поне не си заслужава парите) да ги ремонтира, а и вече никой не работи тук с минидискове, така че се наложи да вземат 5 новички MacBook Pro. Към тях сложихме по един Ableton Live и до тук. В студиото на този компютър ще работя единствено аз, а работата се изразява само до смесване на звуци, най-много с някое ревербче, дилейче, компресорче. Аз съм фен на Кюбейс и не вярвам, че чрез Секвоята ще правя кой знае какви чудеса повече от Кюбейсчето. Секвоя за лайф е изключено, защото търсят възможно най-простия софтуеър, даже ейбълтъна се смята за сложнотия .... Както и да е отклоних се много от темата. Аз не съм много на чсно с Райдовете, особено като станат много цифрите, там, 5ци, 1+0, 1+1 .... исках опростен вариант Райд 1 с 2 огледални диска, Какво по-точно е това масив, че и 3 диска?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо ми се струва, че залиташ да трепеш мухата с чук :)

 

Относно хардовете - какъвто и да е реномиран хард от реномирана марка в някакъв елементарен раид масив ако си параноичен за сигурността си или ходиш в църква да вярваш, че кой-знае колко ще се вдигне производителността от паралелен раид - ок. За другото - редовни бекъпи на външен диск, за предпочитане - на съвсем различно физическо място(разбирай адрес). Всичко останало са съвети тип чул-недочул и стил американец, който копае ядрен бункер в задния си двор ако случайно дойдат извънземни :) Разбира се, какъвто и съвет да ти дам, ако си решил да градиш дата център в студиото, никой не може да те спре, пък и служебни пари се харчат сладко.

 

Ако обаче сериозно поставяш задачата и не искаш колегите както дотук да ти хвърлят празни приказки, помисли за следното:

- Кой ще е най-натоварения режим на работа?

- Т.е. колко вст-та, семпли и всякакви дивотии биха били заредени в най-тежките ви проекти?

- Какво ви е спъвало досега и какво се очаква да ви спъва в бъдеще?

- РАМ-а свършва ли докато работите?

- Какво можеш да оптимизираш откъм софтуер и процес на работа? Имай предвид, че никой хардуер не може да компенсира смотан процес на работа и некадърно конфигурирана работна среда.

 

Когато разбереш и споделиш отговорите на тия въпроси, все пак ще има някаква начална ситуация, която да се обсъжда. Дотук мога да ти дам следните акъли:

- Купи един харддиск - на добра марка, примерно чер Western Digital - не се изхвърляй, но и не се стискай за тая част от щайгата. Пробвай да видиш как ще тръгне работата и ако локализираш, че точно харддиска ти е слабо място И пресметнеш(защото за целта има формули и сметки, а не кръчмарски приказки), че точно паралелен раид масив би ти бил в полза - вземаш контролер и втори диск. Ако, както най-вероятно ще стане, производителността на диска ти е достатъчна - вземаш един външен хард, който да прави диференциални бекъпи на вся и всьо в работния компютър. Ако вземеш такъв с lan порт, можеш дори да го закичиш в другия край на сградата, или да си сетъпнете бекъп онлайн като втория харддиск е далеч географски от студиото така, че и бомба да падне, инфото ще е спасено.

- Кешира се в РАМ - според мен 16г ще са ти напълно достатъчни колкото и да се напъваш да ги спънеш - освен ако не решиш да симулираш симфоничен оркестър, но то и за там си има достатъчно умни VST-та, чиито автори са помислили по въпроса да не е необходимо да имаш 100Г рам. Мислейки в перспектива, вече са на лице 8г модули рам, така, че с добро дъно, няма да имаш грижа да удвоиш РАМ-а. Всякакви дивотии за SSD-та са просто ако искаш да се изфукаш "йоооо брааат компота ми има 5 SSD-та и струва 2 крака и половин ръка". Но след като компа не е личен и нямаш оферта да се фукаш с него, мисли трезво :)

 

Също ми е интересно какво те е подтикнало към решението за LGA 2011 вместо 1155?

 

Успехи :)

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Аз бих преразгледал изложената "концепция", защото не мога да я класифицирам като съвет... стартирайки от изложенията по отношение на връзката на теологията с RAID масивите & социалния статус със SSD технологиите ...

 

Да - за RAID 1 трябват два диска.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Сигурността е на първо място. Като лично мнение защото вече съм го ял тоя ... като са ми идвали за записи от 350 км специално, записваме до вечерта и на другия ден бад сектор, виках специалист в студиото и не можа да ми върне точно тези записи. В театъра сигурността ни е до толкова важна, че шефа ми купи скоро 5 (да, не е грешка 5 са) еднакви Mac Book Pro, всеки от които струва без софтуеърите по 3250 евра като фактически за представленията ни трябват 2, в много редки случаи може би 3, но за всеки случай ако единия се прецака .... да не рискуваме, абсолютно еднакви са с абсолютно еднакви представления, проекти и т.н., към всеки има и по един външен хард отново с всички представления и файлове, и когато правя нещо ново в студиото трябва да го качвам и в 5-те едновременно. Даже разкара старите интерфейси MAudio и Tascam и купи 5 Scarlett-a ... за всеки случай. Та след всичко това мисля, че е важно до колко е важен райд масива, нищо, че имам освен това още два външни харда в студиото, на които ме задължават да правя всеки ден бейкъп на проекта, върху който работя и на всичкото отгоре нищо, че не ги ползваме за всеки случай трябва да изготвя и два идентични MiniDisk-а, ако всичките 5 Ейпъла гръмнат да пуснем представлението през мини диск :D

 

Всичко това звучи напълно абсурдно, да знам, но не ги решавам аз тези неща, немците са така и до голяма степен ги разбирам. Обикновенно в България всичката ни работа е такава, защото ако в родината представлението не мине както трябва тук това не трябва да се случва, все пак средната цена на билета е 40 евро (х 600 места ... май отидоха към 25 бона и това 600 пъти в годината), нормално е и сигурността да е такава.

 

Както и да е, благодаря за отговорите, колкото до 2011, а не 1155 ... ами причината е, че компютъра ще се използва и за видео обработка, така че предпочитам 4 канална рам памет, мисля, че ще е по-бърза при рендиране, за това са и 16те гигабайта, иначе за аудио повече от 4 въобще не ми трябват, в къщи правя големи вст проекти, но на работа, най много 15 ина канала да запишем и да им хвърля по 1 EQ и един динамичен процесор, та до там. Отпуснаха ни 6000 евра специално за този компютър, задължително трябва да се изхарчат (не ме питайте защо), около 4000 сме сметнали за софтуеър, 400 за два монитора и остават 1600 (+-200), така че слагам яко хардове, че няма какво друго вече :) За това питах има ли възможност и Райд и ССД. Това ми беше въпроса, а 10 души тръгнаха да ме разубеждават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://en.wikipedia.org/wiki/RAID

http://bg.wikipedia.org/wiki/RAID_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%80

Предполагам, че си погледнал, що е то РАЙД и с какво се яде :)

Със сигурност тук има колеги, които са доста повече от мен в час със компютърните технологии, но практиката ми е доказала - за надежност и скорост - РАЙД 10(или 1+0), задължително на отделен контролер - иначе вградените в дъната контролери товарят излишно процесора.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.