Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Имам една много приятно звучаща китарка Schecter, която обаче е с леко кривнат гриф. По мое мнение дървото на тялото е добро, като звук, но заради кривината(според мен) струните жужат на няколко места, като в ниските прагчета е по-осезаемо и ми пречи да постигна достатъчно стегна тон, когато увелича гейна. 

Чудя се, колко би излезнало и възможно ли е да се изработи гриф по образец на оригинала(но не е задължително), тъй като ми е удобен, и въобще, струва ли си за такава китара да се прави упражнението? Предполагам, че много зависи от материала, кой го прави и много други фактори, но мен ме интересува някакво бюджетно, до колкото е възможно, решение за китара на ръба между ниския и среден клас. Китарата е Schecter Diamond 006.

Може и на лично, ако имате някакви съображения :)

Отговорено

Не знам дали жуженето на няколко места е от крив гриф или износени прагчета....

Гриф може да ти направят много хора, въпросът е струва ли си за тая китара...доколкото се ориентирам в моделите на Шекитата това е нисък клас.

Отговорено (Редактирано)

Не знам на какво ниво си, но след като си от София има достатъчно хора (проф.лютиери и любители), които могат да я погледнат и да ти кажат дали има нужда от левелинг на прагчетата, дали грифа е крив наистина, и дали ще стане с пипане на шиша или е дефектен и тн. А може просто да се нуждае от сетъп.

Нека по-запознатите да се изкажат, но изработка на нов гриф, в завършен вид, си е играчка и няма да е 100-на лв.

Редактирано от Slide
Отговорено

Начинаещ съм, но как да кажа, когато я погледнах в очите сърцето ми заби по "онзи" начин :D Кефи ме китарката и ми се иска да се погрижа за нея. Отговорът "няма да е 100-на лева" е точно това, заради което пуснах темата и ме ориентира горе долу. Все пак, ако не е над 200лв. бих се позамислил да я пимпна, заради очите :)

За сетъп я дадох на лютиер, но грифът не е крив в посока, в която влияе тръст рода, и предполагам, че няма как да се оправи освен с длетото или със смяна. Не е някво нечовешки криво дръво, ама според мен бръжденето се появява от това. Когато я сетъпваха не ми хрумна да питам за подобно нещо и така до сега. По принцип вече си мисля, че имам най-обща представа за основните положения в сетъпа. Това ми е трета китара, освен това съм пробвал и много други, като всеки път обръщам внимание, какъв е екшъна, как е постигнат при различните видове китари в зависимост от конструкцията, браждят ли им струните, къде бръждят... интересно ми е и чета доста уж, но в случая всичко друго по моята китарка изглежда добре и по-скоро смятам, че в кривината е пробмена, щото съвсем леко усуква - поне така изглежда.

Благодаря за отговорите!

Отговорено (Редактирано)

Щом кривината е такава, че не е твърде очевидна, а се усеща по звъненето на прагчетата, много е вероятно проблема да може да се оправи със сетъп, левелинг(изравняване на прагчетата) или смяна на прагчета("изравняване" на фингърборда преди поставянето на новите). Трите процедури са прогресивно по-скъпи, но нито една от тях не е непосилна или много скъпа.

Нов гриф би имало смисъл да се прави само ако този е прекалено крив и усукан (размера на кривините е съизмерим с дебелината на фингърборда). За отклонения от части от милиметъра, няма смисъл.

Редактирано от Evtim Djerekarov