Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

• Отговори 199
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

• 1 year later...
Отговорено

Изчетох цялата тема с голям интерес, въпреки това възникнаха въпроси:

Ако се използва автоемайл лак, с който по принцип се боядисват колите, трябва ли да се полага грунд.

А също така и трябва ли накрая да се минава с лак, то и без друго автоемайл лака струва ми се ще създаде добро финишно покритие.

А също, ако някой е използвал конкретни бои и лакове от конкретни фирми, моля да сподели. :)

Отговорено

Повечето лакове вървят в комплект с подходящ грунд и втвърдител.

Ако пръскаш лак върху дървото, ще стане мазало - първо ще си нацапаш дървото, което ще изпие много от лака и второ - ще трябва

да наслоиш много ръце, докато спре да пие. Освен това, ще останат несъвършеноства по повърхността.

Грундовете обикновенно са по-гъсти и дървото не ги пие толкова много. въпреки това, често се налагат две ръце от тях.

След това, като се обработи грунда с шкурка, имаш вече една добра и гладка основа.

• 3 weeks later...
Отговорено

Аз сега изкопах една елетричка стара. Само на външен вид е мн дроп и с баща ми ще я пребоядисваме. Мерси за информацията, ще ми е от голяма полза, макар че не мога нещо да отвора снимките :)

Отговорено
Изглежда добре! Какво точно му прави?

Е какво,ленено масло,прополис лак малко,с шеллака наистина се работи трудно..,ти я знаеш китарата,толкова беше очукана,че колкото и зле да я направя все тая,има и по добри решения,но нито имам пари за лютиер,нито мога да намеря тунг ойл тук.

Щото ми писна да ги гледам и двете тояги във винено червено та се занимавам с глупости а и реално усещането на грифа е друго,"дървесно" едно.

• 3 months later...
Отговорено

Здравейте,

Навремето ми подариха една електрическа Орфейка и ми дожаля, че събира прах. Заех се да я ремонтирам, но съм много зелен в тази област. 

Свалих боята с шлайф машинка и шкурка 120. Забелязва се, че дървеният материал се е понацепил и съм решил да го китосам с много тънък пласт колкото да скрия порите. 

Ще ви помоля да ми препоръчате марки грунд, лак бял гланц и черен такъв.

Публикувам снимки на китарата, както и идея за бъдеща визия. Приемам всякакви предложения.

Благодаря предварително!

983931_10201117312112845_1780369604_n.jp

263355_10201117311392827_1211517632_n.jp

972148_10201117306552706_895047203_n.jpg

• 3 years later...
  • 3 months later...
Отговорено

^Това е доста скъпа услуга, понеже свалянето на боята е много трудоемко и досадно, на мен ми излезе към 400 кинта, но това беше преди години, сега не знам как вървят цените. Има смисъл да пребоядисваш, само ако цената на услугата не превишава 10% от цената на китарата, тоест оправдано е само за много скъпи китари.

• 1 year later...
Отговорено (Редактирано)

Не ми се отваря нова тема...Искам да попитам дали тук има човек,който да боядиса професионално един хедсток от електрическа китара?Става въпрос за гърба на хедстока,не е някаква епохална работа,става въпрос за черен цвят ама искам да се отработи професионално.Ако тук няма човек който би се "нагърбил" с такава сложна задача,ще бъда благодарен за всяка полезна информация свързана с кадърен бояджия. :cheers2:

П.П.В момента боята е свалена.

Редактирано от the pick
Отговорено

На пръв поглед задачата изглежда елементарна,но хич не е така.Черния цвят има около 100 отенъка,после за да стане преливката лака трябва да е същия.Повърхността трябва да е идеално гладка.Дървото ще пие и боя и лак.Кофтито в случая е,че желания резултат не се получава от първия път,полираш и то друг цвят и айде наново.Кадърен бояджия изобщо няма да се хване да върши такава работа,защото знае кое как се прави,за колко време и колко пъти.

Отговорено

Във всеки случай никой от тях,ако изобщо има такива в България не прави кръпки с преливки 10 на 8 см върху дърво.Предпочитат цял детайп с цел избягване на цветови разлики,знаят номера на боята и пак винаги има такива.Всички несъвършенства лъсват,когато се полира до огледален блясък.Непостижим в повечето случаи.Характерни са Портокалова кора,дупки в лака от влага и масло,прах,докато съхне лака.Така де може да се пробваш при някой автобояджия,но вероятно ще ти се изсмее.