Jump to content
Българският форум за музиканти

Холостой

Shit listed
  • Мнения

    20
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от Холостой

  1. Колеги, не разбирам защо насърчавате момичето да прави такива експерименти, след като е пределно ясно, че накрая ще се наложи да се пребоядиса цялата лицева повърхност?
  2. Здравей, Сасси! С химически средства нищо няма да стане, за съжаление. Ако искаш китарата ти да има естетичен вид, едиственият вариант е да я отнесеш на лютиер, който да обработи съответната повърхност със шкурка и нанесе нов лак. Предполагам някъде около 50-тина лева ще излезе услугата. Хайде, пък после искаме семпли тук да качиш, за да видим как звучи китарката с новия лак!
  3. ^^ Колега Пепата, причината е в силите на еластичност, които възникват във всяка една от струните. Както знаем от физиката, при деформацията на едно твърдо тяло възникват сили на еластичност. Опъването на струна е вид деформация и породената сила на еластичност предизвикват деформация (огъване) на грифа. Ситуацията при китарата е такава, че силите на еластичност, създадени от съответните струни, нарастват от 1-ва към 6-та струна и това предизвиква неравномерна деформация на грифа, На прикачената картинка съм онагледил ситуацията (височината h6 съответства на 6-та струна, а h1 - на първа): Това е една от причините стандартните китари (тоест с успоредни прагчета) да не могат да се интонират абсолютно точно - няма как на всяко прагче да свирим нотите с абсолютна точност, винаги има отклонения, които в най-добрия случай (качествена китара и правилно интониране) са в рамките от -5 до +5 цента (1 цент е 1 стотна от полутона). Когато свирим сола, тези отклонения на практика не се усещат, ситуацията е поносима и при пауър акорди (тоест редуцирани триади) с много гейн, но при при акорди с три и повече тона, особено с много гейн, дисонансът e доста осезаем и затова са измислени китарите с True Temperament Fretboard.
  4. ^Колега, на теория е възможно да го преработиш, но трябва първо да му смениш говорителите, все пак китарните говорители са проектирани да преобразуват китарния сигнал, идващ от изхода на китарния усилвател, тоест според спецификите на този сигнал. Освен това самата конструкция на кутията и разположението на говорителите е оптимизирано именно за китарния сигнал, тоест ще трябва да прекрояваш самата кутия. И на практика се получава, че цялата хамалогия накрая може залудо да излезе, тоест нищо да не се получи. Затова просто вадиш парата и купуваш съответната колона, няма друг вариант. Тия мизерии с преработките ги правехме в едно друго време, когато нямаше къде дори нормална китара да се купи (имаше само Кремона и Орфей), камо ли усилвател или кубе.
  5. Радославе, колегите тук достатъчно подробно и ясно са ти казали какво е нужно, но да повторя и аз - освен микрофона, нужна ти е и външна звукова карта, т. нар. аудио интерфейс. Най-удобно ще ти е да си вземеш някоя usb-карта със съответния балансиран XLR или TRS-вход за микрофона ти - разликата между тези два входа можеш да разбереш чрез Гугъл. За микрофона ти е нужен кабел, който на единия край е с женски XLR-жак, а на другия е с мъжки XLR или TRS-жак, ето ги на картинки:
  6. Добре си ни дошъл, колега, много нови и хубави неща се случват в музикалния живот у нас последните години, дано това да те настрои творчески този път!
  7. Между другото, Марко и Филип от Xandria използват такива педалиери и са много доволни, ето тук разказват за лайв гиъра си и обясняват как ползват педалиерите:
  8. Никога не съм живял в Англия, но там всяко каунти си има собствено произношение и всички те са в категорията "нейтив инглиш", нали така? Ами вземете, да речем, как говорят в един от най-важните английски градове, Ливърпул, нима това не е нейтив инглиш? Има региони там, където произнасят по-твърдо "R" дори от нашето, също и "L" досущ като в Радомирско, тоест от типа "пиуе със зеуе" - всичко това е отново нейтив инглиш. Vacheto, според мен, идеално си презентира продукта и акцентът му, който за мен безпогрешно се разпознава като български или най-малкото - балкански, придава по-интересен ефект, отколкото, ако беше някакъв стандартен BBC-тип произношение, което би било супер скучно и неадекватно за такъв продукт, да не говорим пък за каубойския английски, който се говори в Щатите. А това, че на англичаните или американците ще прозвучи като някакъв екзотичен акцент, по-скоро ще ги заинтригува, отколкото уплаши или разочарова, така че не мога да се съглася с тезата на колеката Бицев.
  9. Свали капачетата на гърба на тялото и виж дали няма някоя отпоена жица. Ако с жиците всичко изглежда ок, остава ключът нещо да се е прецакал.
  10. ^^ Джабс, просто тук не толерираме чалгаджийските изпълнения, дори в китаростроенето, затова и такава реакция получи набеденият за лютиер Alex Star.
  11. ^ Не смятам, че сме се отклонили от темата, даже напротив - задълбахме в опит да обясним на младия ни колега Радослав, че концепцията му за запис е грешна. Ако е решил да купува лампов амп, което по принцип е похвално, правилният начин за запис е съвсем друг - ще му трябват още микрофон и аудио интерфейс (външна звукова карта). Странно защо, обаче, той така и не се мерна́ повече в собствената си тема...
  12. Като конкретен пример към постинга на Бейби Томас може да послужи пауър-секцията на един такъв сериозен усилвател, какъвто е Меса Буги Дуал Рек - на схемата нагледно се вижда как е реализиран слейв-изходът:
  13. ^Като начало най-добре е да викнеш някой наистина квалифициран електротехник и той да прецени какво може да се направи по инсталацията, за да се отстранят, доколкото е възможно, проблемите и минимизират вредните ефекти, а след това вече да се мисли за покупка на някакъв шумопотискащ педал.
  14. Така, както си описал ситуацията, най-вероятно някоя жица се е отпоила - обикновено жиците там са нагъчкани и щръкват, когато махнех капака, след това капакът ги натиска, когато го слагаш обратно и при този натиск някоя от жиците може да се отпои, ако е била запоена некачествено. Решението на проблема е следното - отваряш отново капачето и проверяваш внимателно дали има отпоена жица - ако има такава, качи снимка тук и ще ти кажа къде да я запоиш.
  15. Този въпрос опира до собствената философия и вкусове. Примерно на мен не ми допада звученето на нек/мидъл-позициите, харесвам само бридж-позицията и то с хъмбъкер, сингъл адаптри не ползвам, никога не са ми харесвали. Освен това смятам, че колкото повече джунджурии има вградени в бодито на китарата, толкова повече смущения се генерират, затова съм свел всичко до минимум - само един хъмбъкер на бриджа, плюс един пот за волюм и това е всичко - никакви суичове, ключета и прочие финтифлюшки. От известните китаристи, ако не се лъжа, Алекси Лайхо кара на същия принцип.
  16. ^Това е доста скъпа услуга, понеже свалянето на боята е много трудоемко и досадно, на мен ми излезе към 400 кинта, но това беше преди години, сега не знам как вървят цените. Има смисъл да пребоядисваш, само ако цената на услугата не превишава 10% от цената на китарата, тоест оправдано е само за много скъпи китари.
  17. Дали поради лошата икономическа ситуация, или поради пословичната пестеливост на българина, но у нас сякаш е утвърден принципът, че трябва да се почне с някакво евтино оборудване и впоследствие да се върви към по-сериозна апаратура, ако човекът покаже талант, желание и упоритост да се развива. Това, според мен, е абсолютно погрешен подход, защото само може да убие желанието на начинаещия - евтините китарки и апаратура винаги звучат евтино, липсва най-важното - вдъхновението от качествения саунд. Това бързо води до разочарование и отказване. Затова още отначало трябва да се скочи на сериозен комплект, за да може начинаещият още веднага да усети какво е реален саунд и съответно да развива китарните си умения, упражнявайки се с качествена китара и апаратура. Какво конкретно бип предложил на автора на темата, а и на всички начинаещи? Сериозна китарна апаратура означава минимум лампова глава плюс кабинет. Ето две чудесни варианта за китарна глава са ENGL Rockmaster и ENGL Metalmaster. Aко начинаещият иска да усвоява свиренето на по-тежки неща, идеална за целта глава е ENGL Ironball. Въпросните глави са с мощност 20 W, което е предостатъчно за домашни упражнения, съответно звучат чудесно на ниски, bedroom-нива, както се казва. Идеалният, в нашия случай, кабинет към някоя от тези глави е ENGL 1X12 Pro (с говорител Celestion Vintage 30). Някой колега може да допълни, че един от вариантите е и качествено, лампово кубе, с което ще се съглася, но все пак най-добрият вариант е глава+кабинет, за да няма компромиси със звука. Нека сега сметнем дотук каква сума ни е необходомия - главите са на цена в диапазона 1600-1700 лв, кабинетът е 700-800 лв, така че отиваме към сума от 2500 само за глава+кабинет. За китара ще отидат минимум 1500 лв. - тук вариантите са много, така че не бих се наел да давам конкретни идеи, но примерно някой качествен модел от марките Ibanez и ESP би бил чудесен избор. По този начин отиваме към стартова сума от минимум 4 бона. Това е положението - дори само като хоби, китарджийството е супер скъпо удоволствие и това е първото важно правило, което всеки начинаещ трябва да разбере. В заключение само да уточня, че конкретните идеи, които давам, са за начинаещи, ориентирани към по-твърдите стилове, но нещата са аналогични и за другите стилове ( китара -> лампова глава -> кабинет). Поздрави и трупайте парички, уважаеми начинаещи китаристи, със суми от по 200/300 кинта никак няма да стане работата!
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.