Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно баре


koko13

Recommended Posts

Здравейте, искам да ви попитам как да свикна с баре-то.. в смисъл аз немога да натисна струните достатъчно силно и само ги заглушавам. Как да ги натисна достатъчно силно и правилно, че да се получи както трябва?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прегледай някои туториали в youtube да видиш как точно се хваща. Другото си е вече упражнения. Можеш в началото да пробваш на по-високи прагчета, че се хваща една идея по-лесно. Също е важно да ти е настроена добре китарата, струните да са максимално ниско (естествено без да има прекалено силен fret buzz или други проблеми). Ако все пак ти идва прекалено трудно, може да пробваш с по-тънки струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Става с повече тренировки. Свири разложени акорди от 6-та към 1-ва струна. Примерно F, C, Am. После може някоя лека песничка като Лабамба - C, F, G, F.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

Много добър метод за усвояване на акордите с баре е следния:

Свириш, да речем, една хармония от акордите C (до), Am (ла минор), F(фа), с условието, че само Фа е с баре. До и Ла минор ще звучат добре, но на Фа ще има засечка, и това е напълно нормално за всеки начинаещ китарист. Целият номер е в това, да се опиташ да свириш акордите в ритъм ( с метроном), без да обръщаш никакво внимание, че акодрът Фа не звучи като хората. Дори и ужасно да звучи, гледай да си в ритъм. И, разбира се - много повторения! По този начин ще видиш, че постепенно ще се изчиства звученето, а и пръстите ще свикват с позициите. По-добре е така, отколкото да свириш часове наред само един акорд.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Некои баш на такива сме се учили.

Е то и затова не свириме с баре,всеки занимаващ се с класика му е неприемлива сбърканата постановка на обикновения рокаджия - китарата ниско,палеца на 6-та..
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе палеца на 6та си е съвсем валидна позиция, особено ако трябва да бутнеш нагоре първа на 0.11 - 12....иначе аз съм класик...

 

За баре , докато палеца не заякне съвсем ( и някак пръста на барето се свиква да е изправен) е допустимо да има и известно придърпване от ръката , тоест дърпаш с дланта перпендикулярно на грифа..

 

Абсолютно препоръчвам да си намериш школа за технически упражнения за класическа китара, там има някой брутални :) упражнения от сорта на 3ти пръст ( безименен) закован на 6та струна, докато с 1, 2 и 4ти свириш от 5 до първа струна, в това число и с легато..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж с какви струни е китарата ти. Ако са прекалено дебели може те да забавят в прогреса ти.

Общо взето трябва да си упорит и редовно да си упражняваш барето. Започни от високите прагове, там по-лесно се хващат акордите с баре.

Намери таб/акорди на някоя любима песен, в която има примерно акорд Фа мажор, и се упражнявай на смените от- и към него.

С времето ще свикнеш и няма да ти представляват трудност тези акорди, но всичко зависи от теб и твоето постоянство.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм.. дайте ми пример за някоя такава песен, аз имам 2 реда ноти с баре, но незнам защо в учебника на Любен Панайотов започва да се изучава барето от първото прагче, в смисъл не е както вие казвате, че е по-лесно на по-високите ..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Внимавайте с тези барета, много са опасни за пръстите (особено тези от първи праг), натискаш няколко пъти по силно и после хайде по доктори!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.