Demiurg Публикувано Юли 12, 2006 Share Публикувано Юли 12, 2006 Засега съм с вградената карта, от чипсета та nForce4 - някакъв Realtek е, но проблема е, че има страшно високо закъснение и е почти невъзможно да се запише нещо ! Има ли начин да се излъже или оправи ? Cubase SX2 ми дава за закъснението - от Входа ~ 120 милисек, на Изхода - 770 милисек !!!!! Това си е почти секунда закъснение ! Хич не разбирам от Cubase (и от всички други програми за ПЦ-запис), та е твърде възможно и аз да не съм свършил нещо като хората. Драйвери специфични не съм слагал - само тези от дъното. Доколкото разбрах, Кубейса си сложи ASIO драйвери. Постановката ми е следната - искам да експериментирам с бас- линии за едно парче и съм го заредил в един Трак на Cubase SX, а на друг Трак пиша басове. Нищо повече не ми трябва, евентуално обработка на канала с баса (най- елементарни ефекти, EQ). Пускам Запис, парчето от Трак 1 почва да свири и аз почвам да свиря баса. И като преслушам какво съм записал - разминаването е огромно. Пък чак толкова не клатя ! Та въпроса е - в мен ли е грешката при това положение (в настройките на Кубейса или Азио-то), или картата толкова си може ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 12, 2006 Share Отговорено Юли 12, 2006 В 99% от случаите няма начин да се излъже. Ако ще е само за запис, просто ще си наместиш пистата, там закъснението не те грее. Иначе можеш да пробваш драйвера ASIO for all, с него може и леко да се пооправи картината. Но предполагам, че картата има безобразен входен шум. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ecmjazz Отговорено Юли 12, 2006 Share Отговорено Юли 12, 2006 Пък аз мисля, че в 90% от случаите може да се излъже и решението се нарича ASIO4ALL - потърси в раздел софтуер има няколко теми по въпроса.. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
LOE Отговорено Юли 12, 2006 Share Отговорено Юли 12, 2006 В 99% от случаите няма начин да се излъже. Ако ще е само за запис, просто ще си наместиш пистата, там закъснението не те грее. Иначе можеш да пробваш драйвера ASIO for all, с него може и леко да се пооправи картината. Но предполагам, че картата има безобразен входен шум. Всъщност кодеците които слагат на новите дъна имат много по добри характеристики от SB LIVE например... с ASIO4ALL би трябвало да няма проблеми.. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Demiurg Отговорено Юли 12, 2006 Автор Share Отговорено Юли 12, 2006 Ако ще е само за запис, просто ще си наместиш пистата, там закъснението не те грее. Благодаря - точно само за това ми е. Ама срам- не срам - не знам как да бутна записаната писта леко непред. Гледах из инструментите, дърпах, като нищо не помогна, почнах Хелпа да чета и така заспах. Не очаквах че ще е чак толкова не-очевидно да прибуташ една писта 0.8 сек напред.... Пък не ми се занимава да разучавам голям и сериозен софт като Cubase за 2-3 операции (щото реално толкова ми трябват). Сега взех някакъв Creative Live, довечера ще го пробвам и него... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 12, 2006 Share Отговорено Юли 12, 2006 (Редактирано) @ЛОЕ - кодека е просто един АЦП/ЦАП и DSP, което оправя грешките при конверсията, и евентуално има някакви ефекти. Това е само част от нещата необходими за безшумен запис. Необходимо е още самата платка да е така разчетена, че да не се влияе от смущенията в компютъра, както и да има добре изчислен предусилвател, изпълнен с качествени операционни усилватели, сравнително малки съпротивления(за избягване на бял шум), както и е желателно да се използва +-12V захранване за постигане на по-голяма динамика, а не само 5+V, както е в Лайв, одиджи, и почти всички по-евтини платки/вградени кодеци. Дори кодека, който използва Лайв(един от кодеците) има 96dB(91 минимум) съотношение S/THD+N(сигнал/изкривявания+шум) по документация ,но повечето платки с него не могат да постигнат повече от 70 - 80 децибела, поради гореспоменатите конструктивни причини(които са направени така съвсем нарочно), и при това платките са сравнително добре направени като екраниране и оптимално разположение на компонентите, за разлика от вградените на дъното кодеци. Вградените на дъната кодеци, дори по-добри от АС97 кодеците, използвани от Криейтив, не вярвам да постигнат повече от 40-50dB съотношеное сигнал/шум в комбинация с евтината електроника около тях. Може и да има изключения, но те ми се струват твърде невероятни. В подкрепа на това, което казвам, давам документацията на PCM3001, АЦП/ЦАП на фирмата BURR-BROWN, който е на пазара още от 1996 г. http://www.datasheetcatalog.com/datasheets...3/PCM3001.shtml От средноскъпите(5-10$) интегрални схеми е, и въпреки това има 94dB динамичен диапазон, 88дБ сигнал/шум. Сега сме 2006 г, и никоя платка под $200 не се справя по-добре от това. Какво да ти кажа - съвсем нарочно е така. Колкото до ASIO for all, пробвал съм го с 10-ина вградени карти, и никъде досега не се е справял по-добре от 60-ина милисекунди входно/изходно закъснение. Потърсете в документацията, там може би са споменати чипсети, с които евентуално работи добре. @Демиург - В повечето редактори е необходимо просто да придърпаш пистата с мишката Редактирано Юли 12, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Юли 12, 2006 Share Отговорено Юли 12, 2006 @Демиург - В повечето редактори е необходимо просто да придърпаш пистата с мишката ....и ако искаш да го направиш прецизно изключи snap функцията, защото иначе ще мести със зададената за snap стойност. Освен това в Кюбейс (не работя с него, но съм работил навремето със score версията) имаш възможност да промениш офсета (+/-) на всеки отделен трак. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jFog Отговорено Юли 12, 2006 Share Отговорено Юли 12, 2006 Благодаря - точно само за това ми е.Ама срам- не срам - не знам как да бутна записаната писта леко непред. Гледах из инструментите, дърпах, като нищо не помогна, почнах Хелпа да чета и така заспах. sad.gif Не очаквах че ще е чак толкова не-очевидно да прибуташ една писта 0.8 сек напред.... Пък не ми се занимава да разучавам голям и сериозен софт като Cubase за 2-3 операции (щото реално толкова ми трябват). Сега взех някакъв Creative Live, довечера ще го пробвам и него... от ТУк няма да се плашункаш и аз съм така.. и много други предполагам при мен първия трак е на -38 и с толкова нараства всеки следващ голяма психария ама се свиква.Успех! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
LOE Отговорено Юли 13, 2006 Share Отговорено Юли 13, 2006 Евтиме кво си тръгнал да ми обясняваш пък баш на мене и кви калпави компоненти около кодеците? Това са си нормални части които слагат и по звуковите карти, кво мислиш че някой ще тръгне да събира кондензатори от боклука Виждал съм дънни платки с такива кондензатори че свят да ти се завие- това зависи изцяло от производителя и сигмента за който е предназначено дъното - об бюджетни решения не очаквай много. А кодеците които слагат на НФ4 дъната се водят хай дифинишън - примерно 882 има 100дБ сигнал към шум, да не говорим че е 10 канален и семплира на честоти до 192 Кхз и на 24 бита. Asio4All е леко лагаво но върши работа. Лично аз препоръчвам закупуването на поне аудиджи 2 - асио-то на креатив работи с 3-4 мсек латентност, поне на моята система (аз съм с аудиджи 4). Картата не е много скъпа, но определено спрямо кодек с асио4алл е все едно да сравняваш волга с мерцедес. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
LOE Отговорено Юли 13, 2006 Share Отговорено Юли 13, 2006 jFog - един съвет от мене - като записваш пускай дилей компенсейшъна - той ВЪРШИ РАБОТА, забранява тия плъгини които не могат да работят реалтайм, а на другите им дава малко зор. Така записваш, после махаш компенсейшъна и миксираш = за миксирането не ти трябва ниска латентност Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ecmjazz Отговорено Юли 13, 2006 Share Отговорено Юли 13, 2006 На мен на десктоп машината асио4алл ми докарваше 5 мс латенция, а на лаптопа - 2 мс.. Така че нека човека поне да опита.. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 13, 2006 Share Отговорено Юли 13, 2006 Евтиме кво си тръгнал да ми обясняваш пък баш на мене и кви калпави компоненти около кодеците? Това са си нормални части които слагат ..... Ясно че не са от боклука, но както казах обикновено самия предусилвател пред кодека не е добре направен и екраниран. На теория всичко, което казваш е така, но на практика до сега не съм видял вградена карта с повече от 50дБ сигнал/шум. Може и да има, но за сега не съм попадал на такива. Явно са голяма рядкост. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Юли 13, 2006 Share Отговорено Юли 13, 2006 То има, но само на хартия. Сепцификацията, която производителя дава е само за ЧИПА. Но тъй като пред/след/около него има други чарколя истината е мааалко по-друга... Все пак 50 дБ е прекалено малко, не ми звучи реална стойност! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 13, 2006 Share Отговорено Юли 13, 2006 (Редактирано) Ами за вградена саунд карта най-много да е 60(голям късмет, малко вероятно). Аз съм срещал и дъна с 30дБ, както и почти всички евтини PCI платки(по 10-на 15 долара) имат не повече от 35дБ, въпреки, че кодека е 96dB на повечето. Иначе е напълно реално - динамиката на касетофоните, например(без долби системи на C90 касета) е около 46 - 48dB. С долби система на CrO2 лента е около 55dB. Най-добрите метал ленти и най-сложните варианти на долби едва добутват 60 и малко децибела. Не може да се очаква някакъв чип, който е поставен на дънна платка, където мястото е от голямо значение, и не може да се разполагат голямо количество части на голямо разстояние от другите блокове на дъното, да има малко шум. Все пак вграденото аудио е компромисно решение, предимно ориентирано към слушане. Редактирано Юли 13, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Demiurg Отговорено Юли 13, 2006 Автор Share Отговорено Юли 13, 2006 Благодаря за разясненията :-) След инсталиране на Лайф-а нещо Кубейса не можа да се оправи - указах му новата карта, оправих му входове и изходи да са към нея, в картата влиза звук от баса (чува се), излиза звук (бас и мп3 - към уредбата), но някак си по трасето нещо се губи и ми записва "нищо" ! Т.е. мисли си че записва, прави Трак (сиво поленце), ама в него няма нищо. Както и да е - махнах Саундбластера и върнах вградената карта. Там всичко си работи, като изключим закъснението. И наистина причината да не мога да преместя Трак е заради включен Снап ! Е, изключих го, наместих Трака, горе-долу се получи.... А отношението Сигнал-Шум засега не е проблем, щото кабела от картата до усилвателя ми прави толкова шум, че тоя от картата е пренебрежимо малък. Но наесен ще се взима нещо като М-аудио - явно си трябва ! Благодаря за помощта в първите ми стъпки в звукозаписа !!!! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts