Paldi Публикувано Юли 4, 2006 Публикувано Юли 4, 2006 Ей тук пускам тази тема със следния въпрос , как може да предодвратим кражбата на авторска музика ако творим своя , или ако слушате нещо което ви харесва или много неща(песни) и след време забравите за някоя ,но ви е останала в тиквеника и я произведете и си викате ехаа ебаси якия рефрен , мотив , композиция или к'вото и да е и си направите песнична с местната банда или бенда или или или .... та т'ва неможе да се предодврати според мен кражбата винаги може да се появи , може би има прекалено много музика днешно време , това е в общи линии ,надявам се да не е размишлявано по този въпрос в друга тема и да има отговори с мисъл! благодаря Цитирай
aladin Отговорено Юли 4, 2006 Отговорено Юли 4, 2006 (Редактирано) Ми то зависи във какъв контекст я използваш ако е:" копи паист и после аз съм автора моля платете и диск купете" нарушаваш авторските права, другото ако кажеш кои е автора и му използаш пър4ето е друго дори и както казваш да не се сещаш от кого е може да напишеш изполваме за пъ4ето си популярна мелодия или нещо от сорта така няма да има недоволни. А другото е вярно също може да се каже 4е по4ти вси4ко е правено и опитвано в музиката има пренасищане когато един стил се из4ерпе от садържание запо4ва да се повтаря едно и също музикантите в съответниа стил немогат да напишат нищо разли4но ,но незащото не са креативни. потоя на4ин западат някои стилове в музиката като например/никои да не се обижда/ класи4еската музика,jazz-a,дори поп-музиката напоследък се наблиудава из4ерпване и тн..... Редактирано Юли 5, 2006 от MDFk Цитирай
midnight sound Отговорено Юли 4, 2006 Отговорено Юли 4, 2006 [quote потоя на4ин западат някои стилове в музиката като например/никои да не се обижда/ класи4еската музика,jazz-a,дори поп-музиката напоследък се наблиудава из4ерпване и тн..... Класическата музика не е изчерпана,а отминала...за това се нарича класическа Цитирай
Steppenwolf Отговорено Юли 4, 2006 Отговорено Юли 4, 2006 Оставаше и да е изчерпана класическата... Още повече пък "напоследък". В такъв случай нямаше изобщо да има музика. Цитирай
aladin Отговорено Юли 5, 2006 Отговорено Юли 5, 2006 Оставаше и да е изчерпана класическата... Още повече пък "напоследък". В такъв случай нямаше изобщо да има музика. Естествено 4е е из4ерпана нещо ново да сее появявало на последък ммм не!!! Това 4е има класи4еки оркестри тн... и консерваториите бълват на конвеир дипломирани композитори незна4и нищо. Скоро да се е появявал втори Моцарт трети Бах?! може би нещо от рода на нов полифони4ен стил??!!!!! Даааа знам 4е всеки средно статисти4ески професор по хармониа може да ти напише някоя зада4а дето да мяза на Хаидън и да зву4и добре но е имитация .Същия тои неможе да бъде това което Хаидън е бил за своето време. Това имах предвид. Цитирай
midnight sound Отговорено Юли 5, 2006 Отговорено Юли 5, 2006 [quoteХаидън Без коментар...... :think: Цитирай
CorvusCorax Отговорено Юли 5, 2006 Отговорено Юли 5, 2006 Естествено 4е е из4ерпана нещо ново да сее появявало на последък ммм не!!! Това, че не си наясно какво се е появявало напоследък, в никакъв случай не аргументира твърденията ти и не извинява нелепостта им. Нито нелепостта, нито неграмотността, която лъха от тях. Нищо ли444444но. Цитирай
aladin Отговорено Юли 5, 2006 Отговорено Юли 5, 2006 Естествено 4е е из4ерпана нещо ново да сее появявало на последък ммм не!!! Това, че не си наясно какво се е появявало напоследък, в никакъв случай не аргументира твърденията ти и не извинява нелепостта им. Нито нелепостта, нито неграмотността, която лъха от тях. Нищо ли444444но. да а ти гледам си дал пре много примери за да ме опровергаеш! Цитирай
CorvusCorax Отговорено Юли 5, 2006 Отговорено Юли 5, 2006 На теб кой ти каза, че искам да те опровергая? Ако бях толкова глупав за да опроврегавам нелепи твърдения на хора с ниска култура, щях да пиша в някой форум, в който четворките и правописните грешки са нещо нормално, което не дразни. Но аз съм музикант и пиша във форум за музиканти - грамотни и рядко занимаващи се с глупости. Предпочитам, обаче, тук да има смислени неща, които да са полезни някому по някакъв начин, а не просто да си тропаме по клавиатурите и да словоблудстваме. Предлагам да продължим както си му е реда. Ако имаш какво да кажеш, кажи го, но го почети преди да натиснеш "Добави Отговор". А ако не знаеш каква музика се прави наоколо - ами слушай, и тогава хленчи, че нищо ново не се е появило. Това че не си го чул е само твоя грешка. Цитирай
Steppenwolf Отговорено Юли 5, 2006 Отговорено Юли 5, 2006 Правилното значение на твърдението, че класическата музика се е изчерпала, би било, че просто няма повече композиционни варианти. Което съвсем не е така. Налага се обаче да ви помоля да се придържате към темата. Цитирай
Bassbuzz Отговорено Юли 5, 2006 Отговорено Юли 5, 2006 Според мен почти всичко се върти около класиката,блуса,госпъла и джаза.Като не само се върти около тях,ами и ползва доста неща от тях...Което пък ми навява мисълта,че и в близките 50 години тази 4-ка ще е актуална. А за изчерпване изобщо не може да се говори. Относно кражбата на даден мотив,или елемент - ако имаш добра музикална памет,може да се усетиш че "това съм го слушал някъде...".Но почти винаги си личи когато нещо е направено със ,или без умисъл - просто не се притеснявай,ами прави парчета - композирай и си свири без да ти пука. :guitar: Цитирай
AXE Отговорено Юли 5, 2006 Отговорено Юли 5, 2006 Аз пък съм съгласен с колегата aladin! Точно дали се е изчерпала класическата музика не мога да кажа, но е факт че в наши дни няма композитори на нивото на тези отпреди няколко века! Кой наш съвременник бихте се осмелили да наредите до МОЦАРТ, БЕТОВЕН, БАХ....? Аз лично никой!! А аз дори не съм върл фен на класическата музика. А относно темата. Ами питайте ни с Феникса Работехме с групата по едно парче и главния риф аха да ни хареса, ама все нещо му липсва (тук ще спестя репликите "кви са тия 6/4 ве", придружени с летящи палки, перца, китари и т.н. ). И на една репетиция отиваме и и двамата сме измислили "много як вариант". Свирим - и двамата сме измислили едно и също Много ни хареса. В края на репетицията обаче се зароди едно такова чувство "абееее, тва ми звучи леко познато" :think: Прибирам се вкъщи и слушам, слушам и по едно време опааа - чувам нашия риф в едно парче на Мегадет Което по случайност много ме кефи В крайна сметка обаче решихме, че песента така много ни кефи и го оставихме Но не знам как се лекува. Предполагам не трябва да се слуша музика непосредствено преди композиране Но пък като се кефиш на някое парче и си го въртиш по 20 пъти на ден да ти се набие и в костния мозък....ходи после се оправдавай че рифа е твой И за финал да цитирам Роб Зомби от "Metal! A Headbager's Journey": "Всеки як риф вече е бил написан... от Блек Сабат! Всичко което останалите правят е в общи линии копие. Свирят го различно, наобратно, по-бързо, по-бавно, но.... ТЕ вече написаха всичко." Цитирай
NitroBGA Отговорено Юли 5, 2006 Отговорено Юли 5, 2006 На мен ми се случва често да напиша нещо, да го изсвиря пред приятели и да чуя : това не е ли (...) еди кое си ? - Аз това не съм го чувал, но ми пускат парчето и действително се оказва, че съм го взел от там без да знам. Също се случва някое парче да съм слушал бегло, но да ми е останала в главата основната мелодия и след време да си помисля, че е мое творение. Гадно, но фак(т). И после ме е срам, пък аз съм си го измислил, не съм го крал ! Наистина изчерпването е факт (все пак разполагаме само с 12 тона - или поне някои от нас), но все още полето от ефекти и обработка на звука е широко, а с този темп на технолотиите се разширява още повече. Цитирай
miro2bg Отговорено Юли 5, 2006 Отговорено Юли 5, 2006 Ми тогава би трябвало да има някаква институция в България която да каже дали композираното е плагиатство или не :think: По въпроса за класиката - защо и кое се е изчерпало??? Музиката не може да се изчерпа, вероятно пък класиците са си говорели по форумите така за предкласиката (която те едва ли са наричали "предкласика") - дали не се е изчерпала, може би след 100, 200, 300 години хората пак ще си задават същия въпрос... Тогава сигурно музиката на която ние сме съвременници ще е "класика" за тях. И няма да открия топлата вода ако кажа, че музиката е вечна! :violin: Цитирай
Steppenwolf Отговорено Юли 5, 2006 Отговорено Юли 5, 2006 За съжаление, както всичко, музиката също свършва и не е безкрайна, а смъртна. Има неизброимо голям брой варианти и комбинации, но не и безкрайно много. Затова, както някой ден се е родила, тъй и ще умре. Но много след кончината на поколенията ни... Може би не сме и творци, защото всъщност вземаме един възможен вариант - просто го избираме. Разликата е само в това, дали преди нас някой го е избирал. Така също вярва режисьорът и сценаристът Дейвид Линч - че филмът му съществува вече някъде там, а той просто го избира. Та щом пространство-времето е крайно и след приключването на Вселената такава, каквато я познаваме, няма да има "след това", какво остава за музиката... Цитирай
Recommended Posts