Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос подушван от всеки нос !


Recommended Posts

Ей тук пускам тази тема със следния въпрос , как може да предодвратим кражбата на авторска музика ако творим своя , или ако слушате нещо което ви харесва или много неща(песни) и след време забравите за някоя ,но ви е останала в тиквеника и я произведете и си викате ехаа ебаси якия рефрен , мотив , композиция или к'вото и да е и си направите песнична с местната банда или бенда или или или .... та т'ва неможе да се предодврати според мен кражбата винаги може да се появи , може би има прекалено много музика днешно време , това е в общи линии ,надявам се да не е размишлявано по този въпрос в друга тема и да има отговори с мисъл! благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ми то зависи във какъв контекст я използваш ако е:" копи паист и после аз съм автора моля платете и диск купете" нарушаваш авторските права, другото ако кажеш кои е автора и му използаш пър4ето е друго дори и както казваш да не се сещаш от кого е може да напишеш изполваме за пъ4ето си популярна мелодия или нещо от сорта така няма да има недоволни.

 

А другото е вярно също може да се каже 4е по4ти вси4ко е правено и опитвано в музиката има пренасищане когато един стил се из4ерпе от садържание запо4ва да се повтаря едно и също музикантите в съответниа стил немогат да напишат нищо разли4но ,но незащото не са креативни.

потоя на4ин западат някои стилове в музиката като например/никои да не се обижда/ класи4еската музика,jazz-a,дори поп-музиката напоследък се наблиудава из4ерпване и тн..... :););)

Редактирано от MDFk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

[quote потоя на4ин западат някои стилове в музиката като например/никои да не се обижда/ класи4еската музика,jazz-a,дори поп-музиката напоследък се наблиудава из4ерпване и тн..... :)  ;)  ;)

Класическата музика не е изчерпана,а отминала...за това се нарича класическа;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оставаше и да е изчерпана класическата... Още повече пък "напоследък". В такъв случай нямаше изобщо да има музика.

Естествено 4е е из4ерпана нещо ново да сее появявало на последък ммм не!!!

 

Това 4е има класи4еки оркестри тн... и консерваториите бълват на конвеир

 

дипломирани композитори незна4и нищо.

 

Скоро да се е появявал втори Моцарт трети Бах?! :blink: може би нещо от

 

рода на нов полифони4ен стил??!!!!!

 

Даааа знам 4е всеки средно статисти4ески професор по хармониа може да ти

 

напише някоя зада4а дето да мяза на Хаидън и да зву4и добре но е

 

имитация .Същия тои неможе да бъде това което Хаидън е бил за своето

 

време.

 

Това имах предвид.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено 4е е из4ерпана нещо ново да сее появявало на последък ммм не!!!

Това, че не си наясно какво се е появявало напоследък, в никакъв случай не аргументира твърденията ти и не извинява нелепостта им. Нито нелепостта, нито неграмотността, която лъха от тях. Нищо ли444444но.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено 4е е из4ерпана нещо ново да сее появявало на последък ммм не!!!

Това, че не си наясно какво се е появявало напоследък, в никакъв случай не аргументира твърденията ти и не извинява нелепостта им. Нито нелепостта, нито неграмотността, която лъха от тях. Нищо ли444444но.

;) да а ти гледам си дал пре много примери за да ме опровергаеш! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На теб кой ти каза, че искам да те опровергая? Ако бях толкова глупав за да опроврегавам нелепи твърдения на хора с ниска култура, щях да пиша в някой форум, в който четворките и правописните грешки са нещо нормално, което не дразни. Но аз съм музикант и пиша във форум за музиканти - грамотни и рядко занимаващи се с глупости. Предпочитам, обаче, тук да има смислени неща, които да са полезни някому по някакъв начин, а не просто да си тропаме по клавиатурите и да словоблудстваме. Предлагам да продължим както си му е реда. Ако имаш какво да кажеш, кажи го, но го почети преди да натиснеш "Добави Отговор". А ако не знаеш каква музика се прави наоколо - ами слушай, и тогава хленчи, че нищо ново не се е появило. Това че не си го чул е само твоя грешка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правилното значение на твърдението, че класическата музика се е изчерпала, би било, че просто няма повече композиционни варианти. Което съвсем не е така.

Налага се обаче да ви помоля да се придържате към темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен почти всичко се върти около класиката,блуса,госпъла и джаза.Като не само се върти около тях,ами и ползва доста неща от тях...Което пък ми навява мисълта,че и в близките 50 години тази 4-ка ще е актуална.

А за изчерпване изобщо не може да се говори.

Относно кражбата на даден мотив,или елемент - ако имаш добра музикална памет,може да се усетиш че "това съм го слушал някъде...".Но почти винаги си личи когато нещо е направено със ,или без умисъл - просто не се притеснявай,ами прави парчета - композирай и си свири без да ти пука. :guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък съм съгласен с колегата aladin! Точно дали се е изчерпала класическата музика не мога да кажа, но е факт че в наши дни няма композитори на нивото на тези отпреди няколко века! Кой наш съвременник бихте се осмелили да наредите до МОЦАРТ, БЕТОВЕН, БАХ....?

 

Аз лично никой!! А аз дори не съм върл фен на класическата музика.

 

 

 

А относно темата. Ами питайте ни с Феникса ;) Работехме с групата по едно парче и главния риф аха да ни хареса, ама все нещо му липсва (тук ще спестя репликите "кви са тия 6/4 ве", придружени с летящи палки, перца, китари и т.н. :P:D ). И на една репетиция отиваме и и двамата сме измислили "много як вариант". Свирим - и двамата сме измислили едно и също :P Много ни хареса. В края на репетицията обаче се зароди едно такова чувство "абееее, тва ми звучи леко познато" :think: Прибирам се вкъщи и слушам, слушам и по едно време опааа - чувам нашия риф в едно парче на Мегадет :D:P:) Което по случайност много ме кефи :P

В крайна сметка обаче решихме, че песента така много ни кефи и го оставихме ;)

 

 

Но не знам как се лекува. Предполагам не трябва да се слуша музика непосредствено преди композиране ;) Но пък като се кефиш на някое парче и си го въртиш по 20 пъти на ден да ти се набие и в костния мозък....ходи после се оправдавай че рифа е твой :P

 

И за финал да цитирам Роб Зомби от "Metal! A Headbager's Journey":

"Всеки як риф вече е бил написан... от Блек Сабат! Всичко което останалите правят е в общи линии копие. Свирят го различно, наобратно, по-бързо, по-бавно, но.... ТЕ вече написаха всичко."

 

:P;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми се случва често да напиша нещо, да го изсвиря пред приятели и да чуя : това не е ли (...) еди кое си ? - Аз това не съм го чувал, но ми пускат парчето и действително се оказва, че съм го взел от там без да знам. Също се случва някое парче да съм слушал бегло, но да ми е останала в главата основната мелодия и след време да си помисля, че е мое творение. Гадно, но фак(т). И после ме е срам, пък аз съм си го измислил, не съм го крал !

Наистина изчерпването е факт (все пак разполагаме само с 12 тона - или поне някои от нас), но все още полето от ефекти и обработка на звука е широко, а с този темп на технолотиите се разширява още повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми тогава би трябвало да има някаква институция в България която да каже дали композираното е плагиатство или не :think: По въпроса за класиката - защо и кое се е изчерпало??? Музиката не може да се изчерпа, вероятно пък класиците са си говорели по форумите така за предкласиката (която те едва ли са наричали "предкласика") :) - дали не се е изчерпала, може би след 100, 200, 300 години хората пак ще си задават същия въпрос... Тогава сигурно музиката на която ние сме съвременници ще е "класика" за тях. И няма да открия топлата вода ако кажа, че музиката е вечна! :violin:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление, както всичко, музиката също свършва и не е безкрайна, а смъртна. Има неизброимо голям брой варианти и комбинации, но не и безкрайно много. Затова, както някой ден се е родила, тъй и ще умре. Но много след кончината на поколенията ни... Може би не сме и творци, защото всъщност вземаме един възможен вариант - просто го избираме. Разликата е само в това, дали преди нас някой го е избирал. Така също вярва режисьорът и сценаристът Дейвид Линч - че филмът му съществува вече някъде там, а той просто го избира.

Та щом пространство-времето е крайно и след приключването на Вселената такава, каквато я познаваме, няма да има "след това", какво остава за музиката...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.