Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос: Китара с или без тремоло?


GoshBG

Recommended Posts

Каква е разликата между електрическите китари с тремоло и тези без такова? Разбрах какво представлява самото тремоло, но има ли разлика без неговото използване?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приятел,не искам да те отказвам от форума,или да помислиш,че хората тук са груби,ама ае земи прочети малко правила,63-те гигабайта информация,която е изписана преди да пълниш форума с теми :)

Редактирано от Борис
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Борко, я за момент да се престорим че не съм запознат с понятието интернет форум. Обясни ми как точно човека ще си намери двата реда с информация, които му трябват в тия 63 GB? Търсачка? Един път не съм намерил каквото ми трябва с тая търсачка. Един! Да чете темите една по една ли? За нещо толкова фундаментално, че никой не говори за него?

 

Всички те пращат на майната си да четеш и да свършиш нещо сам не за друго, ами защото ги мързи. Мързи ги едно изречение да напишат. Не съм по-различен, ама поне не се преструвам. Трудно ли беше да му кажеш, че китара без тремоло е китара без тремоло, а китара с тремоло е китара с тремоло и толкова?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://forum.muzikant.org/topic/103191-eui-iaeiaaaueoaa-eeoadhenoe/

 

http://forum.muzikant.org/topic/71080-eioidhiaoeeiiia-oaaia-ca-dhacaeaae-eeoadha/

 

ето това излиза още щом влезеш в раздела,по-скоро него го мързи да види и да прочете :) (да,аз също съм пускал дебилни теми,но отдавна се осъзнах та се запрях с подобни пумии) :offtopic-001:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Втората тема е по-скоро важна, но както ида е.

 

Тремолото има своето приложение, в определени ситуации. Като цяло - с него и без него - все тая. С разликата, че на евтина китара, шансът да разтройва е по-голям, отколкото на скъпа. Също незнанието как правилно се сет-ъпва китара допринася до кофти изживявания (още повече, ако тремолото е тип "Флойд").

Като цяло не е фундамелно за завученето и стилът на свирене (с изключения, разбира се).

 

От конструктивна гледна точка - възможно е китарата да има по-къс състейн (продължителност на тона), защото струните не минават пряко през тялото (дървото). Може да звучи по-"мелтано", по-остро, по-тънко и пр. (според това кой какво чува и какво си въобразява, че чува). Това е много относително.

 

Важно е да се отбележи, че всяко правило си има изключения, но практиката сочи, че по-евтините инструменти имат по-кофти хардуер (като тремолото също е част от хардуера) и съответно може да създава повече ядове, отколкото обратното.

 

Вземай смело, по-всяка вероятност, ако си сериозен и ако китарата ти е по-евтина, то няма да ти е и последна. (Но все пак споеманах за Флойда - за такава китара си помисли два пъти (т.е. поинтерсувай се повечко какво представлява и как се настройва)).

 

Имай само едно на ум, че може да не го използваш много, много (защото не те кефи или разстройва) и също, че китара с Флойд Роуз обикновенно ще е по-скъпа (и то не с 50лв.) от същата китара, но с двупосочно тремоло или без никакво.

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтина ръчка не си струва - вземай без за момента, по-нататък като задобрееш ще стигнеш пак до тази дилема, но тогава вече ще си на акъла да хвърлиш хилядарка...две...три...четири... за инструмент и ще решиш дали му трябва тремоло :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам какво си разбрал за самото тремоло, колега. Давам простичко обяснение:

 

Тремолото най-грубо казано е механизъм, към който са ти вързани струните откъм задната им страна. Притискайки ръчката към тялото или опъвайки я (зависи и от вида тремоло и какво движение позволява), изменяш опъна на струните, т.е. дължината им, а оттам и височината на тона. Не знам колко си напреднал с музикалната теория, но за правенето на т.нар. "широко вибрато" се използва именно тремолото.

 

Опитът ми показва, че не са чак толкова много китаристите, които масово да го ползват това тремоло. Повечето обикновено карат без него. Тремолото не е задължително (както виждаш има и китари без тремоло), а просто дава допълнителни опции при звукоизвличането ;) Обикновено за начинаещите китаристи е рано да почват да се заиграват с него :D Като понатрупаш известен опит, ще си прецениш. Засега взимай каквото ти се нрави и не се ограничавай по отношение на тремолото. А най-простият вариант е да си вземеш китара с тремоло и ако не те кефи, просто не го ползваш ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Lord Shredulous

 

не мисля, че човек, чиито първи теми са точно такива има право да се изказва така... нищо лично ама прекалявате. И за да не съм голословен, може да пусна една анкетка - колко хора от вас всезнайковци, е намерил форума, търсейки отговор на някакъв въпрос, регистрирал се е, първо е прочел всички правила и FAQ ред по ред, после е отворил всяка възможна пинната тема и е изчел всички 100 страници простотии и офф-топици по тях, и чааааак тогава е решил какво да пита :) Да пусна ли анкета?

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:ok:За пристрастен акустичен китарист, като мен, който никога не е свирил с тремоло, а дори не съм му разглеждал и устройството, темата беше полезна. Благодаря ви колеги, благодаря и на автора! :thx:

П.П. Ще се радвам ако допълните с още инфо. И без това сте я започнали темата, та нищо не пречи да си я разисквате свободно! :cheers2:

П.П.П. А, свирил ли е някой на бас-китари с тремоло и ефективни ли са?

Надявам се, че не влизам в серия "тъпи въпроси" :unsure:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

7thString

E, то сега аз какво съм казал... От сутринта сме без вода. :rolleyes: И кафе не съм пил. Идвам тука, надявам се да има някоя готина тема, то това... Абе направо би било добре ако се направи цял раздел "Въпроси" и FAQ-та с е такива букви над останалите раздели.

А това за анкетката добре звучи. :cheers2:

Лими

Ще се изкефиш. :greenangel: Редактирано от Lord Shredulous
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Акустичната китара изглежда Cool, но се опасявам, че корпуса и ще се "смачка" много скоро, ако не е специално подсилена от вътре!

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Joey Demaio ползва тремоло,но неговия бас е Piccolo

http://www.youtube.c...h?v=XSYrTKXLYH0

Редактирано от golfabitch
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.