Peter_ESP Публикувано Август 4, 2012 Публикувано Август 4, 2012 Привет. Случая е такъв... заучавам Trilogy на Ингви. Една от най-популярните фигури там е следната : ла до ми (х2) си ре фа (х2) сол# си ре (х2) ла до ми (х2) и т.н..... Свиря ги на първите две струни и ми е показано (и наблегнато), че начина е със суийп. Т.е. надолу, надолу, нагоре (х2) и т.н. Проблема е, че така не мога да вдигна темпото. По-удобно и леко се движа, ако е нагоре (2-ра струна), надолу (1-ва), нагоре (пак 1-ва). Не зная как се нарича моя начин, но ми е по-удобен наистина. Проблем ли е, че се получават два последователни удара нагоре при повторенията на фигурата? Да упорствам ли да мъча суийпа или и по моя начин ще стане? И ако не съм го обяснил много разбираемо, директно да попитам...Как бихте го изсвирили вие, за да е бързо, но и чисто? Цитирай
emosms Отговорено Август 4, 2012 Отговорено Август 4, 2012 (Редактирано) И на мен така ми е по лесно, поне ритмически ми е по равномерно, въпреки че при акцента с удара нагоре не ми излиза много чисто заради синхронизацията на двете ръце, нещо се обърква. Така дори е по суиип (по точно економи пикинг), защото само веднъж прескачаш втора струна (след като си свирил на самата нея ) --- При варианта които ти е казан може да се получава ритмически една триола + пауза заради скока от 1up-2down и е трудно да го свириш равномерно. Предполагам целта е да развиеш алтернат пикинг, което когато стане може да свириш всякакви неща без да те интересува последователността на движение. --- При една развита координация на ръцете, трябва да може да го свириш и по двата начина. Ще има леко различен динамичен нюанс - акцента при up и down ще звучи малко различно, но това не значи че не може да акцентираш при upstroke. Ако е чисто и ритмично - какво ти пука, това е целта (ритмично по нотната трайност на оригинала, иначе пак може да е чисто и да става, но е интерпретация). --- Гледай да го изсвириш както е оригинално, в тази посока, има си педагогическа цел. п.п. - абе сега като го пробвам, нагоре е по-омазано, въртя перото и не става толкова чак равномерно, надолу(sweep) е по стегнато, само се концентрирай да намалиш паузата и да е равномерно. Редактирано Август 4, 2012 от emosms Цитирай
Peter_ESP Отговорено Август 4, 2012 Автор Отговорено Август 4, 2012 Емо, послеписа ти казва всичко. Аз цял ден това правя. По-чисто е надолу, но ритмически ми се получават просто триоли с ...паузи. Които ми бъркат всичко. Ще бачкам да ги махна, ама трябва много чегъртане. Мерси, че си пробвал парчето. Просто съм в дилема, как да почна да го свиквам. Сега се почва...пред ТВ-то, на масата, в леглото, само тоя пиниз. Самоубедил съм се, че тялото (ръцете в случая) помни механически и се привиква по-лесно след около поне безброй повторения на даден пасаж. Дори и трениран леко, небрежно, докато зяпаш новините. ...така процедирам с неща, които трудно ми се получават. Цитирай
Lathron Отговорено Август 5, 2012 Отговорено Август 5, 2012 (Редактирано) Ако съм разбрал правилно.. http://www.youtube.com/watch?v=pX5REBkRKC8 П.П. - Аз доколкото знам Ингви оплюва здраво sweep-a. Редактирано Август 5, 2012 от Lathron Цитирай
MrDeath Отговорено Август 5, 2012 Отговорено Август 5, 2012 И от къде ги разбирате тея неща? То това му е една от основните техники, които използва, като не в едно видео е казвал, че не знае какво свири, дали алтернейт суип или еконъми. Единственото, което аз съм видял да казва е "mostly alternate". Дайте някво видео дето го оплюва тоя суиип! По темата: Тези арпежи, най-оптималното е да се свирят 2ра, 1ва - надолу (суиип), 1ва - нагоре. Ако мога да дам някакъв съвет от мен, то дръж перото по-хлабаво, поне при мен върши работа. Цитирай
emosms Отговорено Август 5, 2012 Отговорено Август 5, 2012 (Редактирано) то си е микс пикинг тази фигура така или иначе чак суиип.... само на две струни... въпроса е дали акцента и последователната част (економи) е надолу или нагоре надолу е по стегнато, но прекалено бързо става и после се получава пауза. но така или иначе имаш в по-голямата му част економи пикинг или суиип през 2 струни последователно и само едно алтернейт прескачане от едната на другата, което бави работата Редактирано Август 5, 2012 от emosms Цитирай
Recommended Posts