Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

За да отговоря на въпросите за състейна, нали съм Величков, замислих велик експеримент.

Взимам една дъска. Горе долу съразмерна на китарна талпа. От масивно дърво. Закрепвам 2 еднакви струни с 2 ключа за китара и ги опъвам, дори настройвам на един тон.

1-вата струна закрепвам на тясната дълга повърхност на дъската. 2-рата - на широката дълга повърхност.

Убеден съм, че ще докажа, че струна 1 ще има по-дълъг състейн.

А Travelcaster-ът има 2 успоредни дъски, подобни на "царги". Виждат се от снимката на задната част на китарата.

Очаквайте снимки, даже видео.

Дайте предложения как да измерим състейна. С адаптер, пиезо или микрофон?

Поздрави от чичо Митко :cheers2:

Отговорено

Аз се интересувам по-скоро от глухите зони. Състейнът на отделните височини е различен, което е свързано с предното изречение.

Отговорено

L.K., Не намирам глухи зони. Невероятно, но факт. Ела ми на гости, за да проверим всяка нота на всяка струна.

Аз си държа на мнението, че състейнът е по-дълъг, когато под дължината на струните има твърда конструкция. Това е при всички струнни акустични инструменти.

Извадих от "старата къща" едно парче Африканско кото (бял махагон) и ще го прежаля за експеримента, който обещах. :yes:

Отговорено

E, то ако има пропадане и без мен ще го чуеш :)

Благодаря за поканата, все пак.

Заражда се в мен новобранският въпрос защо това парче дърво свири без проблеми, а къде-къде по-масивни талпи се дънят? Явно ще е заради монолитното дърво.

Отговорено
Дайте предложения как да измерим състейна. С адаптер, пиезо или микрофон?

Поздрави от чичо Митко

с обикновен часовник,Гибсън Лес-Пол държи много,но ми заглушава на първа си тона,другата ми талпа от някакъв азиатски махагон СГ заглъхва сол на трета,12-то,тия работи се оправят с играчка със струнник,тръсрод,но пълен кеф няма - е нищо ново не ти казвам :cheers2:
Отговорено

E, то ако има пропадане и без мен ще го чуеш :)

Благодаря за поканата, все пак.

Заражда се в мен новобранският въпрос защо това парче дърво свири без проблеми, а къде-къде по-масивни талпи се дънят? Явно ще е заради монолитното дърво.

Грифът е мейпъл и дължината на това парче продържава до бриджа. Ицо такова намери тогава. Фингърбордът е Венге.

Без да е включена свири по-тихо от другите ми китари.

Но като проект "Против самоубийство" :) много ме кефи.

Отговорено

Малко офтопик, извинявам се!

travelcaster2 днес сте чакал за преглед на колата с моя баща - Валери. Малък е света :) Поздрави!

Отговорено

Чакахме 3 часа заради "новите правила", камери, 40мин. на автомобил, но пък успяхме да си поговорим. :) Моето Берлинго го водят като "баничарка" и се изръсих 60лв. Но ще си взема фактура за разход на фирмата ми.

Отговорено

Още един ракурс на китарата - вижда се Пандората къде е закрепена.

Цвете за Гошо - 2007. Благодарение на Румен Александров.2007.jpg