Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, търся някой добър човек, който да сподели ноти за български хора. Уча се да свиря на кларинет, имам голямото желание да разчупя пръстите и разнообразия репрертоара. Ще бъда вечно признателен! Не знам никакво коляно по-изпъкващо за сватбарско хоро, а и ръченица също.

• 4 weeks later...
Отговорено

Здравейте, търся някой добър човек, който да сподели ноти за български хора. Уча се да свиря на кларинет, имам голямото желание да разчупя пръстите и разнообразия репрертоара. Ще бъда вечно признателен! Не знам никакво коляно по-изпъкващо за сватбарско хоро, а и ръченица също.

Добрият човек съм аз, ама продавам нотите и то точно за кларинет evgeni_72@abv.bg

http://midipopfolk.webs.com

• 4 weeks later...
Отговорено

Интересно как така продаваш ноти от сканирани книги, свалени от интернет - 15 лева за пдф файл - а книгата примерно се продавала за 9 лева. Какво ли биха казали авторите и издателството?

• 11 months later...
Отговорено

Това не са ноти точно за кларинет както твърдиш колега.Тези хора са от школи по кавал, гайда и гъдулка. Подкрепям 3232

• 1 year later...
Отговорено

По темата.Фолклорната музика не е лесна.Лек съвет от мен-

1.Укрепвай "амбажура"Не подценявай свиренето на "дълги" тонове...:);

2.Нотите използвай за техническо овладяване на инструмента,Особено внимание отделяй на изучаване и практикуване на различните ладове,маками или казано по-просто изучавай характерните звукореди на които фолк музиката е богата...орнаментиката-по същия път ;

3-4-5.Не спирай да слушаш музика от този вид.Все пак ти трябва натрупване на информация.;

6.Подражанието е една важна първа стъпка.Затова не се хвърляй в наизустяването на виртуозни и непосилни за теб сола.Сладостта в свиренето идва от това да си разбираем,ясен и подреден.Има безброй образци,през които почти всеки е минал и научил и то без ноти;

7.Щом се почувстваш уверен и достатъчно технически свободен,натрупал един чувал с теми,сола-ами пробвай да направиш свои имитирайки и комбинирайки наученото....;

8.Но много важно!-Намери съмишленици и практикувайте заедно.Много се научава!

Едва ли съм толкова изчерпателен.Всеки намира свой начин.Най-добре е ако имаш Учител,за да не откриваш топлата вода.Нарочно не продумах за различните стилове с тяхните характерности.Почни от музиката на твоя регион и обкръжение,която най-често звучи около теб.

Развивай слуха(не разчитай на ноти),за да не стане "Тъкала Донка престилки и скочил Добри в киселото мляко..."

Развивай метро-ритмическия си усет.Това е танцова музика!Ако играещите почнат да се пънат и да куцат,няма да им хареса...

Не е лесно,но когато задобрееш,НЕ СПИРАЙ да се самоусъвършенстваш!

...толкоз от един даскал...:)