Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет за китара


linger

Recommended Posts

Що не направиш и ти като 50-годишния чичка? Да ти спретне една презентацийка консултанта, пък ти си харесай едната и я отнасяй... ;)

 

Тук важи с пълна сила принципът "имАл бол пари - дал" - кат' има пари човекът за American Deluxe и му се харчат за това, да действа; пък ако ще и на стената да си я окачи - негова ще си е :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не мога да разбера, аджеба защо питаш? Особено след като знаеш, че са нойслес... Няма как ние да ти кажем вземи тая щото е по-добра! Един харесва сингъли, друг - хъмбъкър...

 

Отиваш, пробваш, чуваш, взимаш, край.

 

П.П. - Тази тема вече е за заключване, не виждам какво още може и трябва да се каже...

Редактирано от Lathron
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Oбикновено като видя такава тема и ми става мъчно за ...китарите... :crying:

---------------------------------

 

Това не е купуване на автомобил,куче или избиране на апартамент друже мили ...

Китара се купува ,/особено скъпа/ когато си наясно със себе си и възможностите си -какво ще свириш с нея ,къде-на дивана в къщи или на концерти и още куп едни такива нещица,които ликвидираш само с един въпрос-коя/е / да избера/куче примерно/-унуй шаренкото или туй с повечето вълна ... :butcher:

Не ми отговаряй...., няма нужда ! :nono:

 

Има много начини да се избере китара - и като куче и като жена и като автомобил ... и като лопата и като мебел и като меч и т.н.

Моженето да свириш и купуването на инструмент са си различни неща - а и е хубаво да се учиш да свириш на нещо, което което си харесал, независимо по какви критерии - от което ти е трепнало сърцето, така да се каже ... учиш се с удоволствие, инструментът ти помага да напредваш, вместо да ти пречи, както може да се случи с един скапан инструмент.

Хората имат душа и инструментите, особено резонаторните, също имат душа - ако са съзвучни е прекрасно, а това често се разбира и решава именно с харесването, а не толкова с технологичните особености на инструмента.и възможностите на музиканта.

Това, че си начинаещ или не много напреднал, според мен не значи, че не трябва да търсиш и искаш хубав инструмент - не е задължително начинаещият да свири на боклук.

Е, може би е разумно - докато си осъзнае човек предпочитанията, да речем - да кара на нещо по-обикновено. Но това не е задължително и зависи от възможностите му (финансови) - ако може да си позволи да купи скъпо и после да сменя, ако не се получи химията, си е негова работа. Свиренето на лоши инстр като начинаещ може да докара куп бели - може да те забави, да те отчае, да направи свиренето мъка, а не удоволствие.

Друг груб пример: ако почнеш, да речем, на скапани сингли, може да решиш, че не харесваш сингли и те не носят твоя звук - после като се случи да пипнеш хубави сингли да установиш, че именно това е твоя звук - и то след като дълго си мислел, че мразиш сингли и си карал на хъмчета.

Хубавото обикновено е скъпо, но не винаги - скъпото обикновено е хубаво, но не винаги :-)

 

Може би беше безсмислено да пиша тези банални неща, ама ето на ... написах ги.

Поздрави на всички и извинете за баналностите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е какъв е извода, чЕ трябвА сам да решиш коя от двете, това е най добрият съвет, но все пак чуй и двете преди да си избереш едната !

А можеш да купиш и двете тогава няма да имаш колебания, както е казал Мечо Пух, :virtuoz: колкото повече, толкова повече !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Свиренето на лоши инстр като начинаещ може да докара куп бели - може да те забави, да те отчае, да направи свиренето мъка, а не удоволствие...

 

 

Безспорно е по добре да свириш на добра китара, отколкото на лоша и всеки си купува каквото прецени и каквото може да си позволи. Аз , със сигурност, не обичам да давам акъл по подобни въпроси, освен ако някой не ме пита пряко. Хората си имат вкус и уши ( и най вече очи, както често става очевидно, те са най важни при покупката) и могат да си преценят сами какво им харесва, освен това повечето задаващи въпроси, така или иначе са си наумили какво ще купуват и питат колкото да се намират на работа.

 

Но иначе свиренето на лоши инструменти не може да отчая и откаже никой истински мераклия (знам го от опит, за някои хора свиренето е нещо повече от хоби, става краста от която няма отърваване), а другите, които просто искат да пробват, така или иначе се отказват (всяко чудо за 3 дни, нали така)!

A аз много обичам такива 50 годишни мераклии (както и всякакви други от този тип), защото като се откажат, обикновено си продават китарите доста по евтино и аз съм се възползвал не веднъж

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се научихте бе хора!

Фендера със сингли, Гибито с хъмове.

Пък за следваща китара може и обраното! :P

И за да е пълна обърквацията, моят Фендер е с бридж-хъм и махагоново тяло!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ве...и 2-3 ферарита в двора... :metalist:

За някои е по важно другите да знаят с каква китара ще се свири или ще виси на стената да събира прахоляк!

Наздраве за тези дето ме разбраха ,останалите ги чака дълъг път ...я на познание ,я на житейски опит ...или нещо друго....,късмет все пак! :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Много зависи от това какъв звук искаш на бридж адаптера.

Аз бих предпочел HSS, но поради мои лични вкусове. Просто обичам хубавия и ненатрапчиво звънък звук на единични адаптери с алнико магнит за нек и мидъл позиция, докато на бридж, много ми харесва острият, по-режещ и отчетлив(но без да му липсва плътност) звук на керамичен хъмбъкер, особено ако е навит с по-малко навивки, за да е по-бистър.

Друг китарист обаче неминуемо ще харесва коренно различен звук, а аз не зная ти какво харесваш.

Най-добре да ги послушаш сам първо. Иначе екстрите към едната китара не са маловажни, но е възможно да се сдобиеш с такива и по-нататък.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя форум се е превърнал в едно безкрайно критикуване...

 

Ако питаш Ямаха Пасифика ли да си взема или Скуайер - "все дъска, вземай тая с по-готиния цвят". Ако питаш пък за китара за 2бона излиза, че просто се фукаш...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То като цяло темата е глупава. Човек трябва да е на ясно със себе си. А да не захващаме колко мнго инфо има из нета, кое за какво се използва и как. Все повече и повече се натъквам на глупави въпроси, които опират до това, че човека не е наясно какво иска. Когато се запалих по китарата бях много наясно, какво искам да свиря и какво ми трябва за да го постигна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Да се запалиш по китарата и да започнеш да се занимаваш с китара са различни неща.Когато си започнал да се занимаваш, може вече да си бил наясно с нещата, но преди това вече си бил запален и това те е накарало да проучваш и да събираш впечатления, които са довели до избора ти и това едва ли се е получило толкова бързо, колкото автора иска да се получи при него.

До автора - не бързай. Ослушвай се, чети, събирай впечатления, пробвай различни неща - по магазините, при приятели и т.н. Ако искаш някой да ти каже каква китара да си купиш и ти я купиш, само защото той така е казал - най-вероятно(освен ако не си голям късметлия) или ще я видим в някоя обява за продажба, или ще събира прах някъде.

Успех :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.