Jump to content
Българският форум за музиканти

Идеи за пазене на инструмент с мат-лак финиш?


Recommended Posts

Здравейте!

 

Както наскоро се похвалих, придобих една убавица-осмица. Това което обаче почна да ме притеснява е нейния мат-лак финиш.

През последната седмица всеки момент принципно предвиден за социален живот отиде в свирене, и като че ли на обичайното място - под струните и между адаптерите, мат-лака лееекинко е почнал да се полира. :mellow:

Имах същия проблем с драгата ми Ямаха, която за почти 10г. даже стигна до дърво...Такава ми е постановката явно.

Та, понеже не искам да се стига до това пак, ви питам за съвет - как да процедирам? Има ли нещо специално за предпазване на мат-лак финиш? Някакъв стикер?

И ми мина през главата следната еретична мисъл - лееекинко бъзване с една суперфина шкурка (над 2000) дали ще върне мат-ефекта на финиша, преди да поставя някакъв предпазител?

 

Тенк Ю предварително за отговорите! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последният бас, с който се сдобих е с мат нитроцелулозен finish. Това беше и една от причините, поради която го купих, не толкова заради естетиката, колкото заради това, че този вид finish е тънък и ползволява на дървото да "диша" и да съхне по-бързо.

 

И при мен, се появиха следи от употреба за около месец и половина, същото излъскване, но на други места. Това не ме трвожи. В крайна сметка, любимият инструмент старее с нас.

Знам, че няма да съм ти полезен с отговора си, но не се притеснявай за това. Радвай му се и свири с него, колкото се може повече. Това, което можеш да направиш за да го поддържаш в топ-форма е да му сменяш струните редовно и да го поддържаш setup-нат. Всичко друго е само естетика.

 

ПП: Честито за придобивката и със здраве и удоволствие да си я ползваш дълги години.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно "шкуренето", матираните грифове на 2-3 месеца се излъскват и започват да лепнат за ръката. Аз ги възстановявам с нова и суха гъба за съдове. Използвам абразивната (най-често тъмно-зелена) страна. Минавам 15-20 пъти по дължина на грифа и нещата са като нови.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

!!!Лично мнение!!!

Както предлага колегата, може първо да пробваш с гъбата. Ако резултата не те удовлетворява и държиш да шкуриш-пробвай, но 2000 е последната от водните, след нея аз направо полирам лака с кечана шайба и полир паста, но с цел гланц. По-скоро пробвай шкурки около 1500, като смесиш вода и течен сапун в отношение 1:1. Работиш много леко, а ако не усещаш нищо може да разредиш с малко вода. Не знам каква точно е текстурата на дървото ти и колко точно се е полирало, но аз лично не бих пипал изобщо фабричния финиш. Ако той позволява ваксане, то тези места бих ги третирал редовно по този начин, така че по време на свирене да се маха ваксата и да не се стига до финиша.

Редактирано от vihro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...През последната седмица всеки момент принципно предвиден за социален живот отиде в свирене, и като че ли на обичайното място - под струните и между адаптерите, мат-лака лееекинко е почнал да се полира. :mellow:

Та, понеже не искам да се стига до това пак, ви питам за съвет - как да процедирам? Има ли нещо специално за предпазване на мат-лак финиш? Някакъв стикер?

И ми мина през главата следната еретична мисъл - лееекинко бъзване с една суперфина шкурка (над 2000) дали ще върне мат-ефекта на финиша, преди да поставя някакъв предпазител?

 

Честита придобивка!

Аз от доста време имам главоблъсканица, относно този проблем и решението е - ...ами няма такова. Мат лаковете матират по-различно, отколкото го прави шкурката. След като веднъж се полира Мат-лак повърхност, не може да се възстанови по никой начин (поне аз не успях да намеря такъв начин). Ползването на шкурка е вариант, но пак се виждат разликите, предотвратяване на такова полиране - пак няма. Единственото решение е да не гледаш там ;)

Редактирано от BassTraffic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здр, ползваш водна 2500 или скочбрайт / равнява се на водна шкурка 1500-2000/. За предпочитане е скочбрайт-а. Топиш във вода, леко изцеждаш и минаваш желаната повърхност с лек натиск, избърсваш с мокра гъба и после подсушаваш с памучна кърпа и това е.

 

15re5ue.jpg

 

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за отговорите! :)

 

Та пробвах аз идеята с гъбата - по закона на Мърфи часове преди това преподреждах точно една такава чисто нова гъба :D, и реших да пробвам.

След 20тина минути нежно потриване установих, че полираното петно изчезва - т.е. мат-лак ефекта почна да се завръща! :godbless: на blr за идеята! :cheers2:

Реших, че е време да си поотпочина, и ще продължа утре, но да - ефекта е такъв какъвто трябва да бъде. Когато ми остане време да довърша манипулацията ще "докладвам", най-малкото за да знаят какво да правят хората, които имат същия проблем занапред.

 

Отново, благодаря на отзовалите се!

 

пс. ако(или може би - като) ме обхване порив на смелост, ще взема да пробвам и другите идеи на Ямахата, тя милата е в доста по-полирано състояние, та да видим няма ли да мога да върна стария "блясък", така да се каже, обратно в тена на старата хубавица.

 

ппс. благодаря и за пожеланията за many happy hours в свирене. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.