Jump to content
Българският форум за музиканти

смяна на адаптери


Slash_bg

Recommended Posts

Baby Thomas това, което казваш е абсолютно вярно. Не очаквам чудеса, но разлика със сигурност ще има. Друг е въпроса колко осезаема ще е тя, както спомена колегата по-горе. Така или иначе съм си го навил на пръста и ще стрелям. Говорих с един познат, който е сменил няколко Димарциота (включително и СД) и той ми каза, че си заслужава адаптерчето.

Хубаво е човек да се развива и да изпробва нови неща. Това си е трупане на опит. В понеделник го поръчвам и когато монтажа стане факт, ще споделя първи впечатления.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 51
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Не го казвам в отрицателна посока и с цел да те отказвам, а във връзка с това "колко разлика може да се очаква". Съвсем принципно говоря.

 

Зависи какво и как се ползва. Има хора с китара, проц и 15W амп за по 200 лева всяко, които слагат адаптри за 300 и искат да стане чудо. Ем трудна работа да ти кажа. И то не че адаптрите са гадни, просто няма откъде да излезе по-добрият им звук.

 

Нещата са комплексни и е добре компонентите в един "риг" да са на приблизително едно ниво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно не го приемам като отрицание, дори напротив. Ако се наложи съм готов да търпя и критика, все пак вие сте хора с много повече опит и мога само да се уча от вас. Още веднъж искам да благодаря на всички, които се отзоваха и да споделя, че всяко мнение ми беше от полза. Без пробване и доза риск няма как да се развивам. Другата седмица живот и здраве ще видим каква ще я свърша :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поръчах го и утре го очаквам.

Оказва се, че новите модели на Епи използват за бридж адаптер F-spaced, а за нек обикновен.

Естествено в магазина откъдето го поръчах на склад имаха само обикновен, но четох из чужди форуми, а и хората от магазина казаха, че наистина нямало голяма разлика дали ще е F-spaced или обикновен. А и в крайна сметка винаги мога да го сложа на нек позиция, където оригинално е стандартен адаптер. Измерих ги и наистина двата са различни.

Реших да го споделя, понеже на някой може да му е от полза един ден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе много странен стана форума- нещо рекламна агенцийка ли,ако имаш Гибсън копие и искаш да доближиш звука на оригинала му слагаш Гибсън адаптери - "елементарно ,Уотсън",тук само за СД и Димарзио се говори....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би има значение и какви марки са налични и лесни за закупуване из нашите магазини. Не всеки има възможности или нерви да пазарува и чака отвън. :)

 

 

 

@Yordan_Andonov
Голяма и малка разлика са относителни понятия. Ако използваме абсолютни стойности е 3 мм. разликата. ;)
 
Някои производители слагат по две бройки от тези pole pieces с цел при вибрато и особено бенд да няма затихване на сигнала, когато струната се отмести от идеалното си местоположение. Дали има смисъл и колко аз лично не знам, но предполагам те по ги разбират нещата от нас. :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе много странен стана форума- нещо рекламна агенцийка ли,ако имаш Гибсън копие и искаш да доближиш звука на оригинала му слагаш Гибсън адаптери - "елементарно ,Уотсън",тук само за СД и Димарзио се говори....

Сори, че ти е прозвучало така.

На първо място не мога да рекламирам нещо, което не съм изпробвал, но щом честото споменаване на точно тази марка по някакъв начин дразни някой, спирам с "рекламите". Умишлено не съм си позволявал да споменавам името на магазина от който съм направил поръчка (ако мога да вметна това в моя защита).

Малко така ми сецна ентусиазмът колега, но може би и ти имаш право и забележката е уместна.

Точно  факта, че най-елементарното нещо е да сложа Гъбсънски адаптери, ме накара да продължа старата тема и да чуя вашите мнение (както впрочем и стана), за това какво друго ще е удачно за тези стилове и какви са ми възможностите, след което е спрях на даденият вариант.

Не искам да дразня никого, затова ще поспра с писането.

Само искам да те попитам, ти помниш ли си първия адаптер примерно или първата китара или ъпгрейт, абе каквото се сетиш? Адмирации, ако уверено си тропнал с юмрук по масата и си казал ТОВА Е! и след това си останал доволен, без да си понатрупал опит преди това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Глупости. Товa е форум и кaто тaкъв, всеки имa прaвото дa пише и дискутирa товa, което искa.

 

Зaдaвa се въпрос зa мaркa - получaвa се отговор. Едни хaресвaт едно, други друго, трето - трето, мaкaр, че не сa пробвaли нищо друго и тн.

 

Зaбележкaтa нa Хилбили е неуместнa, първо щото въпросите ти сa от общ хaрaктер зa смянa нa aдaптри, a не конкретен (искaм дa звучa твърдо, кaто еди си кой). A и целтa е дa се подобри тонa, кaто цяло.

Второ неуместно е зa реклaмнaъa aгенция.

Във форумa имa хорa, които робувaт нa мaрки. Някои понеже сa пробвaли 30-40 броя от рaзлични модели и сa стигнaли до изводa, че тояa ги устройвa зa нуждите им. Други, понеже сa скочили от китaрa зa 350 лв. нa тaкaвa зa 1500 и товa е нaй-доброто според тях. Трети по други, техни съобрaжения и тн. и тн.

Хилбили е човек, който винaги пише зa Гибсън, дори и в темa зa Стрaтокaстър. И в тоя ред нa мисли не е уместнa зaбележкaтa. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, искам да попитам има ли възможност да се инсталират активни и пасивни адаптери на една и съща китара и дали ще работят добре. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не подклаждам големия спор "за кокошката и яйцето", но според мен , като усещаш , че не ти е тамън нещо на китарата сменяй я  , докато е време.
Адаптерите няма да  променят някои основни положения   :)

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^Какво ми е неуместното на забележката,бре Слайд,едни от най здравите джемове поне тук съм ги правил с Епифон ес-джи(китайски) с Гибсън оригинални адаптери,най логично е да подобриш копието с адаптерите ,които слагат на ю-ес-ей моделите..

А ,имам и стратокастър,ама му сложих една китайска "релса" хъмбъкър за бридж - да има тяга,че с тоя бръждив тон ми лази по нервите,сега по звучи като нормална китара :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Горкия Стиви Рей, с този бръждив тон е бил жив за оплакване :-)

 

А по темата, моето мнение е, че адаптери се сменят на китара, на която харесваме тона, с цел да се подобри още. На китара с лош тон, адапторите няма да помогнат особено. От наблюдения, отдавна съм стигнал до извода, че адаптерите дале не са най важни за формирането на звука на китарата.

 

Пиша горното от опит, и споделям стриктно лично мнение.

 

п.п. Не визирам адаптери за 2 и 50, те наистина за нищо не стават. Но Епитата имат доста прилични, като за евтини китари адаптери. 

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, искам да попитам има ли възможност да се инсталират активни и пасивни адаптери на една и съща китара и дали ще работят добре. :)

 

Не точно. Ако се ползват стандартни схеми на свързване, в смисъл, не твърде нетипични, решенията са две:

 

1. Слагане на допълнителен предусилвател на пасивните адаптери, за да имат относително нисък изходен импеданс, както акивния. Усложнява се доста цялата работа с това решение, а и вече пасивните адаптери не са толкова пасивни, така да се каже.

 

2. Слагане последователно на активния адаптер на голямо съпротивление и ползване на потенциометри с големи стойности, както при чисто пасивните адаптери. Така пък се губи ползата от ползване на активен адаптер.

 

За хора, които искат по-нестандартно решение е възможно, да купят пасивни адаптери, за тях да се направят предусилватели, също да се сглобят двусекционни потенциометри, и да има възможност, чрез превключвател, да се сменя между активен и пасивен режим, според нуждите и според състоянието на батерията. Това, разбира се, е така да се каже "къстъм" решение.

Както Parni_Valiak е споменавал в много от темите, може да се направи и вариант, в който при неналичие на изправна батерия, активната електроника може да се захранва и по кабела на китарата (трябва да се направи специализирано устройство от другия край на кабела - откъм усилвателя, така да се каже, фантомно захранване).

 

Проблемът със смесването на пасивна и активна електроника е, че активните адаптери имат ниско изходно съпротвление, освен това най-често се ползват в комбинация с потенциометри с ниско съпротивление (25 килоома), докато пасивните адаптери имат високо изходно съпротивление по променлив ток (стотици килооми) и освен това се ползват с потенциометри с високо съпротивление (250К за единични адаптери, 500К за двойни). Дори ако пренепрегнем потенциометрите, ако просто свържем активен и пасивен адаптер паралелно, ще се чува звука почти само от активния адаптер.

 

Надявам се, че отговорът е достатъчно изчерпателен.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^Той горкия си свири неговите неща,а не универсални,където трябва по-стегнат звук,пък и тексас спешъл не бяха ли с повече намотки,да не тънеят като сандартните?

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам, че колегата Yordan_Andonov e писал, че има Epi LP Standard, аз имам същата китара и преди време бях изправен пред същата дилема "да ъпгрейдвам или не" и ще се опитам да споделя малко опит с резултатите от смяната на адаптери.

Попринцип стоковите й адаптери са наистина леко мътни, но като цяло впечатленията ми от тях не са никак лоши. Въпреки това ги смених с комплект хъмбъкери Gibson 498T / 490R, свалени от Гибсън Лес Пол. Разлика има! Понеже тогава свирех по-хард музика (да кажем най-вече Metallica) и бих казал, че 498Т e перфектния адаптер, ако ползваш повече дисторшън и не желаеш да слагаш активни адаптери. Много режещ и ясен звук, добре балансиран! От 490R (neck позиция) съм малко разочарован... идва прекалено басов някакси. 

На другата ми китара, която е евтино дръвце Squier пробвах да сложа Fender адаптер на бридж позиция - резултата бе плачебен в сравнение със стоковия адаптер! Незнам дали заради по-ниския аутпут на новия адаптер, но недъзите на използвания дървен материал и конструкция изпъкнаха! Така сам се убедих, че адаптерите не правят звука по-добър или поне не са от толкова решаващо значение. Имам чувството, че когато се касае за адаптери с по-висок аутпут разликата след това е по-осезаема по отношение на адаптерите. Само че с подобни "подобрения" трупаш опит, който е безценен!

На ЛП-то с повече игра с еквалайзера сигурно бих догодил звука на стоковия адаптер да е като на 498Т, примерно, и обратно!

Редактирано от RZArector
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.