Jump to content
Българският форум за музиканти

Струни за Ми бемол - съвети


cecob

Recommended Posts

С две думи в едната група свирим в Ми, с другата в Ми бемол. Съответно като дропна в Ми бемол струните се отпускат (в момента свиря със Sandberg Nickel Roundwounds 45-ци, от които между другото съм много доволен) и освен, че постановката на дясната ми ръка се променя, се появява и лек fret buzz поради настройката на височината на струните за Ми. Дори и да вдигна струните пак не ме радва да са "по-меки". Въпросът ми е има ли струни (за предпочитане 45ци NIckel Rowndwound), фабрично пригодени за свирене в Ми бемол (т.е. по-обтегнати от стандартните), които да сложа на единия бас и да си реша проблемите? Благодаря предварително :thumbs_up:

 

P.S. Имам бегъл спомен, че имаше подобна тема, но не успях да я намеря. Ако съм повторил се извинявам.

Редактирано от cecob
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип, струните с хексагонална сърцевина са малко по-твърди от тези с кръгло сечение, но разликата не е много голяма. Ако ще ползваш различни инструменти за двата строя, най-добре е да сложиш 50-110 на баса за дропване. Напреженето ще е горе долу същото, като с 45-105 в стандартен строй. Друго, няма да се налага да пипаш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм чувал за специално пригодени за по-нисък строй струни. От известно време сме с нов китарист, който предпочита да сме настроени с половин тон надолу, в ми-бемол. Съответно и аз свалих половин тон. От две години свиря с едни китайски струни Alicе, евтини са и ги сменям всеки месец. Поначало свиря с доста високи струни и не усещам някаква разлика въпреки, че са доста тънки, първата е 40.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има такива струни и те са на DR.

http://www.drstrings.com/catalog/ddt-bass-strings

Не съм ги пробвал,но ще ми е интересно ако си вземеш такива да напишеш коментар.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От тези, които съм пробвал Ernie Ball и Curt Mangan са по-твърди като усещане. Различни модели и на двете марки можеш да намериш в български магазини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз свиря с 1/2 стъпка надолу (разбирай Еb, като съответно 5-та ми идва Ab) и последните месеци ползвам Warwick Red Label. Причината е финансова, но тези струни ме изненадаха много приятно от към съотношение цена/качество. Пробвах nickel, сега имам и един сет steel, ще ги видим и тях. С размер 45-135 се държат съвсем прилично в такъв строй. Има ги из магазините тук. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За инфо: освен DR DDT, има и DR LO-RIDER, които пак са с хексагонална сърцевина и според описанието са предназначени за свирене при по-нисък екшън... Дропил съм такива до Eb и се държаха много добре. Само дето са от неръждаема стомана, а не никелирани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

cecob, наистина много сме писали по този въпрос назад във времето. по принцип проблемни са по-ниските, те омекват повече. ние с бандите сме свирили повече в ре и в ми-бемол и мога да кажа, че имам опит с ниски строеве. за ми-бемол 45-105 е ок (ако намериш и 110 си перфектен). ще вдигнеш малко екшъна от бриджа да намалиш бъзз-а (а това допълнително обтяга и самата китара се усеща по-твърда на свирене, почти като в ми). оптималния вариант сам ще си го намериш.

и друг проблем с по-ниските строеве е, че когато струните станат по-меки за свирене се късат по-лесно (също сме коментирали преди 2-3 години доста тая тема).

сега дори ми предстои да записвам една траш песен и (тея китаристи нямат умора :godbless: ) строят там е ре-дроп-до. басът, с който съм решил да записвам е система стейнбъргър. мислех за това "до" да намеря някаква тънка 5та, да речем 120ка. но стейнбъргъра е без глава, с дабъл бол струни. къде да я намеря тая 120ка дабъл бол??? и от зор-заман вдигнах бриджа почти на 1 см и ..... работата стана и с обикновена 4та (106ца, GHS). горе долу добре звучи. интонацията на самия инструмент избяга, и няма как да я корегирам. то пък с тоя 1 см екшън като че ли ще слизам назад от 7 праг :D

по твоя случай исках да ти кажа, дай си малко време. отначало като взехме да смъкваме строевете и на мен ми беше много кофти, но след някоя друга седмица взе да ми дава голямо густо :metalist: може и на теб да ти хареса.

пиши като има развитие по темата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

За едно участие наскоро сложих чисто нови Ред Лейбъл на Уоруик /45-135/. Трябваше да се свалят в Еь заради певеца и останах доволен от звука, дори и на Вь. По принцип не съм почитател на дропването, но за половин тон не ми направи неприятно впечатление.

Китаристите колкото и да се мъчат - не могат да дропнат до В. Така че без да дропваме, си имаме достатъчно ниски / тези, които свирим с над 4 струни, де /.

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Могат бе, нали сега всички си купуват 7-стр., нали е модерно :greenangel:

А твоя бас приятелю е виждал и А, че и долно G достатъчно, че и още може :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Говори ми, нашия китарист ще си взима осмак и не знам вече какви жици да си купя, че да сваля 5-та струна до ФА.

 

По темата:

 

с моята група свирим от Си бемол (четвърта струна ми е ми бемол) и чесно казано не виждам кой знае какъв проблем с теншъна дори когато се наложи да ползвам по тънки струни

 

В момента съм със Уаруик червен етикет 5-та ми е 135'' а четвърта (ми бемол) 110'' струните са ми доста ниско сетнати и като цяло нямам проблеми с фрет бъз. Дори и със 105'' разликата е малка и фрет бъза се елиминира доста лесно само с тоноизвличане и с контрол над динамиката. Лично аз харесвам да има малко фрет бъз при по агресивно свирене.

 

Като цяло 110'' звучи супер(има Пънч/ ритник дето се вика) в Ми бемол и държи много хубав теншън (няма да ти се мята като корабно въже под пръстите/перото), но все пак трябва да пробваш и да си прецениш сам за себе си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.