cecob Публикувано Март 5, 2012 Share Публикувано Март 5, 2012 (Редактирано) С две думи в едната група свирим в Ми, с другата в Ми бемол. Съответно като дропна в Ми бемол струните се отпускат (в момента свиря със Sandberg Nickel Roundwounds 45-ци, от които между другото съм много доволен) и освен, че постановката на дясната ми ръка се променя, се появява и лек fret buzz поради настройката на височината на струните за Ми. Дори и да вдигна струните пак не ме радва да са "по-меки". Въпросът ми е има ли струни (за предпочитане 45ци NIckel Rowndwound), фабрично пригодени за свирене в Ми бемол (т.е. по-обтегнати от стандартните), които да сложа на единия бас и да си реша проблемите? Благодаря предварително P.S. Имам бегъл спомен, че имаше подобна тема, но не успях да я намеря. Ако съм повторил се извинявам. Редактирано Март 5, 2012 от cecob Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Март 5, 2012 Share Отговорено Март 5, 2012 По принцип, струните с хексагонална сърцевина са малко по-твърди от тези с кръгло сечение, но разликата не е много голяма. Ако ще ползваш различни инструменти за двата строя, най-добре е да сложиш 50-110 на баса за дропване. Напреженето ще е горе долу същото, като с 45-105 в стандартен строй. Друго, няма да се налага да пипаш. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fats Отговорено Март 5, 2012 Share Отговорено Март 5, 2012 Не съм чувал за специално пригодени за по-нисък строй струни. От известно време сме с нов китарист, който предпочита да сме настроени с половин тон надолу, в ми-бемол. Съответно и аз свалих половин тон. От две години свиря с едни китайски струни Alicе, евтини са и ги сменям всеки месец. Поначало свиря с доста високи струни и не усещам някаква разлика въпреки, че са доста тънки, първата е 40. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
chobbi Отговорено Март 5, 2012 Share Отговорено Март 5, 2012 Има такива струни и те са на DR. http://www.drstrings.com/catalog/ddt-bass-strings Не съм ги пробвал,но ще ми е интересно ако си вземеш такива да напишеш коментар. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
разбойник Отговорено Март 5, 2012 Share Отговорено Март 5, 2012 От тези, които съм пробвал Ernie Ball и Curt Mangan са по-твърди като усещане. Различни модели и на двете марки можеш да намериш в български магазини. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
cecob Отговорено Март 7, 2012 Автор Share Отговорено Март 7, 2012 . Видях, че ги има в Томан, май ще ги тествам, единствено ми е тъпо, че на цена са колкото D'adario chromes Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mephistofel Отговорено Март 7, 2012 Share Отговорено Март 7, 2012 Аз свиря с 1/2 стъпка надолу (разбирай Еb, като съответно 5-та ми идва Ab) и последните месеци ползвам Warwick Red Label. Причината е финансова, но тези струни ме изненадаха много приятно от към съотношение цена/качество. Пробвах nickel, сега имам и един сет steel, ще ги видим и тях. С размер 45-135 се държат съвсем прилично в такъв строй. Има ги из магазините тук. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yordaniy Отговорено Март 7, 2012 Share Отговорено Март 7, 2012 За инфо: освен DR DDT, има и DR LO-RIDER, които пак са с хексагонална сърцевина и според описанието са предназначени за свирене при по-нисък екшън... Дропил съм такива до Eb и се държаха много добре. Само дето са от неръждаема стомана, а не никелирани. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kulov Отговорено Март 8, 2012 Share Отговорено Март 8, 2012 cecob, наистина много сме писали по този въпрос назад във времето. по принцип проблемни са по-ниските, те омекват повече. ние с бандите сме свирили повече в ре и в ми-бемол и мога да кажа, че имам опит с ниски строеве. за ми-бемол 45-105 е ок (ако намериш и 110 си перфектен). ще вдигнеш малко екшъна от бриджа да намалиш бъзз-а (а това допълнително обтяга и самата китара се усеща по-твърда на свирене, почти като в ми). оптималния вариант сам ще си го намериш. и друг проблем с по-ниските строеве е, че когато струните станат по-меки за свирене се късат по-лесно (също сме коментирали преди 2-3 години доста тая тема). сега дори ми предстои да записвам една траш песен и (тея китаристи нямат умора ) строят там е ре-дроп-до. басът, с който съм решил да записвам е система стейнбъргър. мислех за това "до" да намеря някаква тънка 5та, да речем 120ка. но стейнбъргъра е без глава, с дабъл бол струни. къде да я намеря тая 120ка дабъл бол??? и от зор-заман вдигнах бриджа почти на 1 см и ..... работата стана и с обикновена 4та (106ца, GHS). горе долу добре звучи. интонацията на самия инструмент избяга, и няма как да я корегирам. то пък с тоя 1 см екшън като че ли ще слизам назад от 7 праг по твоя случай исках да ти кажа, дай си малко време. отначало като взехме да смъкваме строевете и на мен ми беше много кофти, но след някоя друга седмица взе да ми дава голямо густо може и на теб да ти хареса. пиши като има развитие по темата Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
armario Отговорено Август 30, 2012 Share Отговорено Август 30, 2012 За едно участие наскоро сложих чисто нови Ред Лейбъл на Уоруик /45-135/. Трябваше да се свалят в Еь заради певеца и останах доволен от звука, дори и на Вь. По принцип не съм почитател на дропването, но за половин тон не ми направи неприятно впечатление. Китаристите колкото и да се мъчат - не могат да дропнат до В. Така че без да дропваме, си имаме достатъчно ниски / тези, които свирим с над 4 струни, де /. Поздрави. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Abbath Отговорено Август 30, 2012 Share Отговорено Август 30, 2012 ^ Могат бе, нали сега всички си купуват 7-стр., нали е модерно А твоя бас приятелю е виждал и А, че и долно G достатъчно, че и още може Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Coprophagus Отговорено Септември 7, 2012 Share Отговорено Септември 7, 2012 ^ Говори ми, нашия китарист ще си взима осмак и не знам вече какви жици да си купя, че да сваля 5-та струна до ФА. По темата: с моята група свирим от Си бемол (четвърта струна ми е ми бемол) и чесно казано не виждам кой знае какъв проблем с теншъна дори когато се наложи да ползвам по тънки струни В момента съм със Уаруик червен етикет 5-та ми е 135'' а четвърта (ми бемол) 110'' струните са ми доста ниско сетнати и като цяло нямам проблеми с фрет бъз. Дори и със 105'' разликата е малка и фрет бъза се елиминира доста лесно само с тоноизвличане и с контрол над динамиката. Лично аз харесвам да има малко фрет бъз при по агресивно свирене. Като цяло 110'' звучи супер(има Пънч/ ритник дето се вика) в Ми бемол и държи много хубав теншън (няма да ти се мята като корабно въже под пръстите/перото), но все пак трябва да пробваш и да си прецениш сам за себе си. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts