Jump to content
Българският форум за музиканти

Схема на овърдрайв


Recommended Posts

  • Отговори 32
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Мдааам.... аз чак сега видях снимките. Ситуацията е по-зле отколкото очаквах.

Това което последно мога да посъветвам автора на темата е да не се занимава повече със схеми.

Това което ти трябва е картинка на платка с компоненти върху нея ( layout) и картинка само на платката (PCB) .

Избери си един овърдрайв от сайта, който ти дадох по-рано, ецвай си платката от там и нареди компонентите както е показано там.

 

С това аз също приключвам с темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм видял схема която да работи, едно е схема друго е уред направен по нея.

Схемата от картинката НЕ Е ПЕРФЕКТНА - не е указно че двата ОУ са в един корпус, не са дадени захранващите им изводи...

ОД-1 си е 99.99% "Тюб-скримър" ...

Все си мислех че реверс-инженеринга е просто "копи-пейст" ( непонятен за мен израз)...

Жалко че за разлика от преди 20-30 години сега младежите няма каде да учат електроника ( клубове , кръжоци..) и че самата електроника умира като хоби каквото беше по времето когато нямаше нито инструменти ни части, или как се оживяват схеми от руски книги (АД!) ...

Диемитко - ако още не си разбрал какво си пропуснал -то е да подадеш +9В на 8-мо краче и на двата чипа , маса на 4-то краче пак и на двата чипа , не забрявяй да подадеш захранване( и маса) и на местата указани по схемата.

Пожелавам ви схемите ви да не заработят ! ( това е реплика на Дейв ) ;)

Така се учи тя електрониката. Удоволствието от нея като хоби е именно оживяването на сътвореното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То ако беше копи пейст щеше да стане работата,но явно не е,което е от зле по-зле за днешната младеж.Един ефект като хората не могат да изкопират дори.В тонепад ефектите си работят перфектно ако се сглобят правилно.А разнообразие има

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Diemitko все пак вместо наготово да прави "некф тюбескримър" си е нарисувал своя платка по някаква некоректна схема ( както писах не е дадено на схемата че двата чипа са в един корпус , не са обозначени и захранващите пинове) дори професионален лейоутър на платки би направил същата грешка ако му дадат подобна схема!

Отделно рисунката на момчето е сравнително кадърно опроводена и то без компютъри , редно е да бъде похвален човек дето рисува платките си на хартия а не на монитора !

А кажете ми ако на схемичката беше маркирано че двата ОУ са в един корпус и бяха изведени 4-то и 8-мо краче дали нямаше да работи схемката и да имаме правилна платчица ? :)

Не целя да се заяждам с някого, просто вместо да обвинявам или отказвам момчето от елекртониката описвам първопричината за неуспеха му ...е можеше преди да рисува поне да погледне описанието на 4558 чипа ... ( те тюбскримурите само с 4558 вадят готин звук ;)) половината китайски народ по цял ден шкури 8-пинови ИС и им слага JRC4558 надпис ;)

Диемитко все пак има още много да учи за електрониката и не би трябвало така смело да твърди колко схеми е направил и че може ! Тези работи се учат цял живот !

Аз ако напиша че много рабирам от електроника бих бил ошамарен по същия начин нали ? :)

Айде от мен успехи и весело ефектостроене, и борба с неработещи схеми всеки ден !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си задавам обратния въпрос:

Колко трябва да си заблуден,за да дадеш поръчка за устройство, на човек който хабер си няма от електроника?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно не съм съгласен с твърдението, че професионалист няма да се справи с посочената схема! Стандарт е да не се посочват захранванията, освен в специални случаи , когато са особени, различни от възприетите.

Когато човек се захваща да работи неща по поръчка, трябва да е наясно с какво се захваща и колко може. Това не е работа за себе си, а за друг човек.

И нека да не умаловажаваме неспособностите на хората. Нима трябва да ги учим как да мислят? Това не е работа на форума. Въпреки, че непрекъснато се занимавам с това. И не съм сигурен, че постъпвам правилно.

Ако беше подходил по друг начин, нещата щяха да са различни. Но не, всеки разбира и всеки е велик! Познато ли ви е "Кой, аз ли? Ехееее, колко схеми съм направил.." Да беше си казал, че не знае, че е закъсал за стотинки, да го разбере човек.

Цолов, подобно отношение не води до нищо позитивно. Утре пак ще е същото.

 

ПП. Интересно, ако беше изчукал печатната платка с длето върху камък, още повече похвали ли трябваше да получи?

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дори едно захранване и една маса да не са нарисувани резултатите биха могли да бъдат фатални (за разлика примерно от пропусната запетая или сгрешена буква в постинга ми в този форум).

Хората не се раждат със способностите а ги придобиват.Най-лесно е да обясняваш на непознат колко е сложно нещо и да го отказваш да се занимава, вместо безпристрастно да отбележиш причината за грешката му и как да я коригира?

Хората се учат от грешките си, така могат стават по-добри в повтарянето им.Редно е да се помага на начинаещите не да им се натяква колко са тъпи или да ги пращаме в каменната ера :)

Съгласен съм обаче че момчето започнало тази тема се е надценило доста ... идеята ми беше че пропуските му се дължат на сляпо доверяване на схема в която нещо важно е спестено.

 

1. Пример професионалиста инж. Петков си рисува схемата от 30-тина интегрални схеми с по 20 до 208 пина , ама решава че е стандарт да не се рисуват захранванията .... генерира си нетлист и го дава на инж. Николов дето е спеца по опроводяването ... Николов опроводява платката и пуска файловете в е-майла на платкаджийницата ... след седмица фирмата получава хубавки четири или шестслойни платки ама те не работят ... е защо ... щото Петков си е наложил стандарти ... пък иди разбери на таз непрозрачна платка че и липсват захранващите писти из вътрешните слоеве ...

2. Николов оглежда нетлиста и не открива нещо приличащо на захранване или маса ... търси Петков ... оня му се мръщи знаейки че 4-5 от чиповете имат по 50-тина захр. пинове ... двамата се сбиват ...

3. Николов иска схемата , намира дейташитовете на всичките елементи , разгадава кой регулатор какво трябва да захранва , добавя 300 филтриращи кондензатори ... успява да довърши започнатото от Петков макар да не е негова специалност ... след това бърза но някак успява да направи опроводяването и поръчва платки ... след седмица те са готови и друг техен колега напоява чарковете ... прототипите заработват от раз ... малко доизкосурване на софтуера ... всичко изглежда перфектно ... поръчват части, поръчват 100 платки, изпращат и файла за "пик-енд-плейс" машината ... след седмица ги имат готови и запоени от роботчетата в платкаджийницата .. да ама първата платка гръмва при включването ... втората също ... нещо е сгрешено ... трябва да се започне от начало ... викат колегата дето "ръчно" е запоявал първата платка и разбират че когато Николов е вършил работата на Петков е сбъркал едно ъгълче за ориентирането на процесора .. в резултат на което машините във фабриката са налепили всичките 100 процесорчета завъртяни на 90 градуса ...

 

до тук може да звучи доста фантастично и нагласено нали ... колегата дето запоява във въпросната фирма след като хубаво опсувал тея двамата инджинере решава че е добре да им помогне някак и ги праща да му купят 50 милилитра гел-флюс за СМД от една фирма дистрибутор ... моя милост в тоя момент вече е свидетел ... във офиса на фирмата идат някакви стреснати типове и искат флюс ... цената нямало значение ... давайте флюса ... иде шефа на дистрибуторите и ги пита що не е дошъл вместо тях човека от склада им ... и те си признаха за тва дето го описах по-горе ... е после успешно са презапоили завъртяните чипове ... тогава аз също си бях поръчал и едно флюсче ...

Имената на хората в тази случка са променени.Всяка прилика с реални лица и събития не е случайна ;)

 

Стандарт е на схемата да се пише всичко важно , ако е сложна схема за да не стане плетеница захранванията се рисуват на отделна страница и то заедно със правилата за опроводяването им, задължително на схемата се добавят нужните за правилно опроводяване директиви - примерно минимална ширина и максимална дължина на пистите или писти с "мачвани" дължини ... всеки пропуск в началото би довел до неправилна платка.В мързела си Петков решава да я спести тази страница от схемата и резултата е един "малък" Ад ...

 

Поздрави на електронкаджийте тук и дано миризмата на изгорял текстолит и изпарени части бъде позабравена ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В тази сърцераздирателна история виждам хора точно като автора на темата... Не бих ги нарекъл професионалисти, съжалявам.

Правил съм производство и такива "специалисти" са били мои "любимци". Няма да навлизам в подробности за последствията за тях.

Ама това е правилното решение. Напоследък понятието "отговорност" липсва в народонаселението. И несъответствието между себеоценка и действителност е огромно.

Разбира се не може да се очаква всеки да е върхов специалист, но работата с която се заема, трябва да съответства на квалификацията му.

Иначе да не се заема!

Само един въпрос накрая: Какво щеше да коментираш, ако не беше електроника, а медицина, и ако потърпевшите устройства са твоите деца (недай Боже!)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, тук пресилваш нещата :) нашите си инженерни неща, слава богу, (почти) винаги са обратими и ако не стане от първия път, става от втория, или, n-тия. Лекаря има право само на един изстрел в доста случаи, макар, че и те не са цвете за мирисане...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като се знам какъв съм инженер, страх ме е да отида на лекар...

 

За съжаление днешната младеж смята (както обичат да казват някои колеги), че всичко дето хвърчи става за ядене. В народопсихологията ни е заложено това, че българинът всичко може и от всичко разбира. На кадърните инженери в сериозните фирми у нас заплатите са сериозни. Е да, но професионалистите в тази област не си чешат ушите с поялника, с което да им се изчерпват задълженията. Както лекарят е лекар, защото е учил не знам си колко години за това, така и инженерът учи. И, повярвайте ми, за да си кадърен инженер и да си разбираш от работата, четеш така, както лекарят е чел медицината ;)

 

В електрониката (както и навсякъде) има общоприети стандарти, които трябва да се спазват. И пак опираме до четене. Но да оставим стандартите. Да кажем, че както на колегата са му поръчали да прави overdrive, така и на нас. Отваряме гугъла да търсим схеми, попадаме на някаква схема и се оказва, че някой си я правил за по-специфичен случай и тя не отговаря на нашия. Е да, ама понеже не знаем за какво става дума, хващаме да ецваме, поим, лепим, пускаме тока и почва да мирише. Е, транзисторите са по 50 стотинки - голям праз. Ами ако оправяме на съседа плазмата за 3 бона?!?

 

Първият ми тест по практика в първи курс (уча за инженер по електроника) беше на принципа: верен отговор дава точки, грешен отнема. Преподавателят се аргументира с мъдрия съвет, че когато човек не знае, по-добре да ходи да чете вместо да пипа, защото всяка некомпетентна намеса може да доведе до повече щети, отколкото липсата на предприето действие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наясно ми е, че има хора с повърхностни познания, които зависи колко време имат МОГАТ да направят някоя схема, поне колкото да си начешат крастата и ентусиазма

Само не разбирам, защо повече от половината постове в този раздел по-подхождат за раздел говорилня :),

и то са писани от хората с неповърхностни познания...

Какво, някакъв самодеец, който няма име в бранша,може да няма и образование, ей така ще ви вземе хляба, щото успял да си нагласи някаква схемичка там....?

(макар че не е лошо да си прототайпнеш някакво къстъм решение, липсващо на пазара, и да се пробваш да го продаваш по нета за 100/200 долара, но не всеки може да произведе компактен, здрав продукт)

Както и да е, раздел 'направи_сам_говорилня'

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имената на хората в тази случка са променени.Всяка прилика с реални лица и събития не е случайна ;)

3S SOT Враца?
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@emosms Пичът сигурно работна точка по постоянен ток на биполярен транзистор в схема общ емитер не е наясно как се задава - ние не се притесняваме за хляба си. С предишния си пост исках да кажа, че ако искаш да правиш нещо както трябва и да се получи каквото трябва, налага се да си наясно кое как се прави. И аз като по-малък се врътках с поялника около работната маса без да знам каква е ролята на кондензаторите в схемата, но видях, че нещата не стават така. Ако всичко ставаше с "щрак" на двата пръста, в момента щях да си лежа във вилата на Бахамите, да си пия коктейлите и да не се занимавам с невъзпитани лаици ;)

 

А да не говорим колко трябва да си наясно с нещата, когато вършиш услуга на друг човек (независимо за пари или не).

 

P.S.: След като се очаква справка от компетентни лица, нормално е постовете да са от такива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идея си нямам, там за точката на транзистора.. мисля съм го мяркал някъде отгоре отгоре...

А тоя пич, като е намерил балама и ако му е взел пари, да се оправя сега с него.

Но в крайна сметка, смятате, че е прос', малко е невъзпитан, не задава конкретни въпроси

(последното изобщо не е задължително че ще му донесе конкретни отговори, не и в този форум) - ми не се занимавайте с него.

Но неее, това е повод да си начешем езиците и да се изтъкнем колко сме големи... малко така изглежда отстрани :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.