Annonnymоus Публикувано Февруари 10, 2012 Share Публикувано Февруари 10, 2012 Така, първо искам да се извиня, защото съм абсолютно сигурен, че има такива теми, дори четох някои от тях, но Спешно искам да попитам дали е възможно да стане нещо на китарата ми, ако я изнеса с калъф (не е от най-скапаните, мисля че има и някво дунапренче) за около 15 минути, защото с едни авери сме се разбрали да подрънкаме малко в един гараж след час. В гаража няма да е повече от 15 градуса, но все пак температурата навън е ужасна и се чудя дали няма да навреди на инструмента много. Мерси предварително, надявам се някой от опитните китаристи да ми даде бързо отговор и после да изтриете темата. Поздрави! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Icarus Отговорено Февруари 10, 2012 Share Отговорено Февруари 10, 2012 Единствената опасност е да се хлъзнеш на леда и да се строполиш отгоре й. Споко. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Annonnymоus Отговорено Февруари 10, 2012 Автор Share Отговорено Февруари 10, 2012 Мерси много за бързия отговор. Да се надяваме, че няма да се хлъзгам на леда. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
wolverine Отговорено Февруари 10, 2012 Share Отговорено Февруари 10, 2012 и още 1 опастност - да се разстрои леко от студа 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Annonnymоus Отговорено Февруари 10, 2012 Автор Share Отговорено Февруари 10, 2012 Това за разстройването го знам, не ми е проблем, нося си тунер. Аз се страхувах при тия екстремни температури да не се повреди нещо дървото. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Февруари 10, 2012 Share Отговорено Февруари 10, 2012 Нищо и няма на китарата. След като я внесеш на топлото, не я вади веднага от калъфа, остави я за 10-15 минути да се темперира за да не направи конденз. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Svanio Отговорено Февруари 10, 2012 Share Отговорено Февруари 10, 2012 Аз си я разнасям моята - като я извадя е ледена, ма не съм забелязал нещо да й стане Какато каза колегата - хлъзването е по-голямата опасност 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
maxim09 Отговорено Февруари 10, 2012 Share Отговорено Февруари 10, 2012 Сещам се и за напукване на лака, но ако е некачествен и китарата престои достатъчно дълго време при тази температура. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Февруари 10, 2012 Share Отговорено Февруари 10, 2012 За хлъзгането по леда не го приемай на шега - личен опит! Сега си имам спешъл инкрустиран релеф на единия край на китарата... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Xoce Отговорено Февруари 10, 2012 Share Отговорено Февруари 10, 2012 Колега, не се хаби. Стой си у вас и китарата ти ще ти служи минимум 200 години! 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Лими Отговорено Февруари 10, 2012 Share Отговорено Февруари 10, 2012 (Редактирано) Минаха вече 6 часа, какво е състоянието на китарата или краката, че след малко предстои да "разхождам" моята кухарка за 30мин отиване и след това 30 мин. връщане в тоя студ? Редактирано Февруари 10, 2012 от Лими Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Annonnymоus Отговорено Февруари 10, 2012 Автор Share Отговорено Февруари 10, 2012 Ами, добре е китарката. И слава Богу не се хлъзнах никъде, макар че тука улиците са заледени повечет. То от един път едва ли би и станало нещо дори да беше "вредно", но си питах за да знам и по принцип. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Valserp Отговорено Февруари 10, 2012 Share Отговорено Февруари 10, 2012 По-миналата зима получих китара от Щатите, която обаче престоя в складовете на пощата около месец(бяха заринати с около 12 тона колети по празниците, та докато дойде моя ред...) Та като я взех беше ледено студена, грифът се беше свил малко и ръбовете на прагчетата ми дращеха по ръката. Отне й около месец да се разпъне обратно, но всичко си беше и си остана наред след това. Та само споделям, за информация. Ако е за малко - няма проблем. Ако температурата е променена, но остава постоянна - почти сигурно е, че няма да има проблем. Ако я държиш до радиатор, където няколко часа е студено, няколко часа топло и после пак студено - очаквай проблем Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Февруари 11, 2012 Share Отговорено Февруари 11, 2012 За 15 минути няма да настине китарката. Дългото излагане на екстремно ниски температури е вредно за музикалните инструменти. "Стоплянето" трябва да става бавно и плавно. Ако моята китара е била на -15градуса продължително време (дни) бих я оставил в коридора в калъфа за 3-4 дни и още толкова в калъфа на стайна температура. Ако китарата е бойна тояга хич не я мисли - ще си вземеш нова. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sando82 Отговорено Февруари 12, 2012 Share Отговорено Февруари 12, 2012 въх братле как можах да не видя темата по рано за да ти дам акъл. смятай че щом си я изкарал веднъж на -15 вече нищо не става от нея. не си от вчера у форума така че требва да ти е ясно, ел. китара на студ се не излага дори и за 5 минути , сажалявам (((( Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts