Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Така, първо искам да се извиня, защото съм абсолютно сигурен, че има такива теми, дори четох някои от тях, но

Спешно искам да попитам дали е възможно да стане нещо на китарата ми, ако я изнеса с калъф (не е от най-скапаните, мисля че има и някво дунапренче) за около 15 минути, защото с едни авери сме се разбрали да подрънкаме малко в един гараж след час. В гаража няма да е повече от 15 градуса, но все пак температурата навън е ужасна и се чудя дали няма да навреди на инструмента много.

Мерси предварително, надявам се някой от опитните китаристи да ми даде бързо отговор и после да изтриете темата.

Поздрави!

Отговорено

Това за разстройването го знам, не ми е проблем, нося си тунер. Аз се страхувах при тия екстремни температури да не се повреди нещо дървото.

Отговорено

Нищо и няма на китарата. След като я внесеш на топлото, не я вади веднага от калъфа, остави я за 10-15 минути да се темперира за да не направи конденз.

Отговорено

Аз си я разнасям моята - като я извадя е ледена, ма не съм забелязал нещо да й стане :)

Какато каза колегата - хлъзването е по-голямата опасност :greenangel:

Отговорено

Сещам се и за напукване на лака, но ако е некачествен и китарата престои достатъчно дълго време при тази температура.

Отговорено (Редактирано)

Минаха вече 6 часа, какво е състоянието на китарата или краката, че след малко предстои да "разхождам" моята кухарка за 30мин отиване и след това 30 мин. връщане в тоя студ?

Редактирано от Лими
Отговорено

Ами, добре е китарката. И слава Богу не се хлъзнах никъде, макар че тука улиците са заледени повечет. То от един път едва ли би и станало нещо дори да беше "вредно", но си питах за да знам и по принцип.

Отговорено

По-миналата зима получих китара от Щатите, която обаче престоя в складовете на пощата около месец(бяха заринати с около 12 тона колети по празниците, та докато дойде моя ред...)

Та като я взех беше ледено студена, грифът се беше свил малко и ръбовете на прагчетата ми дращеха по ръката. Отне й около месец да се разпъне обратно, но всичко си беше и си остана наред след това.

Та само споделям, за информация. Ако е за малко - няма проблем. Ако температурата е променена, но остава постоянна - почти сигурно е, че няма да има проблем. Ако я държиш до радиатор, където няколко часа е студено, няколко часа топло и после пак студено - очаквай проблем :)

Отговорено

За 15 минути няма да настине китарката.

Дългото излагане на екстремно ниски температури е вредно за музикалните инструменти. "Стоплянето" трябва да става бавно и плавно. Ако моята китара е била на -15градуса продължително време (дни) бих я оставил в коридора в калъфа за 3-4 дни и още толкова в калъфа на стайна температура.

Ако китарата е бойна тояга хич не я мисли - ще си вземеш нова.

Отговорено

въх братле как можах да не видя темата по рано за да ти дам акъл. смятай че щом си я изкарал веднъж на -15 вече нищо не става от нея. не си от вчера у форума така че требва да ти е ясно, ел. китара на студ се не излага дори и за 5 минути , сажалявам :(((((