emosms Публикувано Февруари 5, 2012 Публикувано Февруари 5, 2012 Първи запис с guitar rig 4 http://soundcloud.com/emil-nachev/tapedeck-1-feb-05-18-53-08 --- Намерих рецептата за саунд който ме кефи и записах нещо: --- китара> модван cortx1: neck - sinlge/parallel middle positions (neck+bridge) - single-single/parallel-series bridge - single/series струни d'addario 10-46 bright --- Kак да избягам от пентатоничните и "гамови" клишета, на абсолютно всеки трак, на който мога да влезна бих свирил почти едно и също, едни и същи фрази с малко ритмическо разместване на акцентите ... Oпитвах се и да модулирам, примерно ползване на дорийски и натурален минор едновременно във фрази, но за записа го давах по сигурно . Давайте съвети как да си разнообразя клишетата, да градя по смислени и готини фрази. Цитирай
ultramega Отговорено Февруари 5, 2012 Отговорено Февруари 5, 2012 Ето чуй тук има доста варианти на този джем : http://forum.muzikan...%B2%D0%82%C2%A6 Цитирай
emosms Отговорено Февруари 5, 2012 Автор Отговорено Февруари 5, 2012 (Редактирано) ааа, emo_tion1 вкарал джазинка, ей затова става въпрос :) другите и тях сега ги върта, а кольо л съм го гледал в пловдив, изрод е Редактирано Февруари 5, 2012 от emosms Цитирай
ultramega Отговорено Февруари 5, 2012 Отговорено Февруари 5, 2012 Иначе аз го имам същия проблем. За себе си съм разбрал че просто трябва да овладявам теорията и да си боравя свободно с нея (което като за хоби ентусиаст като мен е бавен процес). Междувременно съм решил да си композирам някакво мотивче (мелодия)върху трака , върху който смятам да джемя. После се опитвам да я развивам така ,че да е различна всеки следващ път и да има градация спрямо предния. Измежду другото пак си вкарвам обичайните пинизи дет' си ги знам и даже са ми се намърдали в пръстите и по инерция се натрапват в мелодията , дори понякога са ми нежелани . Тук там свиря някой хроматичен тон извън гамата и то доста предпазливо. Аз лично разучавам приложението на умалената скала примерно, но технически много не ми се отдава да я прилагам засега. Цитирай
ivko1985 Отговорено Февруари 5, 2012 Отговорено Февруари 5, 2012 (Редактирано) според мен се е получило много добре Редактирано Февруари 5, 2012 от ivko1985 Цитирай
emosms Отговорено Февруари 5, 2012 Автор Отговорено Февруари 5, 2012 (Редактирано) мерси, half-whole ли имаш предвид? и мен ме кефи, но определено звучи много злобарски и металско, за някви бързи гами пицикато в дебелите струни. По злобно от фригийски и не се вързва с нормални акорди в тоналност може би тук таме да мое да се вкара като извън тоналност, не знам --- zwero вкарва доволни бързинки, а някви анонимни басист и китарист вече го дават по джазменската, искам да излезна малко от стриктно скали върху акордите, ма не стаа , a,a ultramega, слушам мотивчето, antim-jam, яко дрънчене на дебелите, така така Редактирано Февруари 5, 2012 от emosms Цитирай
kirilsat Отговорено Февруари 5, 2012 Отговорено Февруари 5, 2012 Стига с тези фригийски, финикийски и други ладове.... Пуснете подложката и за простолюдието, да си начешем и ние крастата! Така де! Уж е джем,а не можем, да се обадим?! То вече е късно, ама все пак..... Цитирай
ultramega Отговорено Февруари 5, 2012 Отговорено Февруари 5, 2012 Аз не го пазя съжалявам.... няма ли го в другата тема? Цитирай
emosms Отговорено Февруари 5, 2012 Автор Отговорено Февруари 5, 2012 (Редактирано) В другата тема няма достъп до файла, както и до вариантите на кольо_к и половината от другите свирни. ето нов линк: http://dox.bg/files/dw?a=5e0b055a62 --- някой ако може да линкне подобни фюжънски тракчета, може и по-бързички с повече смени (ама не много по), благодарско --- с clean tone повече ме предразполага да мисля и да пробвам нови мелодични линии и хроматизми, но бедния корт, трябват чудеса от еквалайзери за да изкара приличен clean tone :) Редактирано Февруари 5, 2012 от emosms Цитирай
kirilsat Отговорено Февруари 5, 2012 Отговорено Февруари 5, 2012 Е сега вече си е джем!!! Едно бързо и безидейно включване, с всичките му грешки и клишета, ама не мога, да пропусна седмицата без джемче! Успешна седмица на всички!!! 2 Цитирай
Лими Отговорено Февруари 6, 2012 Отговорено Февруари 6, 2012 ^ Както винаги - оригинален и важното е, че си имаш собствени, неподражаеми "клишета"! 1 Цитирай
bluelemon Отговорено Февруари 6, 2012 Отговорено Февруари 6, 2012 а кольо л съм го гледал в пловдив, изрод е Иначе потемата, има една много готина такава в теория и композиране. За импровизация става въпрос. Аз я дебна някой от просветлените да се включи. Цитирай
emosms Отговорено Февруари 6, 2012 Автор Отговорено Февруари 6, 2012 Колегата Другаря Кире, на това на тамбура ли е или под влияние на тамбура :) ?? Неочаквано предложение --- за клишетата, имам едно виждане.... че трябва да отработя още и мн. повече клишета, чак да не се повтарят......... мноого работа и време.. в теория и композиране викаш, има тежки теоретични обосновки? Цитирай
kirilsat Отговорено Февруари 6, 2012 Отговорено Февруари 6, 2012 Още съм малък за тамбура, но скоро ще си имам! А, за бягането от клишетата, може да взаимстваш фрази и похвати от други жанрове... Те, такава ми беше мисълта! Иначе Tozi, много ги разбира тези импровизации, но дано да ни "вдене" нещичко?! Цитирай
bluelemon Отговорено Февруари 6, 2012 Отговорено Февруари 6, 2012 Ами има тема импровизация, даже в момента е отгоре. Ама само тя не е достатъчна. Вече трета мотика чупя и па не моа са науча! Ша зема да мина с багера накрая барем заимпровизирам от раз! 1 Цитирай
Recommended Posts