Jump to content
Българският форум за музиканти

Damn Far East crap


Recommended Posts

Темата посвещавам на любителите на "красивите" боклуци от изтока.

Каквото и да коментирам няма да измени отношението на младото поколение.

Това си е неговия кръст и нека си го носи на рамо.

Да не обяснявам, че методите на монтаж са типично нашенски - целия захранващ блок се крепи...на лепенки! И това за уж качествен продукт...

Моето мнение както винаги е категорично:

Damn Far East crap !

 

IMGP5820.jpg

 

IMGP5819.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Яко са се надули тея кондензатори. Да ги е*а тея китайски боклуци. У нас няма нищо купешко. Всичко съм си го правил ръчно за да съм си сигурен че няма да има таквиа резултати. Вече и едва ли някога се е вярвало на китайското. !!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приберете си доматиту! Аз не вярвам че цялото източно производство е боклук. Го...на има навсякъде, въпроса е да стъпиш в по-малкото. Естествено да плащаш повече на ОТК-то, по ISO един вид :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, и Япония е на изток, но... другия изток.

 

Всъщност, този процес не е от вчера. Според мен, Parni_Valjak съвсем не случайно си е озаглавил темата "Damn Far East crap" защото, ако днес "Made in Japan" звучи престижно, не така са стояли нещата преди 30-35 години. Говорил съм с по-възрастни западняци, които помнят времената на японските боклуци. Аз пък съм достатъчно възрастен за да си спомням ерата на корейските боклуци в началото на 90-те. Сега сме в ерата на китайските такива. След 5-6 години щафетата ще поеме Индия, Африка... кой знае, важното е, че този модел на производство/потребление ще се запази. По света има достатъчно бедни хора, готови да работят за жълти стотинки, произвеждащи боклуци с кратък живот, които ние (европейци и американци) ще си купуваме евтино за да задоволим ненаситният си, потребителски нагон.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук ще трябва да доуточниш какво по-конкретно имаш предвид като продукция отпреди 30 години назад (някъде около 1980 г). Защото аз пък се сещам примерно за Hi-Fi компонентите от него време на водещите японски марки, които се търсят и днес от ценителите.

 

Разбира се, получаваш това, за което плащаш. В момента в Китай, Тайланд и т.н. се произвежда продукция на престижни марки, където се поддържа определен контрол върху качеството. Знаем в този форум за качествата на TC Electronic. Е, отзад на един такъв аудио интерфейс най-често пише Made in Thailand, а не Denmark.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък съм достатъчно възрастен за да си спомням ерата на корейските боклуци в началото на 90-те.

 

Не знам кои точно корейски боклуци имаш предвид, но и до днес срещам корейски машини от 90-те които работят безотказно. Говоря за видео и хай-фи техника. Точно тогава да стъпиш на западно-европейския пазар не беше никак лесно, а по стадионите и по тв каналите /не в България/ въртяха реклами на "Gold Star" "Funaj" и др.

Разбира се към момента нещата са различни, но имам впечатления, че корейски инструмент е предпочитан пред някой други... Мисля, че и със саунд техниката е така!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защото аз пък се сещам примерно за Hi-Fi компонентите от него време на водещите японски марки, които се търсят и днес от ценителите.

 

Не "и днес", а по скоро днес. Задай си въпроса дали са имали същата репутация, когато са били произвеждани и когато хората са ги сравнявали със съответното американско и европейско производство (наистина имаше такова). Дори и аз си спомням времето в края на 80-те и началото на 90-те, когато япоснските Fender-и биваха наричани ментета и боклуци. Сега, 20-25 години по- късно, същите тези боклуци се продават на цена на нов, мексикански инструмент, но и доста по-евтино от американските такива от същата епоха.

 

Това е един повтарящ се модел. Крадена технология+евтина, работна ръка. В момента, Китай е третата държава, която го прилага.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е захр.модул за ЛЦД-ТВ , наработил си е поне 5 години по 5 часа всеки ден нали ?

Имаме снимка на платка от ВОДЕЩА фирма ( http://www.delta.com.tw/ ) в тази област с няколко гръмнали кондензатора.

Делта е ОЕМ фирма , клиента (Турчин - ще спестя името на марката) си е искал говняни кондензатори и си ги е получил!

Дори мисля че за конкретната платка поръчката на Турчина не е била баш спазена - име и няколко маркови кондензаторчета дето не са гръмнали.

Трябва ли да пиша че това е проектирано ПРАВИЛНО , КРАСИВО и си е изработило ресурса, ако кондензаторите бяха малко по-истински нямаше да цъфнат.Бизнеса с ширпотребата сега е така устроен че нещата не се правят вечни а ефтини.

Обратната страна на тази платка си заслужава също снимка.

Да проектираш продукт с определено време на живот не е по-лесно от това да го направиш вечен.

Лепилото по платката е доказателство за качество - в коментираната вечна стара Японска електроника няма ли залепени за платката кондензатори ( с грозното хелметекс-тип лепило което с годините замязва на изтекла електролитна смрад) ? Това е допълнително укрепване с превантивна цел.

Много прехвалявани китарни усилватели (примерно) страдат от зле монтирани части , късане на писти и спойки и недомислени/липсващи "лепенки" или неукрепени тежки части. Да не говорим за в пъти по-некадърно опроводените платки и доста по-гнусен кафяв гетинакс, майсторите знаят за какво става дума.

Забележете дори че са цвъканали различен силикон на кондензаторите до конекторите на подсветката поради по-високото напрежение там.Виждат се и Фрезовани канали м/у пистите с киловолтите ;)

Трябва да ви снимам една наистина "гадна" платка за сравнение :)

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@blr: Извинявай, но това са познатите ми леко наизустени мантри, с чието повтаряне ad nauseam лековато се приравнява под общ знаменател. Мисля, че си пристрастен и с предубеждения към всичко източно, в което грешиш. За Fender - не знам, от китари не разбирам, не знам и какви са тези хора, на които се уповаваш. Търсиш с какво да подкрепиш тезата си, че целият изток като цяло "смърди" технологично. А конкретно за Hi-Fi - ако някой каже, че японските компоненти от 80-те години са боклуци, то или цели да предизвика комична атмосфера, или най-малкото е силно пристрастен, а се опасявам, че и по-лошо. Мисля, че никой уважаващ себе си няма да се изхвърли така. В Европа разбира се можем да се гордеем с някои от класните си марки като Revox, Tandberg и др., Eumig, Uher, Dual, които ценя и уважавам, но и японците имат качествени решения и върхови модели, които не са по-долу, а се появяват и някои по-добре развити. И в Европа, и в САЩ, и в Япония има производители специално посветени на high-end (вземи например Accuphase). Колкото до производството на по-многопрофилните марки като Telefunken, Grundig, Philips, Saba и подобни - те по-трудно намират място сред хайфистите и нерядко се оказват малко поизостанали. Именно 80-те са златни години в тази сфера. А дебнене кой какво прави има от страна на всеки лагер към всеки друг, което е нормално поведение в условията на пазарна икономика. Това пък, че примерно от Philips са измислили аудиокасетата и че другите марки са почнали да правят касети и декове, доразвивайки технологията (за което са нужни собствени решения), няма нищо общо с кражба, нито гарантира нещо. Между другото, всичките декове и магнитни ленти на Philips са назад в сравнение с японските модели. Та репутацията има уплътнение - тя не пада от небето.

 

Към останалата източна електроника съм по-скептичен, ала една корейска марка, която с времето се издигна повече в очите ми, е Samsung. В момента са водещи в производство на LCD матрици, които други марки ползват за телевизорите си, а явно вече са харесвани и за харддисковете си, защото се оказват достатъчно надеждни, а и тихи, като според някои в момента са по-сигурни от Western Digital, Seagate (за съжаление, вече не са това, което бяха) и разбира се най-трошливите Maxtor, които сега са към Seagate. Надявам се новият ми Seagate да изкара поне наполовина на стария, който е жив и здрав вече 11-та година... Старата ми записвачка Samsung е железна. А CyberGene, който е навътре във фотографията, можеш да го питаш колко е доволен от фотоапаратите им...

 

Нямам намерение да изпадам в частни случаи и да цапам темата, която беше за по-друго. Unplugged.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки ден оправям по 10-тина захранвания и дъна със същия проблем, и още толкова изхвърлям на боклука, и не мисля че трябва да виним само китайците за качеството на продукцията им. 10 от 15 компютъра имат проблеми точно със самото захранване / и не само компютри .../ . И все си мисля че проблема идва и от нашите мили ,, токоподаващи,, компании, като ЧЕЗ и т.н.

Другото което наблюдавам през годините е , че световни компании умишлено снижават качеството си на продукцията , с цел да няма ,, вечни неща,, . Няма Ди Ви Ди записвачка , която да е живяла повече от година, максимум две , след като и е изтекла гаранцията. В захранванията от прехвалената марка Фуртрон, няколко месеца след като им изтече гаранцията , кондензаторите / точно определени/ им се пукат като гниди. Мога да продължа да изреждам, но едва ли има смисъл...

Към Km7 , недей хвали толкова самсунг, поне откъм хард дискове, връщал съм им тонове с брак. От опит знам , че WD най малко се дънят откъм демидж , мога дори и музей да им направя от работещи хардове.

Не мога да преценя дали не се отклоних много от темата, но с всичко което написах, исках да онагледя мнението ми , че света от 10-тина години се е юрнал в бясно печалбарство, и то с мотото : продай им боклука за милиони . А ние българите може да се наредим на едно от челните места в ,,храма на търговците,,.

 

....... Пък то като се замисли малко човек, може би всичко идва от / потребителски нагон/ както каза blr.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интерсно, твоят опит с WD е различен спрямо този на други, с които съм обсъждал темата, но и не чувам за пръв път подобно мнение. Но следното, което не засегнах в поста си преди, заслужава да се подчертае:

 

Другото което наблюдавам през годините е , че световни компании умишлено снижават качеството си на продукцията , с цел да няма ,, вечни неща,,

 

Да, зланите години си отидоха заедно със стария век и глобално обедняхме...всякак... Марките, чиято продукция от миналото сме ценели, днес не са същите. Така че "Made in Japan" всъщност преди звучеше по-престижно от сега. Доколкото останаха нови неща, на които го пише.

 

Усилено търсих LCD телевизор Telefunken, но тогава не успях да намеря никъде да се предлага у нас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Турски. То други Телефункени така или иначе няма, май от 2007.

In August 2006, it acquired the Turkish company Profilo Telra, one of the largest European manufacturers of TV-devices, with Telefunken GmbH granting a license for the Telefunken trademark rights and producing televisions under that name.

Sorry, 2006, August.

Значи Profilo Telra, ама с надпис Telefunken !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така установих и аз впоследствие. Да, в момента има наистина някакви "Телефункени" из *полисите, обаче нямам идея какви са и що са като качества. При статуквото в момента - май по-добре Samsung, по-позната територия е. А междувременно старият 80-арски Telefunken на едни познати все още работи като танк. Също здрав се оказа и старият ни семеен Crown от 1989 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.