Thrashed Публикувано Ноември 16, 2011 Публикувано Ноември 16, 2011 Решил съм да мина към по-дебели струни (9-ки към 10-ки) и искам да попитам дали трябва да се промени предварително сетъпа на китарата, дали изобщо трябва и как да го направя или къде да я занеса да ми я направят, понеже нямам абсолютно никакъв опит в тази област. Благодаря предварително Цитирай
Sad But True Отговорено Ноември 16, 2011 Отговорено Ноември 16, 2011 При това положение, по-добре някой да ти го направи (поне първия път) и да ти обясни на живо за какво става дума и как се прави. Мисля че из форума се подвизават доста хора от София, които биха могли да ти свършат работа. Цитирай
TONY Отговорено Ноември 16, 2011 Отговорено Ноември 16, 2011 Thrashed. Ако си с флойд-роуз на китарата препоръчително е - 9 за нормален строй. 10 за Ми бемол. Ако китарата е наред, не се налага сетъп! Ако ще се слагат 10-ки и ще се свири в Ми, ще се наложи сетъп, може би дослагане на още една пружина. Занеси я на лютиер или на човек, който разбира. Ако си с флотинг тремоло или стоптейл, което е по-малко вероятно, съдейки от ник-а ти, нещата пак са горе -долу, като за горното. Според мен, слагай 10-ки, настройвай в Ми-бемол (и почвай с кавърите на Слеяр). Ако нещо усетиш , че китарата не е както трябва, занеси я на някой да я сетне. От мен толкова, вероятно някой ще даде по-точни наставления. Цитирай
Hillbilly Отговорено Ноември 16, 2011 Отговорено Ноември 16, 2011 Абе кво ти пука,натегни тръсрод-а четвърт оборот да не ти криви грифа,после имаш играчка с интонирането на седлата - с тунер,е аз на Гибсъна си играх с по меки струни,сега пак съм с твърди и интонирането не ми е добро,но все тая,ако не си перфекционист,само гледай да не направиш грифа на лък ,затова е тръсрода Цитирай
Yo The Real Отговорено Ноември 16, 2011 Отговорено Ноември 16, 2011 Много ми е странно... аз на моята китара съм минавал през 9-ки, десетки, 11-ки, хибриди, нехибриди... никога не ми се е налагало да правя сетъп. Или не мога да го чуя, или някои хора прекаляват с перфекционизма? Цитирай
kuulan Отговорено Ноември 16, 2011 Отговорено Ноември 16, 2011 Дали "...Или не мога да го чуя" не е разковничето Цитирай
Thrashed Отговорено Ноември 16, 2011 Автор Отговорено Ноември 16, 2011 Thrashed. Ако си с флойд-роуз на китарата препоръчително е - 9 за нормален строй. 10 за Ми бемол. Ако китарата е наред, не се налага сетъп! Ако ще се слагат 10-ки и ще се свири в Ми, ще се наложи сетъп, може би дослагане на още една пружина. Занеси я на лютиер или на човек, който разбира. Ако си с флотинг тремоло или стоптейл, което е по-малко вероятно, съдейки от ник-а ти, нещата пак са горе -долу, като за горното. Според мен, слагай 10-ки, настройвай в Ми-бемол (и почвай с кавърите на Слеяр). Ако нещо усетиш , че китарата не е както трябва, занеси я на някой да я сетне. От мен толкова, вероятно някой ще даде по-точни наставления. Извинявам се забравих да кажа, че съм с най обикновенно тремоло ... и най - вероятно ще я занеса на лютиер да направи работата, защото ама НИЩИЧКО не разбирам . Цитирай
Hillbilly Отговорено Ноември 16, 2011 Отговорено Ноември 16, 2011 Ма ти па не каза каква е китарата,като си с тремоло ще ти го вдигне от тялото при същата настройка с дебели струни,оправя се с натягане на пружините отзад. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 16, 2011 Отговорено Ноември 16, 2011 (Редактирано) Най-често се налага някакъв сетъп, който обикновенно включва регулиране на шиша и нагласяне на височината на струните и октавите, както и други настройки(в зависимост от бридж/тремоло системата). Ако човек иска наистина верен инструмент, тогава понякога се налага и да се пипа по горното магаре(нъта). По принцип сетъп се прави за дадени струни, понякога(не винаги) дори смяна на марката струни оказва известно влияние(макар обикновено да не е голямо, историята помни и изключения). Редактирано Ноември 16, 2011 от Evtim Djerekarov Цитирай
a_panov Отговорено Ноември 16, 2011 Отговорено Ноември 16, 2011 защото ама НИЩИЧКО не разбирам . Незнанието не повод да се хвалиш! Ако се занимаваш с китара, рано или късно трябва да почнеш да "чуваш" инструмента какво ти говори - шумове, браждения, усилие при натиск на струни, напукан лак, "трудни" потенциометри, ненастройващи ключове. Никой няма да дойде да те научи, ти сам ще трябва! Цитирай
Thrashed Отговорено Ноември 17, 2011 Автор Отговорено Ноември 17, 2011 Да то това ми е ясно и искам да се науча, но за сега не съм намерил подходящ начин ... плюс това не се хваля само пояснявам ... Цитирай
Sad But True Отговорено Ноември 17, 2011 Отговорено Ноември 17, 2011 Евтиме, що не му опраиш на човека китарата, а и да му обясниш на живо няколко неща . Щото ако я даде на лютиер я му обяснят , я не. :) Говоря сериозно, не се бъзикам Цитирай
Slacoth Отговорено Ноември 17, 2011 Отговорено Ноември 17, 2011 Решил съм да мина към по-дебели струни (9-ки към 10-ки) и искам да попитам дали трябва да се промени предварително сетъпа на китарата, дали изобщо трябва и как да го направя или къде да я занеса да ми я направят, понеже нямам абсолютно никакъв опит в тази област. Преди беше много яко.Искаш да смениш струни - сменяш ги.Харесал си си китара - купуваш я. После се появи интернета, с него и форумите с безплатни въпроси. Сега хората пак си правят каквото са си решили, но първо питат, за всеки случай - нали е безплатно. Човека иска да си смени едни струни, а вие на лютиер го пратихте!Ами ако ви се върже? Нали тогава ще отиде и ще си даде парите на вятъра.За една смяна на струни - резил. Я нека си смени струните с 10 ки, ще си усети разликата, ще си отвори гугъл и после ... ще почне да праща на лютиер. Към питащия - за да ти се отговори адекватно трябва да кажеш в какъв строй свириш сега и дали ще го смениш с по-нисък. 2 Цитирай
Thrashed Отговорено Ноември 17, 2011 Автор Отговорено Ноември 17, 2011 Свиря в Ре и мисля да си остана в тази настройка след смяната ... Цитирай
Slacoth Отговорено Ноември 17, 2011 Отговорено Ноември 17, 2011 10-ките са подходящ избор за РЕ-тоналност, ако харесваш нито "леки", нито "тежки" струни. Едното означава хлабави, а другото по-обтегнати струни. А това, което ти питаш - дали ще е необходим сет-ъп на китарата, ще прецениш чак след като смениш новите струни и ги настроиш в желаната от теб тоналност.Едва тогава ще разбереш, появява ли се в някой зони браждене, разместена ли е анотацията и такива неща, които са нормални при преминаване от един размер струни към друг. Цитирай
Recommended Posts