Lathron Публикувано Ноември 8, 2011 Share Публикувано Ноември 8, 2011 Здравейте! Както се вижда от заглавието имам въпроси свързани с лаковете и по-конкретно за акустична китара. Ето и въпросите, които ме мъчат: 1- Какъв вид лак да използвам (Нитроцелулозен, полиестер и т.н.)? Ако дадете марка няма да се разсърдя. 2- Как изглежда процесът на лакиране? (Дано да се намери ентусиаст да ми го обясни това ) 3- Какво му е толкова лошото на лакирането със спрей? За сега това са въпросите ми. Благодаря предварително за всеки отговор П.П. - Преди да се изцепи някой с коронното "чети из форума"... Четох всичко, което съм намерил! В 97% от темите се говори за ел.китари, където процесът и резултатът са много по-различни от моя случай! Поздрави! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Ноември 8, 2011 Share Отговорено Ноември 8, 2011 (Редактирано) Нитроцелулозен лак и шеллак съм чел че са най подходящи за акустични китари , като за второто знам ,че не е работа за аматьори Редактирано Ноември 8, 2011 от ultramega Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 9, 2011 Share Отговорено Ноември 9, 2011 (Редактирано) Пиша с уговорката, че никога не съм боядисвал акустични китари. Повечето акустични инструмерни са боядисани с нитроцелулозен лак - той е сравнително лек и обикновено с него става леко и тънко покритие. Със стареенето се нацепва и потъмнява доста. С една дума старее видимо. Не е невъзможно да се боядиса и с полиестерни, полиуретанови или акрилни лакове, виждал съм и съм чел за такива случаи, но не знам дали е много добра идея, понеже тези лакове са твърди и вероятно трябва да се пръска много тънко с тях, което е майсторлък. Всичко, за което говорих дотук се пруска предимно с пистолет и компресор. Шеллакът е интересно решение - може би най-доброто за акустичен инструмент. Шеллакът представлява едни оранжевеникави люспи, които са продукт от някакви насекоми. Разтваря се в спирт и се нанася по странен начин. До колкото знам, от гледна точка на звука е най-доброто решение - много леко и тънко покритие прави. Разбира се, не е твърде износоустойчив. http://www.milburngu...nnerframes.html http://www.youtube.com/redirect?q=http%3A%2F%2Fwww.milburnguitars.com%2Ffpintro.html&session_token=AzaKm7Y9BVSw-Yn1KNH_9CWaWRB8MTMyMDg4OTk0NEAxMzIwODAzNTQ0 Редактирано Ноември 9, 2011 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyubohar Отговорено Ноември 9, 2011 Share Отговорено Ноември 9, 2011 (Редактирано) Лаковете за струнни инструменти(в това число и акустичната китара)се лакирват с лак -смес от различни смоли-сандарак,гуми елеми, гуми гути ,мастикс,венециански терпентин др. включително и шеллак.Пропорциите са дълбоко пазена тайна на лютиерите. Нанася се със специални меки четки няколко пласта между които се шлайфа. Накрая безцветен и полиране с бала с памук. Много сложен и дълъг процес,който изисква голямо майсторство. Може само със шеллак,но технологията на нанасянето е същата. В случая едва,ли има смисъл от такъв лак.Пръскате си с нитроцелулозен и готово. Ако се намери,че чувам че е забранен. Редактирано Ноември 9, 2011 от lyubohar Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TLC1 Отговорено Ноември 9, 2011 Share Отговорено Ноември 9, 2011 Здравейте! Присъединявам се към казаното дотук от уважаваният от мен Г-н Джерекаров! Ще си позволя и известни допълнения, доколкото темата е безкрайна... По т. 1 от въпроса на Lathron: ако говорите (или поне четете) английски - дискусията по въпроса в следващият линк е доста информативна; ако не - помолете някой да Ви го преведе... (http://www.woodweb.com/knowledge_base/Guitar_Finishes.html). В допълнение - аз също съм привърженик на нитро (за гърба, страните и грифа) и т.нар. French Polish (особена техника за полагане на шеллак) за лицето на китарата (последното - без изключения при акустични иинструменти!). По т. 2: Процесът на лакиране изглежда много различно при различните случаи, лакове, лакировачи, основи (различни дървесни видове), персонална подготовка и предпочитания, използвана техника, цели и много други...По тази причина не може да се даде кратък или еднозначен отговор. По т. 3: Ако имате предвид спрей в туби - негативите са много, между тях невъзможност за поддържане на постоянно и равномерно налягане (в тубата то пада непрекъснато), неравномерност на струята при смяна на наклона на пръскане (а се налага...) и не на последно място - силно затруднен контрол на дебелината на нанесеният слой. Последното е критично важно при акустичните инструменти поради необходимостта отделните им части да вибрират, и то колкото е възможно по-свободно. Разглеждайте лицето (горната дъска) на всеки акустичен инструмент като мембрана, която трябва да трепти (колкото повече - толкова по-добре). Ако сложите върху нея каквото и да е тегло (например грамче от старите механични кантари) - част от възможността и да трепти ще бъде загубена. А лаковете имат собствено тегло... В случая дори не споменаваме други изисквания към използваните за целта лакове като твърдост, но и пластичност (пак по същото съображение). Поздрави и успех! 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Lathron Отговорено Ноември 9, 2011 Автор Share Отговорено Ноември 9, 2011 Страшно много благодаря на Evtim Djerekarov и TLC1! Реших да използвам шеллак пък да видим дали аматьор ще направи нещо Колкото до въпрос №2 - питах каква е самата процедура, лакиране след това шкурене, пак лакиране, полиране и т.н., но вече сякаш знам достатъчно. Благодаря пак за бързите отговори. Поздрави! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TLC1 Отговорено Ноември 9, 2011 Share Отговорено Ноември 9, 2011 Страшно много благодаря на Evtim Djerekarov и TLC1! Реших да използвам шеллак пък да видим дали аматьор ще направи нещо Колкото до въпрос №2 - питах каква е самата процедура, лакиране след това шкурене, пак лакиране, полиране и т.н., но вече сякаш знам достатъчно. Благодаря пак за бързите отговори. Поздрави!. Радвам се, че с нещо съм бил от полза! Абсолютно убеден съм, че ще успеете с шеллак-а и т.нар. French polish - виждал съм много добри работи на абсолютни аматьори, както и посредствена - на професионалисти! Просто отделете повече внимание на литературата по въпроса (вече има достатъчно, първият от линковете на Г-н Джерекаров е прекрасен!) и търпение при първоначалните опити. Обърнете сериозно внимание на различните категории шеллак и техните качества - работете винаги с най-качествените материали, които можете да си позволите (не са скъпи, посетете сайта на "Фартт ООД", http://www.fartt.com/ ). Желая много успех и задоволство в работата! TLC1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TLC1 Отговорено Декември 13, 2011 Share Отговорено Декември 13, 2011 Здравейте, Lathron! Нямам представа на какъв етап сте с лакирането на акустичната китара и си позволявам да се върна на отворената от Вас тема по една - единствена причина: да допълня казаното дотук (дано не е късно, но за придобиване на нови знания никога не е късно). В потвържение на последното искам да кажа, че след 40 годишен опит в т.нар. French polish (изучаване, следване и практикуване на традиционните техники и методи) един клип в YouTube по темата коренно промени (по-точно обогати!) техниката ми. Клиповете са по-точно четири, всички на уважаваният от мен колега J. Michael Thames и ги препоръчвам горещо на всеки, решил да се занимава с това изкуство! Просто напишете в YouTube "french polishing" и името Michael Thames. Обърнете специално внимание на замяната на тампона (muneca) с трупче (с обработени краища!) - от изключителна важност е! Течният парафин (медицински, за перорална употреба) е прекрасен заместител на останалите смазващи материали (като зехтин, фино машинно масло, орехово олио и т.н.), бих казал - дори и по-добър от тях! Поздрави и успех! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Lathron Отговорено Декември 13, 2011 Автор Share Отговорено Декември 13, 2011 Здравейте, TLC1! Благодаря, че все още добавяте неща към темата и се надявам, че не са само на мен полезни Ще изгледам клиповете със сигурност! А колкото до етапа, за съжаление работата по инструмента не е "мръднала" значително, като главен фактор за това е, че не успях да намеря шеллак във Варна. Но в края на тази - началото на другата седмица, ако не съм намерил ще пръчвам от някой сайт! Благодаря отново за информацията Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
christov64 Отговорено Декември 13, 2011 Share Отговорено Декември 13, 2011 В София намерих шеллак в Ташев-Галвинг - нямат магазин във Варна, но може да се поръча и достави с куриер. Не знам колко е качествен и дали е подходящ за лакиране на музикални инструменти (аз го ползвам за трансформатори). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TLC1 Отговорено Декември 13, 2011 Share Отговорено Декември 13, 2011 @Lathron Радвам се да съм полезен с нещо. По въпроса за шеллака (и намирането му) - върнете се на публикуваното от мен на 09.11., там съм прикачил линк към сериозен и доказан доставчик на материалите, които са необходими за French polish. Ако става дума за една акустична китара - не Ви трябват повече от 50 грама шеллак (blond или orange) и ще остане повече от половината... За задължителното попълване на порите (обикновенно страни и гръб, в зависимост от материалът) ще Ви е необходима и много малко стрита пемза (pumice) - продават и нея, и то прекрасна! Останалото е 95% етилов спирт (от аптеките) и пак оттам - течен парафин (ВТ, перорален) или от бакалията - студенопресован Virgin зехтин (под 1% киселинност!!). Ако не сте в сътояние да намерите споменатото (или от магазина, чийто линк съм прикачил в отговорът си от 09.11 не са съгласни да Ви ги изпратят по куриер?..) - нямам нищо против да Ви ги изпратя и аз лично (след 16.12 ще съм в София и нищо не ми пречи да прескоча до споменатият магазин). Ще ми е необходим само адресът Ви, пуснете го до luthierscentre@gmail.com Поздрави! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Demiurg Отговорено Декември 13, 2011 Share Отговорено Декември 13, 2011 Това може да е полезно - италиански препарати, гледах ги в Бриколаж: - шеллак за нанасане с четка: http://gubra-bg.com/search.php?tag=%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%88 - восъци : http://gubra-bg.com/search.php?tag=%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B0 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TLC1 Отговорено Декември 13, 2011 Share Отговорено Декември 13, 2011 Във връзка с мнението на Demiurg (комуто благодаря за включването в темата) - не бива да забравяме, че разтвореният вече шеллак (какъвто е посоченият от него продукт в "Бриколаж") е с неизвестно съдържание (има много видове шеллак), с неизвестни качества, с неизвестно съотношение лак/разтворител и - вероятно най-важното - с неизвестна дата на производство. За съжаление след разтварянето си шеллакът започва да губи част от своите качествата с течение на времето. Това е и причината за препоръчителното му разтваряне непосредствено преди започване на работата с него (около 24 часа в аванс) и то в количества, достатъчни само за предвиденият обем работа. Нанасянето с четка (или спрей) на шеллакът няма нищо общо с техниката French polish нито като технология, нито като крайни резултати, особено от акустична гледна точка. В първите два случая говорим за нанесени "ръце", а в последният - за стотици амалгамирани и споени помежду си слоеве, измерващи се с микрони. Показаните восъци (в прикаченият линк) са прекрасни продукти за поддържане и реставриране на дървени мебели (видно и от обяснителните бележки към тях). Малко е обаче общото между тях и първоначалното третиране на струнни музикални инструменти (finishing, lacquering, French polish etc...). Поздрави! 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sando82 Отговорено Декември 13, 2011 Share Отговорено Декември 13, 2011 от няколко дена се пооглеждам и аз за лакиране на китара (в моя случай е електрическа) и видях един метод който успешно се прилага и за акустични китари. не е точно лакиране а се използва tru oil това е смазка за оръжейни приклади ,която се полага на няколко слоя ,като между всеки слой се полира с 0000 стоманена вълна. нека някой по запознат а даде мнение Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TLC1 Отговорено Декември 14, 2011 Share Отговорено Декември 14, 2011 от няколко дена се пооглеждам и аз за лакиране на китара (в моя случай е електрическа) и видях един метод който успешно се прилага и за акустични китари. не е точно лакиране а се използва tru oil това е смазка за оръжейни приклади ,която се полага на няколко слоя ,като между всеки слой се полира с 0000 стоманена вълна. нека някой по запознат а даде мнение Доста подробно описание на необходимите продукти, както и на цялостният процес на работа с tru-oil вижте тук (английски): http://www.lmii.com/CartTwo/TruOil.htm LMI не доставя тези продукти извън Щатите (транспортни и други регулации), но в Европа има достатъчно, дори бих казал по-добри от тях (например http://www.scottcountry.co.uk/products_list.asp?categories=259, цената е много добра, доставят с UPS, вижте Terms&Conditions, International Deliveries). Поздрави и успех! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts