gearhead Публикувано Октомври 31, 2011 Публикувано Октомври 31, 2011 (Редактирано) Здравейте , След близо година от началото на проекта мога с огромна радост да кажа , че вече е завършен!Става въпрос за бас китара направена изцяло от материали нямащи (почти) нищо общо с изработката на инструменти. За всичко свързано с оформянето на грифа , фингърборда , лепенето , шлайфането , лакирането и т.н. ми помогна един приятел , който ми даде и доста идеи,а и е много добър в обработката на дърво(аз съм железар) Малко технически спецификации преди снимките: 35 инча мензура ,27 прага, 4 струнен , фретлес , хедлес , почти бодилес струни - daddario ENR71 half rounds - не са flats но пък щадят пръстите и фингърборда , а и не са скъпи гриф - махагон , стара изкривена махагонова дъска , дебела около 10-12мм , стояла десетки години заровена , проядена от червеи , нарязана на тесни ленти , които след това са слепени хоризонтално , а не вертикално.Някъде бях чел , че някои лютиери подхождат по този начин защото се увеличавал състейна .Формата не е стандартна овална, а правоъгълна със скосени ръбове(като половин осмостен). тяло - шина 5х25 от неръждаема стомана ,огъната и заварена(от мен) в абстрактна форма наподобяваща тяло на китара."Оцветена" чрез така нареченото температурно оцветяване - метала се нагрява на различни места с различни температури и по този начин се получават цветни петна фингърборд - без радиус , изработен от явор + малко дъб за красота , каналите за позициите са запълненни с орехов фурнир , точките са нарязани със замба от обикновен пластмасов кант за мебели.Под капачката-продължение на фингърборда(на снимките се виждат 4 болта ,които я държат) е главата на шиша за регулиране на грифа(тръсрода демек) , същата капачка служи и за т.нар. рампа , уж за по-леко свирене , да не ти се вкопават пръстите между струните.Грифа и фингърборда са лакирани с 5-6 слоя полиуретанов лак. струнник - изработен от парчета алуминиев профил , неръждаем винкел и неръждаеми болтове и гайки , настройва перфектно магарета -остатъци от неръждаеми електроди Ф2.5 и Ф3.2 детайлът, който държи струните горе при главата е бронзова нулева шина всички останали крепежи , капаци и планки са от неръждаема стомана Малко за електрониката : адаптери - 2 пиезо елемента Ф20мм по 50 ст. , долната част на пластмасовата кутийка е махната и на нейно място съм сложил мека гума.По този начин се "убиват" високите неприятни , скърцащи,стържещи тонове ,които пиезото прихваща и също така спомага за по-голямата деформация на пиезото => повече произведено електричество предусилвател/буфер - нещо не го харесвам...не е с полеви транзистор а с обикновен...върши работа ,но...ще има ъпгрейд скоро... управление - 3 позиционен ключ - активен / изключен / пасивен + един потенциометър за ниво на звука Впечатления от едва няколкото часа , от когато е завършена: Не особено тежък.Не съм го теглил още , но е горе долу колкото другия ми бас Cort Action 4 , който пък се води лек заради агатисовото тяло.Малко неудобен , първите позиции са доста големи и на далече заради 35 инчовата мензура .Грифа е по-дебел от стандартен бас гриф но стигам нормално до всички позиции на всички струни (с изключение на първите 2 , за което казах по-горе : ) Не очаквах , че ще звучи толкова добре!!!Приличен състейн , който плавно намалява към горните позиции.Интонира се прекрасно , На някои позиции струните стържат леко във фингърборда , явно не съм шкурил добре . От към електроника в пасивен режим ми харесва повече.Повече ниски и думкане , но усилвателя трябва да се усили доста.В активен - ниските са по-малко , качва значително средите , звучи приятно ако не го усиля много иначе почва да криви.Ако врътна потенциометъра на максимум и засиля гейна на усилвателя става дисторшън...ама не много приятен За друго за сега не се сещам.Ето и малко снимки на изчадието : адаптери KEPO капачката за тръсрода механизма за затягане на струните горе , тук се вижда и горното магаре , не е залепено а само поставено в канал във фингърборда сравнен със Cort Action 4 Още малко снимки тук: http://s26.photobuck...e%20FHB%20bass/ Редактирано Октомври 31, 2011 от gearhead 3 Цитирай
BassTraffic Отговорено Октомври 31, 2011 Отговорено Октомври 31, 2011 Супер изглежда! Има оригинални хрумки, интересна машинка, браво! Цитирай
Nikifena Отговорено Октомври 31, 2011 Отговорено Октомври 31, 2011 (Редактирано) Поздравления за труда и отделеното време. Така сложено пиезото няма да работи оптимално. То трябва да има добър контакт. В момента теловете на струнника опират върху пластмасата и почти нищо не правят. Махни пластмасата и измисли ново решение. Потърси лещовидни фрезенкови видии за дърво. Тези нещо не ми допадат. Тъй като най-вероятно трудно ще намериш такива, по-добре е да е с фрезенкови кръстати или шестограмни. По-добре ще изглежда. Болтовете за капака на тръсрода не са ли точно под струните? По-добре е да са така изместени, че струната да опира само върху дърво - от гледна точка запазване на същия тон когато се натиска на болта е по-добре ЕДИТ: Може би задния капак ще изглежда по-добре ако и той е оцветен като рамката. Редактирано Октомври 31, 2011 от Nikifena Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 31, 2011 Отговорено Октомври 31, 2011 Супер е, поздравления! Запиши нещо ако имаш възможност Цитирай
patzo Отговорено Октомври 31, 2011 Отговорено Октомври 31, 2011 Супер поздравления за добре свършената работа - голям кеф е когато си направиш нещо сам. В момента и аз творя първата си китара, но имам още малко до завършването и. Единствената ми забележка е - не ти ли е неудобен груфа с такъв правоъгълен кунтур - защо не му направи някоя С - форма. Цитирай
IgniteAll Отговорено Октомври 31, 2011 Отговорено Октомври 31, 2011 Преди време бях гледал подобни изпълнения, но от дуралуминий и бяха много интересни. Ще се радвам да чуя семпли и аз. Много ми е гот когато някой сътвори подобен звяр! Цитирай
L.K. Отговорено Октомври 31, 2011 Отговорено Октомври 31, 2011 Баси баса! Ама и Корта си го бива. Цитирай
patzo Отговорено Октомври 31, 2011 Отговорено Октомври 31, 2011 Хе-хе сега забелязах, че седлата на бриджа си ги направил от среден алуминиев профил за комарник. Цитирай
gearhead Отговорено Октомври 31, 2011 Автор Отговорено Октомври 31, 2011 (Редактирано) Хора , благодаря ви много за добрите думи! Естествено , като всеки нормален човек и аз се кефя ,когато виждам , че това което правя се харесва и на други , но в същото време се вслушвам и в забележките. Ники , пробвах всякакви варианти с пиезото - оголено напълно и поставено директно върху дървото и мостчето директно в/у него ; без да го оголвам в оригиналната си кутийка , поставено пак директно в/у дървото ; с гума отгоре ; с гума отдолу ; с пластмаса...как ли не пробвах и установих ,че най добре свири с гума между пиезото и дървото и тъй като нямаше разлика в звука дали ще е с горната част на кутийката или оголено , реших да запазя кутийката за по-добра визия. Ето какво имам предвид: абсолютно прав си за винтовете...в процес на издирване на по-готини съм в момента.Какви ли не магазини за крепежи обиколих , няма с вътрешен шестогран с фрезенк , има само за филипс отвертка обаче работата е там , че вече не мога да направя фрезенк...не може да се бръкне с бормашина.Абе има доста необмислени неща,но...за следващия път ще знам.Сега като казваш за капака отзад...айде той е лесен свалям го още утре и го правя , обаче сега ми се прииска всичко що е неръждаемо да го бях оцветил - и струнника , и болтовете , и винтовете , и горната планка която насочва струните...а хич не ми се разглобява пак. Болтовете на капака за тръсрода са точно под 1-ва и 4-та струна , но това е много нагоре по грифа и едва ли някой (поне не и аз ) ще може да свири позиции там.То още след 22,23 позиция става трудно...по скоро този капак е мястото за дясната ръка. Пацо , грифа е малко неудобен , да Нямахме подходящ инструмент за да оформим такъв С-профил.Като цяло освен формата на профила , неудобството идва и от дебелината , която е еднаква навсякъде(погледнат от страни) а трябва да изтънява към главата...по принцип исках да е малко по-дебел грифа за да държи по-здраво когато опъна струните на 35 инча мензура (там за същата дебелина на струната и настройка EADG опъновото натоварване е доста по-голямо от 34 инчовата мензура) , направих и тръсрод по този повод , абе застраховах се от всякъде ОБАЧЕ грешка...сега дори когато тръсрода е в изцяло отпуснато състояние грифа е толкова дебел , че не може да се изкриви въобще и струните стържат по фингърборда на някои места... ПС:Да , профила за комарник пасна добре: ) : ) направих два тестови записа само не обръщайте особено внимание на уменията ми,хехехе : http://soundcloud.com/gearhead-1/fhb-1 http://soundcloud.com/gearhead-1/fhb-test-mids-and-treble Редактирано Октомври 31, 2011 от gearhead Цитирай
patzo Отговорено Октомври 31, 2011 Отговорено Октомври 31, 2011 Ако се беше сетил можеше да сложиш двупосочен тръсрод, че да имаш двужение и в двете посоки. Инъче за формата на грифа не ти е нужен специален инструмент аз на моя съвсем грубо го минах с пила за дърво като предварително начертах прави линии за да карам по тях защото наклона се променя от началото към края. И после всичко останало съм го правил с макетен нож (само резеца), без да кълцам само търкане - като скрейпърче. Отне ми няколко часа (ръката ми направо изтръпна от зор), но си заслужаваше гривчето стана екстра без неравности,бабунки и т.н. Между другото басчето звучи екстра !!! Цитирай
gearhead Отговорено Октомври 31, 2011 Автор Отговорено Октомври 31, 2011 Ефектът УАУ!Човече , перфектно е изработен грифът...и главата..абе абсолютно майсторска работа! Браво!Представям си и като го мацнеш с малко масло...Айде пускай да я видим и чуем С пилата беше вариант , да ,обаче не се престраших да се доверя на ръката си...все пак с дървото връщане назад няма..не е като желязото - наваряваш го малко и шмиргилиш наново Двойно действащият тръсрод е поредното "ако"(с ударение на О-то)...ех,ако бях го направил...не е много по-сложен за изработка от обикновения...и това влиза в "to do" листа за следващия път Цитирай
Recommended Posts