Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на електрическо пиано до 1000 лева


icefire

Recommended Posts

Колеги, може ли да ми помогнете с избора на електрическо пиано на стойност до около 1000 лева. Изискванията ми са:

 

- да е с 88 клавиша с реален размер (т.е. като автентично пиано);

- клавишите да са weighted, т.е. с динамика на истинското пиано.

 

Не ме интересува дали може да свири като много други инструменти, искам просто колкото може по-реалистичен заместител на акустичното пиано.

 

Като попрочетох тук-там си мислех за YAMAHA DGX 620, но бих искал съвет от някого, който за разлика от мен има опит с електрически инструменти. Благодаря предварително!

 

ПП. Ако може и съвет откъде да се закупи инструмента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам yamaha dgx 630 за мен в този ценови диапазон, по близко д о истинско пиано

трудно ще намериш.

DGX на мен ми харесва много, в сравнение с някои по скъпи електрически и акустични пиана, клавиатурата

не е толкова тежка, но определено има добро усещане т.е. не като на синтезатор и има градация ниските по тежки, вискоте по леки.

 

Не знам каква е конретната цена в моемтна но магазина, който препоръчвам е този в Дружба - бул. "Искърско шосе" №7

 

http://www.pro-technica.com/read.php?cCat=177

 

Разгледай там на място, пипни и взимай да свириш :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм за Casio CDP-100, защото има тежки клавиши, а това за мен е много важно. DGX не бих си купил, защото е с меки клавиши. Някои от парчетата в подписа ми са записвани с CDP-100 като MIDI-контролер и използване на софтуерни пиана като звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А от какъв материал са клавишите при електрическите пиана? Едва ли са дървени с покритие от слонова кост..

 

Щом при casio-то клавишите са по-тежки, доколко се доближават до тези на истинско пиано? Естествено, че в магазина ще го пипна преди покупката, но все пак ми се иска да съм теоретично подготвен ;)

 

И още един въпрос - освен екранчето, има ли разлика м/у CDP-100 и CDP-200? Разликата в цената не е за пренебрегване. Понеже на мен ми трябва само за свирене, не виждам това екранче за какво ми е...

Редактирано от icefire
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето дигитално пиано например е с дървени клавиши и покритие от специален материал, пресъздаващ свойствата на слонова кост. Все пак слоновата кост отдавна е забранена и с право.

 

Иначе търси с хамър механика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно механиката прави клавишите твърди, не материала и покритието. По тази тема тук има изписан доста материал. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно механиката прави клавишите твърди, не материала и покритието. По тази тема тук има изписан доста материал. :)

 

Естествено, само че при електрическите пиана не може да се говори за "механика" в буквален смисъл, по-скоро за имитация на такава.

 

Относно Casio-то, според спецификациите CDP-200 било с 3 степени на механиката, а за CDP-100 не пише такова нещо. Там има само хамър механика и няма подробности. Някой може ли да обясни разликата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих ти обяснил, ама ме мързи... Писано е доста по въпроса. До 1000лв не може да намериш нищо прилично, освен някакви много базови пиана, така че единственото, което можеш да направиш, е да търсиш такива с хамър механика. Тройна, двойна, нам-кво... за тия пари не чакай чудеса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбирам те, защото и аз мразя да обяснявам. Но няма начин - все от някъде трябва да намеря информация. Четох из форума, наистина има много теми, но ми е трудно да ги обхвана, при положение, че съм напълно бос в областта на дигиталните инструменти.

 

Затова ще попитам кои пиана са с хамър механика? На Casio-то пише, че било с Weighted Scaled Hammer Action Keys. Това сега какво значи - има ли хамър механика или не? Малко са ми трудни термините. Ако може кажете ми няколко модела на пиана с такава механика, независимо от цената, поне да видя какъв би бил идеалният вариант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Hammer Action - хамър механика (с истински тежести, подобно на чукчета)

 

Ако в описанието не се съдържа под някаква форма Hammer Action, тогава е с леки (наричани също така "меки") клавиши, под които няма механика, от което следва, че не можеш да предадеш импулс на клавиша, както на истинско пиано (което го прави толкова експресивно и динамично), а вместо това трябва да натиснеш клавиша докрая, при което налягането на натиска на клавиша определя динамиката на звука, от там експресивността е много по-непрецизна, понеже дори и в началото да удариш по-силно клавиша, ако при удрянето му в долната точка върху сензорите отпуснеш, в крайна сметка и звукът ще е по-тих. При пианото има инертни тежести, на които дори и с лек допир можеш да предадеш импулс, което прави динамичното свирене по-лесно и по-прецизно.

 

DGX е със сравнително тежки клавиши, но за съжаление под тях няма (хамър) механика (тежести) и описаният недостатък на "меките" клавиши важи в пълна сила при тях. На такива леки/меки клавиши в англисйкия също така се казва synth action, non-weighted action, light action, waterfall keys. Мисля, че съм виждал да пишат weighted action вместо hammer action, но това е рядко. По-често пишат weighted hammer action, за да е напълно ясно. В случая с DGX, ако не се лъжа, пишеха semi-weighted action. Не се подлъгвай от определението semi-weighted (полутежка), това са едни и същи "меки" клавиатури с пружини, просто пружините са малко по-твърди, но аз не бих си взел такава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, сега вече ми е по-ясно ;)

 

От тези с хамър механика най-евтините са за около 1000 лева, но има и за доста повече. Предполагам разликата в качеството е осезаема.. но това ще го видя на място в магазина :)

 

А ако реша да отделя повече пари, дали една Yamaha Clavinova би било удачен избор? Видях, че има доста модели Clavinova. За кой бихте ме посъветвали?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Клавиновите са много добри, можеш да тестваш в Динакорд на Искърско Шосе и да си избереш, също Каваи са много добри, тях пък може да ги тестваш в магазина на Камертон до Музикална Академия (на канала).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Относно Casio-то, според спецификациите CDP-200 било с 3 степени на механиката, а за CDP-100 не пише такова нещо. Там има само хамър механика и няма подробности. Някой може ли да обясни разликата?

 

Имам CDP100, има различни степени на тъч сенситивити, но понеже няма екран, всичко се набира с клавишни комбинации, което е и отговор на другия ти въпрос - не ти трябва екрана, ако само ще свириш на него. Аз например, когато ми потрябва нещо - транспоз, промяна на динамика... вече съм забравил как става и се консултирам в мануал-а. Имам го в .pdf формат и мога да ти го пратя ако ти потрябва. Разглобих пианото като го вземах за да видя дали мога да монтирам женски жакове (оригинално е със малък жак като за слушалки) и видях и механиката - смешно, но върши работа .. да не вярваш - има тежинки на клавишите, които доближават съпротивлението на клавиша до оригинална механика. За мен тази клавиатура е добра .. особено за парите си. Свирил съм на 3, 4 Ямаха, най-много на CP-33 която я има по всички пиано барове, на няколко корг, няколко роланд. Повечето Амаха имат 'мазна' клавиатура (мой израз, който означава, че клавишите са като в олио) .. тези клавиатури и честата смяна от по-мека на по-твърда съсипаха ръцете ми (с уговорката че аз не съм истински пианист)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.