Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос от ентусиазиран "начинаещ"


pantera55

Recommended Posts

Здравейте!

Аз съм силно казано начинаещ (взех два урока - както щете ме наричайте). Та, да преминем на въпросът ми: аз съм на 11 и ще си купувам китара, но не знам по какви критерии да избера. Ако някой има съвет или предложение, моля да сподели. Критериите ми за китарата са единствено да е качествена (от 120лв нагоре).

 

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Шокиращо, но има надежда в младото поколение все пак, както винаги съм вярвал. Извън това лирично отклонение - каква китара - акустична ( с найлонови или метални струни) или електрическа?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реши си каква музика ще свириш,за да избереш китара - за класика е по добре с найлонови.

Поздравления,първи пост и на 11 пишеш грамотно :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече има доста голям избор за китари за начинаещи, така че наистина е хубаво първо да решиш какво искаш да свириш. Или поне да споделиш каква музика харесваш или кои китаристи ти допадат, като някакъв ориентир. Спомена, че си взел два урока вече - ако (ще) ходиш редовно при учител, по-добре помоли него да ти избере нещо подходящо - все пак това е част от работата му.

 

Все пак щом ти е интересно, отдели си час-два да поровиш из китарния раздел на форума, има доста теми по въпроса. Предполагам има голяма вероятност да се объркаш и замотаеш, но при толкова грамотно написан пост (за разнообразие), мисля, че ще схванеш това-онова :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едни ще ти кажат, че е по-добре да си вземеш акустична китара, а други ще настояват, че ако си решил да свириш на електрическа, по-добре да си вземеш направо електрическа.

Моето лично мнение е, че без значение какво ще свириш, добре е да имаш И акустична китара. Моите аргументи може да срещнат известно несъгласие, но те са:

 

-Акустичната китара предразполага по-добре към свирене на хармонии, защото на нея свириш без дисторшън, което те предпазва от феноменът "джъга-джъга", през който неминуемо ще минеш в момента, в който се сдобиеш с електрическа китара и дисторшън.

 

-По принцип, поради характера на своята конструкция и типа струни, които се ползват, акустичната китара често звучи по-вярно и приятно(особено когато говорим за евтини инструменти)тогава, когато свириш хармонии(акордови последования) на нея. Това създава по-голямо удоволствие при тяхното свирене и като цяло допринася по-добре за развиването на хармоничен слух.

 

-В контраст, електрическата китара дава множество други интересни възможности, особено при включване на разнообразни ефекти към нея.

 

Ако искаш да свириш рок и метъл, със сигурност ще ти трябва и електрическа китара. Аз, ако бях на твое място, първо бих си взел акустична, поради гореизброените причини. Разбира се, това е моето лично мнение.

 

Имай предвид, че има немалка разлика в звука и начина на свирене на класическа(с найлонови струни) китара и на акустична китара с метални струни(примерно тип Dreadnought: http://en.wikipedia.org/wiki/Dreadnought_%28guitar_type%29). По-често рок-ориентиранит китаристи си взимат китари за метални струни, но ти чуй за себе си, кое ти харесва повече.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля Ви не пишете дълги постове, за да не се обърква и разводнява темата.

 

ЗА 11 ГОДИШНА ДЕТЕ, СЪМ ТВЪРДО УБЕДЕН, ЧЕ НАЙ-ПРАВИЛНО И ПОЛЕЗНО Е ДА ПОЧНЕ С КЛАСИЧЕСКА КИТАРА.

 

Найлоновите стурни, ще наранят най-малко ръцете и навлизането в китарата ще е най-безболезнено.

После може да се вземе и такава с метални струни.

 

Чак след това нека дойде електрическата.

Има време за всичко.

Отделно, класическият репертоар е страхотно систематизиран и супер подходящ за начинаещ.

Много правят "грешката" да се хвърлят на таблатури от нета на Металика и тн.

Без да са научили нотите.

 

Така, още може да се носи води от ралични кладенци.

 

Дайте по същество - КАКВА КЛАСИЧЕСКА КИТАРА ДА СИ КУПИ!

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте на всички! От коментарите ви забелязах, че съм пропуснала да спомена, че търся акустична китара, поради факта, че рок не ме влече :thumbdown: . А относно цената - между около 120лв и 200лв.

 

Благодаря за съветите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично аз,бих ти препоръчал Yamaha C30 или C45.Класически китари,с найлонови струни,доста популярни модели и има защо да е така.Цената на С30 е 200лв,а на С45 е 250лв ако не се лъжа.

Изработката е добра и поне според мен са идеален вариант за първи инструмент.Ако разглеждаме по критерий цена-качество,това е може би най-доброто,което можеш да намериш за 200лв.

Съветвам те,макар единият инструмент да удря тавана на бюджета ти,а другият да е дори по-скъп,да посъбереш пари и да купиш един от двата.

Ще ти вършат работа дълго време.Говоря от личен опит.Моята С30 през какво ли не мина и пак се държи достойно,вече пета година.

 

Това е от мен.И все пак,смятам,че най-компетентно и полезно мнение,би ти дал твоят учител.

 

Успех!

Редактирано от VERSUS
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям VERSUS - Yamaha C30/C45 са много хубави за цената си, хващал съм няколко и на моменти съм се замислял дали и аз да не си бях взел такава :greenball: Иначе моето предложение е Walden N570 Цък. Имам такава и ми харесва доста :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята учителка е и учител по музика в моето училище и заради това не е особено специализирана относно модели китари, а и аз съм най малката при нея и тя не е сигурна какво точно е подходящо за мен. За капак на всичко тя не ми сътрудничи много поради възрастта ми.

Благодаря все пак за предложението! :thumbup: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вариант също е да намериш някой музикант да ти помогне при избора на китара в този ценови диапазон,но гледай на теб да ти е удобен грифа на ръката,демек като я хванеш да е твоята китара. :music336:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Звучи като много добро предложение, благодаря! Въпреки дребният град в който се намирам (Троян) ще се постарая да намеря някого. :ok:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а като не харесваш рока, що си се кръстила на

? или може би си фенка на "малките пантери" :hysterical: т'ва в кръга на шегата, разбира се. намерете с родителите си един свободен уикенд и се метнете примерно до софия да разгледате какво има по магазините. можете да се уговорите се с някого от форума да помогне в избора, макар че в повечето магазини в софия персоналът не е като едно време и помага, а не гледа само да си пробута стоката :) (за съжаление това все още не важи навсякъде)

 

колеги, имайте предвид, че става въпрос за 11-годишно девойче - може да се наложи да се вземе по-малка китара (1/2 или 3/4). в такъв случай няма смисъл да се отдава прекалено голямо значение на качеството - така или иначе след няколко години ще я надрасне. освен това изборът на такива китарки е по-малък, а цената - по-ниска.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кръстих се пантера щ'ото обичам котета. :yahoo: И по въпроса с уикенда в София - утре баща ми отива в Пловдив. :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.