Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте!

Аз съм силно казано начинаещ (взех два урока - както щете ме наричайте). Та, да преминем на въпросът ми: аз съм на 11 и ще си купувам китара, но не знам по какви критерии да избера. Ако някой има съвет или предложение, моля да сподели. Критериите ми за китарата са единствено да е качествена (от 120лв нагоре).

Благодаря предварително!

Отговорено

Шокиращо, но има надежда в младото поколение все пак, както винаги съм вярвал. Извън това лирично отклонение - каква китара - акустична ( с найлонови или метални струни) или електрическа?

Отговорено

Реши си каква музика ще свириш,за да избереш китара - за класика е по добре с найлонови.

Поздравления,първи пост и на 11 пишеш грамотно :thumbup:

Отговорено

Вече има доста голям избор за китари за начинаещи, така че наистина е хубаво първо да решиш какво искаш да свириш. Или поне да споделиш каква музика харесваш или кои китаристи ти допадат, като някакъв ориентир. Спомена, че си взел два урока вече - ако (ще) ходиш редовно при учител, по-добре помоли него да ти избере нещо подходящо - все пак това е част от работата му.

Все пак щом ти е интересно, отдели си час-два да поровиш из китарния раздел на форума, има доста теми по въпроса. Предполагам има голяма вероятност да се объркаш и замотаеш, но при толкова грамотно написан пост (за разнообразие), мисля, че ще схванеш това-онова :thumbs_up:

Отговорено (Редактирано)

Едни ще ти кажат, че е по-добре да си вземеш акустична китара, а други ще настояват, че ако си решил да свириш на електрическа, по-добре да си вземеш направо електрическа.

Моето лично мнение е, че без значение какво ще свириш, добре е да имаш И акустична китара. Моите аргументи може да срещнат известно несъгласие, но те са:

-Акустичната китара предразполага по-добре към свирене на хармонии, защото на нея свириш без дисторшън, което те предпазва от феноменът "джъга-джъга", през който неминуемо ще минеш в момента, в който се сдобиеш с електрическа китара и дисторшън.

-По принцип, поради характера на своята конструкция и типа струни, които се ползват, акустичната китара често звучи по-вярно и приятно(особено когато говорим за евтини инструменти)тогава, когато свириш хармонии(акордови последования) на нея. Това създава по-голямо удоволствие при тяхното свирене и като цяло допринася по-добре за развиването на хармоничен слух.

-В контраст, електрическата китара дава множество други интересни възможности, особено при включване на разнообразни ефекти към нея.

Ако искаш да свириш рок и метъл, със сигурност ще ти трябва и електрическа китара. Аз, ако бях на твое място, първо бих си взел акустична, поради гореизброените причини. Разбира се, това е моето лично мнение.

Имай предвид, че има немалка разлика в звука и начина на свирене на класическа(с найлонови струни) китара и на акустична китара с метални струни(примерно тип Dreadnought: http://en.wikipedia.org/wiki/Dreadnought_%28guitar_type%29). По-често рок-ориентиранит китаристи си взимат китари за метални струни, но ти чуй за себе си, кое ти харесва повече.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)

Моля Ви не пишете дълги постове, за да не се обърква и разводнява темата.

ЗА 11 ГОДИШНА ДЕТЕ, СЪМ ТВЪРДО УБЕДЕН, ЧЕ НАЙ-ПРАВИЛНО И ПОЛЕЗНО Е ДА ПОЧНЕ С КЛАСИЧЕСКА КИТАРА.

Найлоновите стурни, ще наранят най-малко ръцете и навлизането в китарата ще е най-безболезнено.

После може да се вземе и такава с метални струни.

Чак след това нека дойде електрическата.

Има време за всичко.

Отделно, класическият репертоар е страхотно систематизиран и супер подходящ за начинаещ.

Много правят "грешката" да се хвърлят на таблатури от нета на Металика и тн.

Без да са научили нотите.

Така, още може да се носи води от ралични кладенци.

Дайте по същество - КАКВА КЛАСИЧЕСКА КИТАРА ДА СИ КУПИ!

Редактирано от TONY
Отговорено

Здравейте на всички! От коментарите ви забелязах, че съм пропуснала да спомена, че търся акустична китара, поради факта, че рок не ме влече :thumbdown: . А относно цената - между около 120лв и 200лв.

Благодаря за съветите!

Отговорено (Редактирано)

Лично аз,бих ти препоръчал Yamaha C30 или C45.Класически китари,с найлонови струни,доста популярни модели и има защо да е така.Цената на С30 е 200лв,а на С45 е 250лв ако не се лъжа.

Изработката е добра и поне според мен са идеален вариант за първи инструмент.Ако разглеждаме по критерий цена-качество,това е може би най-доброто,което можеш да намериш за 200лв.

Съветвам те,макар единият инструмент да удря тавана на бюджета ти,а другият да е дори по-скъп,да посъбереш пари и да купиш един от двата.

Ще ти вършат работа дълго време.Говоря от личен опит.Моята С30 през какво ли не мина и пак се държи достойно,вече пета година.

Това е от мен.И все пак,смятам,че най-компетентно и полезно мнение,би ти дал твоят учител.

Успех!

Редактирано от VERSUS
Отговорено

Подкрепям VERSUS - Yamaha C30/C45 са много хубави за цената си, хващал съм няколко и на моменти съм се замислял дали и аз да не си бях взел такава :greenball: Иначе моето предложение е Walden N570 Цък. Имам такава и ми харесва доста :virtuoz:

Отговорено

Моята учителка е и учител по музика в моето училище и заради това не е особено специализирана относно модели китари, а и аз съм най малката при нея и тя не е сигурна какво точно е подходящо за мен. За капак на всичко тя не ми сътрудничи много поради възрастта ми.

Благодаря все пак за предложението! :thumbup: .

Отговорено

Вариант също е да намериш някой музикант да ти помогне при избора на китара в този ценови диапазон,но гледай на теб да ти е удобен грифа на ръката,демек като я хванеш да е твоята китара. :music336:

Отговорено

Звучи като много добро предложение, благодаря! Въпреки дребният град в който се намирам (Троян) ще се постарая да намеря някого. :ok:

Отговорено

а като не харесваш рока, що си се кръстила на

? или може би си фенка на "малките пантери" :hysterical: т'ва в кръга на шегата, разбира се. намерете с родителите си един свободен уикенд и се метнете примерно до софия да разгледате какво има по магазините. можете да се уговорите се с някого от форума да помогне в избора, макар че в повечето магазини в софия персоналът не е като едно време и помага, а не гледа само да си пробута стоката :) (за съжаление това все още не важи навсякъде)

колеги, имайте предвид, че става въпрос за 11-годишно девойче - може да се наложи да се вземе по-малка китара (1/2 или 3/4). в такъв случай няма смисъл да се отдава прекалено голямо значение на качеството - така или иначе след няколко години ще я надрасне. освен това изборът на такива китарки е по-малък, а цената - по-ниска.