pantera55 Публикувано Септември 26, 2011 Публикувано Септември 26, 2011 Здравейте! Аз съм силно казано начинаещ (взех два урока - както щете ме наричайте). Та, да преминем на въпросът ми: аз съм на 11 и ще си купувам китара, но не знам по какви критерии да избера. Ако някой има съвет или предложение, моля да сподели. Критериите ми за китарата са единствено да е качествена (от 120лв нагоре). Благодаря предварително! 7 Цитирай
synchu Отговорено Септември 26, 2011 Отговорено Септември 26, 2011 Шокиращо, но има надежда в младото поколение все пак, както винаги съм вярвал. Извън това лирично отклонение - каква китара - акустична ( с найлонови или метални струни) или електрическа? 2 Цитирай
Hillbilly Отговорено Септември 26, 2011 Отговорено Септември 26, 2011 Реши си каква музика ще свириш,за да избереш китара - за класика е по добре с найлонови. Поздравления,първи пост и на 11 пишеш грамотно 1 Цитирай
wolverine Отговорено Септември 26, 2011 Отговорено Септември 26, 2011 също така кажи и до колко пари, защото от 120 нагоре може да значи до 1200 Цитирай
Icarus Отговорено Септември 27, 2011 Отговорено Септември 27, 2011 Вече има доста голям избор за китари за начинаещи, така че наистина е хубаво първо да решиш какво искаш да свириш. Или поне да споделиш каква музика харесваш или кои китаристи ти допадат, като някакъв ориентир. Спомена, че си взел два урока вече - ако (ще) ходиш редовно при учител, по-добре помоли него да ти избере нещо подходящо - все пак това е част от работата му. Все пак щом ти е интересно, отдели си час-два да поровиш из китарния раздел на форума, има доста теми по въпроса. Предполагам има голяма вероятност да се объркаш и замотаеш, но при толкова грамотно написан пост (за разнообразие), мисля, че ще схванеш това-онова Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 27, 2011 Отговорено Септември 27, 2011 (Редактирано) Едни ще ти кажат, че е по-добре да си вземеш акустична китара, а други ще настояват, че ако си решил да свириш на електрическа, по-добре да си вземеш направо електрическа. Моето лично мнение е, че без значение какво ще свириш, добре е да имаш И акустична китара. Моите аргументи може да срещнат известно несъгласие, но те са: -Акустичната китара предразполага по-добре към свирене на хармонии, защото на нея свириш без дисторшън, което те предпазва от феноменът "джъга-джъга", през който неминуемо ще минеш в момента, в който се сдобиеш с електрическа китара и дисторшън. -По принцип, поради характера на своята конструкция и типа струни, които се ползват, акустичната китара често звучи по-вярно и приятно(особено когато говорим за евтини инструменти)тогава, когато свириш хармонии(акордови последования) на нея. Това създава по-голямо удоволствие при тяхното свирене и като цяло допринася по-добре за развиването на хармоничен слух. -В контраст, електрическата китара дава множество други интересни възможности, особено при включване на разнообразни ефекти към нея. Ако искаш да свириш рок и метъл, със сигурност ще ти трябва и електрическа китара. Аз, ако бях на твое място, първо бих си взел акустична, поради гореизброените причини. Разбира се, това е моето лично мнение. Имай предвид, че има немалка разлика в звука и начина на свирене на класическа(с найлонови струни) китара и на акустична китара с метални струни(примерно тип Dreadnought: http://en.wikipedia.org/wiki/Dreadnought_%28guitar_type%29). По-често рок-ориентиранит китаристи си взимат китари за метални струни, но ти чуй за себе си, кое ти харесва повече. Редактирано Септември 27, 2011 от Evtim Djerekarov 3 Цитирай
TONY Отговорено Септември 27, 2011 Отговорено Септември 27, 2011 (Редактирано) Моля Ви не пишете дълги постове, за да не се обърква и разводнява темата. ЗА 11 ГОДИШНА ДЕТЕ, СЪМ ТВЪРДО УБЕДЕН, ЧЕ НАЙ-ПРАВИЛНО И ПОЛЕЗНО Е ДА ПОЧНЕ С КЛАСИЧЕСКА КИТАРА. Найлоновите стурни, ще наранят най-малко ръцете и навлизането в китарата ще е най-безболезнено. После може да се вземе и такава с метални струни. Чак след това нека дойде електрическата. Има време за всичко. Отделно, класическият репертоар е страхотно систематизиран и супер подходящ за начинаещ. Много правят "грешката" да се хвърлят на таблатури от нета на Металика и тн. Без да са научили нотите. Така, още може да се носи води от ралични кладенци. Дайте по същество - КАКВА КЛАСИЧЕСКА КИТАРА ДА СИ КУПИ! Редактирано Септември 27, 2011 от TONY 2 Цитирай
pantera55 Отговорено Септември 27, 2011 Автор Отговорено Септември 27, 2011 Здравейте на всички! От коментарите ви забелязах, че съм пропуснала да спомена, че търся акустична китара, поради факта, че рок не ме влече . А относно цената - между около 120лв и 200лв. Благодаря за съветите! 1 Цитирай
VERSUS Отговорено Септември 27, 2011 Отговорено Септември 27, 2011 (Редактирано) Лично аз,бих ти препоръчал Yamaha C30 или C45.Класически китари,с найлонови струни,доста популярни модели и има защо да е така.Цената на С30 е 200лв,а на С45 е 250лв ако не се лъжа. Изработката е добра и поне според мен са идеален вариант за първи инструмент.Ако разглеждаме по критерий цена-качество,това е може би най-доброто,което можеш да намериш за 200лв. Съветвам те,макар единият инструмент да удря тавана на бюджета ти,а другият да е дори по-скъп,да посъбереш пари и да купиш един от двата. Ще ти вършат работа дълго време.Говоря от личен опит.Моята С30 през какво ли не мина и пак се държи достойно,вече пета година. Това е от мен.И все пак,смятам,че най-компетентно и полезно мнение,би ти дал твоят учител. Успех! Редактирано Септември 27, 2011 от VERSUS 1 Цитирай
Lathron Отговорено Септември 27, 2011 Отговорено Септември 27, 2011 Подкрепям VERSUS - Yamaha C30/C45 са много хубави за цената си, хващал съм няколко и на моменти съм се замислял дали и аз да не си бях взел такава Иначе моето предложение е Walden N570 Цък. Имам такава и ми харесва доста Цитирай
pantera55 Отговорено Септември 27, 2011 Автор Отговорено Септември 27, 2011 Моята учителка е и учител по музика в моето училище и заради това не е особено специализирана относно модели китари, а и аз съм най малката при нея и тя не е сигурна какво точно е подходящо за мен. За капак на всичко тя не ми сътрудничи много поради възрастта ми. Благодаря все пак за предложението! . 1 Цитирай
iliev.p Отговорено Септември 27, 2011 Отговорено Септември 27, 2011 Вариант също е да намериш някой музикант да ти помогне при избора на китара в този ценови диапазон,но гледай на теб да ти е удобен грифа на ръката,демек като я хванеш да е твоята китара. 1 Цитирай
pantera55 Отговорено Септември 27, 2011 Автор Отговорено Септември 27, 2011 Звучи като много добро предложение, благодаря! Въпреки дребният град в който се намирам (Троян) ще се постарая да намеря някого. Цитирай
Fallenblood Отговорено Септември 27, 2011 Отговорено Септември 27, 2011 а като не харесваш рока, що си се кръстила на ? или може би си фенка на "малките пантери" т'ва в кръга на шегата, разбира се. намерете с родителите си един свободен уикенд и се метнете примерно до софия да разгледате какво има по магазините. можете да се уговорите се с някого от форума да помогне в избора, макар че в повечето магазини в софия персоналът не е като едно време и помага, а не гледа само да си пробута стоката (за съжаление това все още не важи навсякъде) колеги, имайте предвид, че става въпрос за 11-годишно девойче - може да се наложи да се вземе по-малка китара (1/2 или 3/4). в такъв случай няма смисъл да се отдава прекалено голямо значение на качеството - така или иначе след няколко години ще я надрасне. освен това изборът на такива китарки е по-малък, а цената - по-ниска. Цитирай
pantera55 Отговорено Септември 27, 2011 Автор Отговорено Септември 27, 2011 Кръстих се пантера щ'ото обичам котета. И по въпроса с уикенда в София - утре баща ми отива в Пловдив. Цитирай
Recommended Posts