Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Лошото при нашите учебници е, че са написани на малко прекалено академичен стил, и са трудни за четене, а не че не са съдървателни. Все пак, да не забравяме, че и те са кои - преписвани, кои - синтезирани от чужди учебници. Лошото им е, че са синтезирани от чужди учебници от началото на миналия век, и това прави четенето им малко по-трудничко. Има една книжка "Общо учение за музиката". Тя е написана на добър език, има всичко необходимо, и не е твърде взискателна относно предварителни познания(както книгите на П. Хаджиев).

Относно учителя - има МИДИ програми за солфеж, които са бая полезни.

• Отговори 33
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

Евтиме приателю смея да твърдя, че за добри възможности и за

добра подготовка по солфеж ти трабва учител с доста опит и сташ за да може да ти извади първо морковите от ушите /така казва Професор д-р Пенка Минчева/ и да ти даде основи в солфежа, да ти разкрие хитрини за по лесно

слушане на интервалите и да ти поведе слухът към изтинско чуване,

не само на ноти като запълнени и не запълнени кръгчета а като мелодия

Редактирано от f1_sound
Отговорено

нека и аз се включа в този спор като още един човек с музикално образование :read:

просто искам да кажа че елементарната теория на Парашкев Хадвиев е много добра и изобщо не е на никакво академично ниво, щом аз и моите съученици навремето, както и всички петокласници в музикалните училища могат да я разберат невярвам някои по голям да има проблеми с разбирането и, просто трябва малко да се съсредоточи човек. Това е по този въпрос

Искам само да кажа и на f1_sound, 4е между теория и солфеж има малко разлика, предполагам че човека иска просто да се запознае с елементите на музиката за обща култура а не да става музикален теоретик, което никак не е лошо.

п.с. има и една теория на музиката, която е от Пенка Минчева и още някаква Пенка, ако я намериш също не е лоша

Отговорено

И аз си мисля, че за солфежът специално е по-добре с учител, за да вървят по-гладко нещата, все пак тук не става дума толкова за разбиране и мислене, а за разработка на слухови качества и т.н., където е нужен внимателен подход и следене отстрани. За елементарната теория може по учебник само. Ползвай на Паро. Ако искаш и нататък, за другата част от музикалната теория (хармония, контрапункт и т.н.) е най-хубаво по повече от един учебник за една дисциплина, от различни автори (според мен, теорията ми е интерес) + акустика при желание - нещо по принцип пренебрегвано, но за мен ключов момент, може да допринесе за разбиране природата на музиката и теоретичните дисциплини.

И накрая, за да приключа с моя скромен принос по темата, мога да ти дам учебник на Пол Хиндемит (англ.).

Отговорено

Добре, де не съм казал, че не трябва да се ходи на учител, просто, че при липса на финанси, човек може и с програми да си тренира слуха.

Отговорено

Мисля, че тази книга ти трябва само за да те научи да превръщаш чувствата си в ноти. Но ако се задълбаеш много има опасност да загубиш чувството в музиката. Книгата не е лоша, но ти реши. :nono:

• 1 month later...
Отговорено

" Абсолютно съм съгласен! Музиката е била и тогава музика, е и ще бъде. Политика, религия и т.н. са си хвърчащи аргументи и единствено строят забавни въздушни кули."

това имах предвид :godbless:

• 2 weeks later...
Отговорено
Евтиме приателю смея да твърдя, че за добри възможности и за

добра подготовка по солфеж ти трабва учител с доста опит и сташ за да може да ти извади първо морковите от ушите /така казва Професор д-р Пенка Минчева/ и да ти даде основи в солфежа, да ти разкрие хитрини за по лесно

слушане на интервалите и да ти поведе слухът към изтинско чуване,

не само на ноти като запълнени и не запълнени кръгчета а като мелодия

Или Лили Ненкова,преподава ми в университета,много гони ама що добри музиканти е изучила

Отговорено

Не знам през КОМУНИЗМА,теорията на музиката да е била друга!!!Относно учебника на П.Хаджиев,супер добър,но трябва да имаш някакъв фундамент на,който да стъпиш преди да започнеш четенето!!!Това все пак е наука!!!

• 2 weeks later...
Отговорено

Темата е разделена,като мненията,засягащи "профсионалните" музиканти и прочие са обособени като отделна тема в "Говорилня"-та.Там е подходящо място за чесане на езици,тук се постарайте да ограничите създаването на офтопик.

• 1 month later...
Отговорено

еее как бе и аз май го имам тоя прословут учебник дето гледам толко много сте изписали за него.преди две години учех по него за изпити.ако на някой му трябва,да се поразровя освен...само да не е отишъл за подпалки ;)

Отговорено

мерси за изчерпателните отговори, интересната дискусия и препоръката. купих си учебника на Хаджиев и да открих че трябва да 'загрея' с някои материали от интернет защото започвам от абсолютната нула и ъм.. не мисля че начина по който е написана книгата и са представени знанията са _толкова_ лесни за възприемане. соц стайл е или нещо такова.

Отговорено

Смешно е да се говори за "соцстайл", когато става въпрос за теория в музиката. И преди, и сега елементите и термините са едни и същи. Както и преди съм казал в тази тема - не мисли, че като прочетеш думата "септакорд" и тя ще предизвика някакви музикални представи в главата ти, без да си чул или изсвирил много примери за такъв акорд. Но това няма нищо общо със "соц"-а, а по-скоро с нивото на практическата подготовка. Мисля, че няма спор, че теорията и практиката в музиката вървят заедно. Учебникът на П. Хаджиев, както и всеки друг, разглеждащ същите въпроси, не са роман, който се прочита от кора до кора и читателят вече е готов за въпроси.

Успех!

п.п.

@ная

Използването на книги за подпалки си има специално име. Ако обичаш реална фантастика - препоръчвам ти романа на Рей Бредбъри "450 градуса по Фаренхайт". Има и филм по него.

Влад

Отговорено

Колеги, мисля си, че учебникът на П. Хаджиев е много добър, но не забравяйте, че той е писан за преподаване по него, т.е. не е тип "самоучител", както средната американска школа-бързоходка. :metalist:

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

• Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.