Jump to content
Българският форум за музиканти

Адаптери за бас


Fallenblood

Recommended Posts

та сдобих се аз с hohner b2b, само че без адаптерите. сложих му един от пълдин, сега съм с едни от йолана - ама ми се иска да му сложа някъв истински майка му стара. става въпрос за precision адаптер - в кухината за jazz-а съм замислил да сложа една друга хава. и съм се насочил уж към dimarzio dp127wh, ама си нямам никаква представа как, по дяволите, се избира адаптер, след като всичко толкова много зависи от инструмент, апаратура и, разбира се, техника на свирене. съвети?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кухината точно за пресижън адаптор ли е оразмерена? Ако да, което е най-вероятно, имаш доста голям избор като звучене и цена. Dimarzio, Seymor Duncan (SPB-1,2,3), Fender, Fralin. Ако искаш нещо по-евтино, Wilkinson или нещо свалено от по-висок клас Squier, например. Нямам представа как изброените адаптери ще звучат в това тяло. Аз бих ти препоръчал да започнеш с нещо по-скромно като цена и ако имаш конкретни забележки към звука, тогава да търсиш нещо от по-висок клас с определено звучене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свържи се със Свиленбас, той има същия бас. Може би неговото мнение ще е най-меродавно. Все пак не ти препоръчвам dimarzio, колкото и да ги хвалят. Само глупаците изхвърлят оригиналните адаптери от фендери и гибсъни и слагат dimarzio (знам доста такива). После се чудят защо звукът им "тънее".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

та малко по темата имам въпросния адаптер на един от моите басове

звучи много прилично това е адаптер с 4 бубини куадкойл подходящ е за рок звучене доста пробивен добре изразени средни честоти става и за други стилове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш да пробваш свалени от Squier MB4 или Дънкан SPB-3 пиши на лична.

 

Само глупаците изхвърлят оригиналните адаптери от фендери и гибсъни...

 

Не може да угодиш на един милион човека едновременно. (Дааа... знам, че не може един милион човека да са в грешка едновременно....). Аз лично много обичам да експериментирам с електрониката и нищо не изхвърлям.

В момента съм с Делано на P-то и хвърча от щастие!

А този Хонер е почти без тяло и му трябва як адаптер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

25 коментара изтрих. Хора, имам голямо уважение към някои от вас, първо защото сте по-добри музиканти от мен и второ защото сте по-големи на годинки от мен. Моля, не реагирайте като малки деца, защото ще се наложи да ви се карам, а това няма да ми е приятно в никакъв случай!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...
Отговорено (Редактирано)

Колеги, здравейте! Адаптерите ми на баса (Washburn B-2, 1987 Korea) шумят доста и съм решил да ги сменям, защото просто дразнят адски много.

Басът е с P адаптери и си търся безшумни такива, или пък с минимален шум.

 

Моля за малко помощ в избора ми, тъй като не съм имал възможност да слушам и преценявам на живо.

Иначе не търся конкретен звук, търся минимализиране на шума. Моля не ми говорете за заземяване и т.н., всички процедури са спазени и басът е минал преглед при лютиер. Проблемът е в адаптерите.

Редактирано от Akerfeldt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво значи шумят? Обясни малко по-подробно, защото най-вероятно шумът не  идва от адаптерите или по-точно не е причината в самите тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нашия басист имаше подобен проблем, но съвсем не се оказа от адаптерите. Примерно при него беше следното:

Баса беше с 2 адаптера, като за всеки един си има потенциометър и концепцията на свързване беше такава, че потенциометъра запушва адаптера а не изхода с цел да може да си направиш някакъв саунд смесен от двата адаптера. Та когато намалеше единия от адаптерите, а другия е усилен вкарваше безумно много дразнещ шум, а когато и двата са усилени няма никакъв шум. Иначе и той като теб искаше да ги изхвърля!

А ти сигурен ли си, че шума не е от нещо след адаптерите, също така има вариант баса да е бъзикан от някой луд с поялник ако не си му пръв собственик. Не се хвърляй да купуваш нови преди да си 100% сигурен, че причината за шума е от тях! Като въртиш тон контрола шума менили се?

Дай малко повечко инфо! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарата е старичка и може адаптерите да имат нужда от парафиниране. По въпроса е писано във форума. Предполагам, че имаш елементарни познания и умения да свалиш капака на потенциометрите и внимателно да прегледаш кабел по кабел и спойките. Добре е кабелите да са екранирани. Как се екранира инструмент /кухината/ също има тема тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@lyu_records

Абсолютно сигурен съм, че няма друго след адаптерите. То се вижда с просто око, все пак е отваряно там и е гледано. Не е да говорим наизуст. Имам push-pull volume контрол, който не знам какво прави, за съжаление. Но в което и положение да е той, винаги го има шумът. Иначе да, като въртя тон контрола в посока максимално съпротивление, шумът се редуцира. Адаптерите са single coil , спойките са си наред и мисля, че вече споменах, че е минала при чичко доктор.

Шумът е брутален, разбирате ли? Сравнявах с други китари, има си нормалния шум от средата, макар да не помня дали беше с J-адаптери, но както и да е.

 

Нямам други адаптери освен P. Това си е precision бас. Шумът изчезва само и единствено след заглушаване от тон контрола. При нормален тон (т.е. без съпротивление), шумът е много голям, по-скоро стои като брум. Нямам проблем със замасяването. Кухината също е пръскана с онзи тип бои, които са проводими с цел екранизация. Варианта с фарадеева клетка вече съм го обсъдил и ми бяха обещани не повече от 4-5% разлика в шума.

 

@blr

Означава, че дори при заземяване от ръчичките се чува доста силен шум/брум, който не е никак приятен. Няма нищо общо с мъничкия шум, който 99% от китарите имат, след като не се държат в ръка. Как изчезва това нещо писах няколко реда по-горе. За съжаление обаче това влияе и на тона в много негативна посока.

 

@Fats

Определено е старичка китарата, но за сметка на това е в състояние като инструмент на не повече от 5 години. :) Не мисля, че са за парафиниране, работят си нормално според уредите и според ушенцата. Но все повече си мисля, че всичко е заради това, че са Single coil P.

 

__________

 

Кажете ми какво друго инфо мога да дам?

Редактирано от Akerfeldt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, въпреки това защо не пробваш да откачиш кабела от потенциометъра, (този който идва от адаптера) и не го вържеш директно към кабела, който отива към усилвателя. Демек кабела от адаптера вързан директно към усилвателя без да минава през потенциометрите, също така пробваш да хванеш масата и виж дали шума няма да изчезне, така ще си сигурен, че е от адаптера. Адаптер не се скапва толкоз лесно! А и доктор да го е гледал докато не го пробва не може да каже 100% дали е от адаптера. Ами ако пушпула е скапан или не е свързан както трябва (предполагам, че идеята му е да обръща фазата)? Вариантите са много, пробвай това и тогава 100% ще имаш обективно мнение от къде е проблема. Всички други интервенции са за малки шумове и микрофонии и в случая няма да помогнат. Но ако при тази проба спре да шуми си купуваш 2 потенциометъра за 5лв и си в джаза!

Знаеш ли колко хора са умрели от лекарски грешки, не приемай всичко за чиста монета докато сам не се убедиш?

Ако нямаш техническите познания как да направиш пробата, снимай проводниците и ще ти кажа какво да направиш подробно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

може да са обърнати фазите на прецижън адаптерите

доста често се опитват да ги връзват с пуш пул да работят на сплит и  паралел 

мога да ти я оправя но трябва да я видя

ако си от София е лесно

Редактирано от temerut
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То пише откъде съм :)

Ще ви държа в течение относно процеса на живване на тоягата, защото ми е безценна с тоя супер тънък и удобен гриф и jumbo прагове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурно китарата изглежда добре, но това не променя възрастта й. Даже да не е пипана през тези години процесът на стареене си върви. Нищо не ти коства като си почнал с профилактиката да извършиш спомената от мен процедура. И да не помогне, няма да навреди. Отнема няколко минути.

И една малка поправка, Р-адаптерите не са сингълкойл, точно това е избегнато като са разделили адаптера на две части.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.