Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте.Някой записва ли с Iso Cab като тези на Rivera

http://www.premierguitar.com/Magazine/Issue/2009/Oct/Rivera_Silent_Sister_Isolation_Cabinet_Review.aspx

или Grendel Dead Room MK II, а може би Jet City Amps ISO cab?

На мен ми изглежда лесна изработката дори в домашни условия. Само не съм наясно могат ли да се намерят тези изолационни материали. Интересно е, че някои модели имат външно и вътрешно тяло, изолирани едно от друго.

Мисля, че би било полезно за дом. студио, дори и за професионално. Споделете. :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С подръчни материали и на майтап казано "Против самоубийство" човек да си поиграе, вместо да безделничи, пък и евтино може да го наподоби. :cheers2:

 

Разбира се, най-добре е с атенюатор, за да чуваш истинския звук и да се кефиш, това влияе на самото свирене :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подобни кабове винаги звучат или странно или boxy, обикновено второто. За студийни цели класиката е Mesa кабинет в подходящо помещение. И други добри кабинети има, а понякога и в неподходящо помещение се постигат прилични резултати. Ако обаче си много далеч и от двете "съставки", най-добре пробвай с impulse-и.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с големите, много усилени апаратури го знаем всички. Тук обаче става дума за нещо по- различно. Аз за този метод за запис съм чувал доста отдавна. Не знаех колко се е развил. Позволява да си усилиш усилвателя достатъчно, но да не се чува много навън. Чувал съм и това, че понакога нарочно не се усилва а се държи на границата на чуваемостта и с микрофон на една фоно карта от мембраната на говорителя, за да се постигне търсен ефект. Много ще ми е интересно как и дали ще може да се изработи. Остава въпроса с различните видове и размери на усилвателите, които да се поместят вътре. Много удобен вариант за запис в апартамент и домашно студио с апаратура, а не с бледа симулация. Успех в осъществяването на проекта. Аз мога да помогна с различни микрофони за да се тества.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Това е само каб, къв усилвател ще поместваш вътре, кви фонокарти? Идеята наистина е доста стара, както установих, докато си мислех да правя подобна "душ-кабина" за моето кабинетче в спалнята ми. След старателно проучване зарязах проекта, защото си намерихме помещение за студио. Идеята ми беше да направя похлупак от ПДЧ, изолиран отвътре с ауралекс, който да захлупва 1Х12 кабинетче с един sm57 отпред. Ако някой е правил нещо подобно, ще ми е интересен резултатът. BTW чух, че на Сонисфиър миналата година Мегадет и Антракс са свирили с нещо подобно, вместо да мъкнат стандартните "стени" от Маршали. Т.е. зад стените на онези кубове с транспаранти по сцената е имало нещо като "импулс в реално време".

What really separates the Silent Sister from other iso cabs is a cleverly devised porting/ air labyrinth system that relieves the effects of pressure build-up in a small enclosure while reducing the external volume by about 30dB. Additionally, the design makes use of specifically chosen angles to minimize standing waves and reflections.

Май това е ключа от палатката...

Редактирано от DYLGIQ
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не зная дали си внушавам, но слушам на слушалки и ми се струва малко сухо и стерилно. Може и да греша, но това е първото, който ми дойде наум, след като чух няколко семпъла.

 

Чел съм, че Металика записват с такива боксове - някакъв пич специално ги изчислявал и правил за тях. Може би този характерен Металика дъмп-и китарен саунд се дължи на точно такива говорители. Само дето техните не са направени с цел да се свири тихо, а по-скоро обратното - да свириш по-силно отколкото нормални би го правил :))))

Редактирано от visiondann
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Това е само каб, къв усилвател ще поместваш вътре, кви фонокарти?

 

 

Говорихме с travelcaster2 и до колкото разбрах, идеята му е не просто да запише китарата по този начин, а да се избегне неприятния момент на усиления амп в панелен апартамен, при наличието на съседи :) За целта да се изработи нещо като кутия в кутията със съответната изолация за да не се чува и да смущава околните. Така или иначе според мен нещо все пак ще се чува. Затова питах за амповете които биха се вместили в бокса. Наистина не е нужно самия усилвател да е вътре. Прав си, но аз си представях нещо като съндък в който да се постави всичко и да се затвори, с микрофоните на съответните места.

Примерно ако имаш Marshall и Fender или каквото и да е било друго и искаш да записваш и двата по този начин, в зависимост от нуждите на проекта с който се занимаваш, добре би било да можеш да ги сменяш някак. А ако е само капак отпред, доста ще се чува от задната страна. А целта е да не се чува- за домашна употреба в апартамента.

 

А това за намаления усилвател и микрофон на една фонокарта разстояние е вярно.

Редактирано от renegat
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако се затвори цяло кубе, (което някои правят) то не може да се охлажда и ще загрее недопустимо.

Затова се монтира само китарен говорител и 1 или 2 микрофона. Ампа се включва към този говорител, без да свири неговият.

Ако обаче не са съгласувани ще загрява самият говорител.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно. Значи трябва да се наблегни на подбора на говорителя, за да изкара това, което всъщност целим да получим като звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.netmusici...Dead+Room+MK+IIНяколко семпли, записани с iso cab Grendel Dead Room MK II.

 

 

Първия семъл на Марк 5 ме изкефи много!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.